Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право (3 частина).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
451.58 Кб
Скачать

Завдання

Завдання 1.

Гр-н С. разом із дружиною і десятилітнім сином займає дві кімнати житловою площею 40 кв. му загальній квартирі, де третю кімнату займає друга родина. По висновку ЛКК гр-н С. хворіє тяжкою формою хронічного захворювання : ускладненою легенево-серцевою недостатністю 2 ступеню. Гр-н С. звернувся до виконавчого комітету місцевої Ради для постановки на квартирний облік. Комісія з житлових питань відмовила гр-ну С. в постановці на облік, мотивуючи своє рішення тим, що С. не має права на визнання його потребуючим поліпшення житлових умов, а якби і міг визнатися таким, то міг би пересилитися в одну з кімнат, що займає його сім’я, тим самим отримавши ізольоване помешкання.

1. Чи може гр-н С. бути визнаним потребуючим поліпшення житлових умов?

2. Чи правомірні дії комісії з житлових питань?

Завдання 2.

Гр-ка В. займає кімнату 27 кв. м., що є у її власності у загальній квартирі. На цій же площі проживає і прописана як наймач гр-ка С. з десятилітнім сином. Враховуючи положення, що склалося, гр-ка В. звернулася до виконавчого комітету місцевої Ради для постановки на квартирний облік на підставі Житлового кодексу і Правил обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов і надання їм жилих приміщень в УРСР. Комісія з житлових питань відмовила гр-ці В. в постановці на облік, мотивуючи своє рішення тим, що В. не має права на визнання її потребуючою поліпшення житлових умов.

1. Чи може гр-ка В. бути визнаною потребуючою поліпшення житлових умов?

2. Чи правомірні дії комісії з житлових питань?

Список рекомендованої літератури

  1. Житловий кодекс Української РСР // ВВР, 1983, N 28, ст.574

  2. Правила обліку громадян, що потребують поліпшення житлових умов і надання їм жилих приміщень в УРСР ( затвердж. Пост. Ради міністр, і Укррадпроф 11.12.1984) // http://www.nau.kiev.ua

  3. Список заболеваний, дающих право лицам, страдающих этими заболеваниями, на первоочередное получение жилой площади ( Наказ мин здрав. Охран. СССР 28.03.1983 с изменен и дополнен ) // http://www.nau.kiev.ua

  4. Перечень хронических заболеваний, при которых лица, страдающие этими заболеваниями, не могут проживать в коммунальной квартире или в одной комнате с членами своей семьи (утв. Приказом Минздрава УССР 08.02.1985 )

  5. Закон України "Про наукову і науково-технічну діяльність" від 13 грудня 1992 р. // ВВР, 1992, N 12, ст.165

  6. Закон України "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів" від 23 вересня 1997 р. за № 540/97-ВР // ВВР, 1997, N 50, ст. 302.

  7. Постанова Кабінету міністрів України "Про порядок надання додаткової жилої площі особам, які внаслідок Чорнобильської катастрофи перенесли променеву хворобу будь-якого ступеня або стали інвалідами, дітям-інвалідам, які потребують особливого догляду, та сім’ям, що втратили годувальника з числа осіб, віднесених до категорії 1" від 31 грудня 1996 р. за № 1589.//Урядовий кур’єр 1997, № 6-7 від 16.01.97.

  8. Порядок надання додаткової жилої площі особам, які внаслідок Чорнобильської катастрофи перенесли променеву хворобу будь-якого ступеня або стали інвалідами, дітям-інвалідам, які потребують особливого догляду, та сім’ям, що втратили годувальника з числа осіб, віднесених до категорії 1.

  9. Житлове право України: Навч. посіб. / М. К. Галянтич, Г. І. Коваленко. - К.: Юрінком Інтер, 2002. - 480 с

  10. Жилищное законодательство / Сост. С. Т. Вечфинский, Й. Н. Кучеренко // Сб. нормативних актов. – К.: Наук, думка, 1990.

  11. Житлове законодавство України / Укл.: М. К. Галянтич, Г. І. Коваленко. - • К.: Юрінком Інтер, 1998.

  12. Житлове законодавство України / Упор.: М. І. Мельник, М. І. Хав-ронюк. – К.: ТОВ "Гранд", 1998.

  13. Комментарий к Правилам учета граждан, нуждающихся в улучшении жилищных условий, и предоставлении им жилых помещений в Украинской ССР / М. А. Голодный и др. – К.: Политиздат Украины, 1989.

  14. Жилищный кодекс Украинской ССР: Науч.-практич. комментарий / М. А. Голодный и др. – К.: Политиздат Украины, 1990.