Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право (3 частина).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
451.58 Кб
Скачать

Запитання для самоконтролю

  1. Законодавче регулювання приватизації державного житлового фонду.

  2. Розкрийте поняття, правовий зміст і співвідношення "приватизації", "реприватизації", "доприватизації" і "денаціоналізації".

  3. Механізм приватизації державного житлового фонду?

  4. Які необхідні документи для оформлення приватизації?

  5. Назвіть строки приватизації?

  6. Чи існують будь-які обмеження в приватизації?

  7. Приватизація будинку, що потребує ремонту?

  8. Розкрийте поняття та правовий зміст ремонту приватизованого житла?

  9. З чим пов"язується момент виникнення права власності в процесі приватизації?

  10. Приватизаційні папери, що використовуються при приватизації державного житлового фонду?

Завдання

Завдання 1.

Шепетівський цукрокомбінат має на своєму балансі відомчий житловий фонд. До адміністрації комбінату звертаються з питанням про приватизацію житла ветерани праці і постраждалі внаслідок чорнобильської катастрофи, що віднесені до першої категорії, а також інші громадяни, що мешкають в зазначених будинках.

Дайте обґрунтовані відповіді на наступні питання :

1. Якими нормативно-правовими актами урегульовано правовідносини з приводу приватизації житла?

2. Чи поширюється дія Декрету Кабінету Міністрів України „Про управління майном, що є у загальнодержавній власності" № 8-92 від 15.12.1992 року про заборону передавати підприємствам, що є у загальнодержавній власності, безоплатно закріплене за ними майно іншим підприємствам, організаціям і установам, а також громадянам на такі випадки?

3. Чи підлягає приватизації відомчий житловий фонд?

4. Якщо відомчий житловий фонд підлягає приватизації, то чи можуть приватизувати відомче житло інші категорії громадян, що не належать до працівників комбінату?

4. Чи встановлено законодавством України будь-які пільгові умови приватизації для ветеранів праці і постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, що віднесені до першої категорії?

Завдання 2.

Гр-н. В. проживає разом зі своєю дружиною і двома неповнолітніми дітьми в однокімнатній квартирі з державного житлового фонду. Оскільки квартира знаходилася в аварійному стані, сім’я розпочала будівництво власного будинку. Через деякий час, не припиняючи будівництва, гр-н В. звернувся до виконавчого комітету місцевої ради з проханням прийняти його разом з сім’єю на чергу для отримання нової квартири, вважаючи свою сім’ю потребуючою поліпшення житлових умов, а також із заявою про приватизацію займаної квартири. Але виконавчий комітет відмовив гр-ну В., як в постановці на облік, так і в приватизації квартири, мотивуючи своє рішення тим, що В. разом з сім’єю будує власний будинок, отже у нього вже буде в приватній власності житло, а тому він втрачає право на приватизацію і на отримання додатково житла з державного житлового фонду. Громадянин В., вважаючи відмову незаконною, звернувся до суду.

1. Чи законним є рішення виконавчого комітету місцевої ради? Мотивуйте свою відповідь.

2. Яке рішення має прийняти суд?