Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦП Курс раб метод2005.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
186.88 Кб
Скачать

Н аціональний банк України

Українська академія банківської справи

ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕС

Методичні вказівки

щодо написання курсових робіт

Для студентів 3 курсу

спеціальності “Правознавство”

денної та заочної форми навчання

Суми

2005р.

Рекомендовано методичною радою Української академії банківської справи, протокол __від ______

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри кримінально-правових дисциплін, протокол № ___ від _______

Укладач: Щербак С.В., доцент кафедри, кандидат юридичних наук

Цивільний процес: Методичні вказівки щодо виконання курсових робіт / Укладач С.В. Щербак. – Суми: 2004.

Методичні вказівки з курсу ”Цивільний процес” містять теми курсових робіт, вказівки щодо їх виконання, вимоги, які пред’являються до їх написання, та список рекомендованої літератури з кожної теми. Призначені для студентів спеціальності “Правознавство” заочної форми навчання

Передмова

Навчальний процес на юридичному факультеті Української академії банківської справи передбачає різні форми індивідуальної роботи студентів, зокрема виконання курсової роботи, рівень підготовки якої значною мірою свідчить про ступінь засвоєння студентом здобутих знань, його грамотність, загальну культуру та ерудицію.

Основна мета виконання курсової роботи з дисципліни “Цивільний процес”-глибоко й творчо вивчити одне з конкретних питань теорії і практики цієї дисципліни, оволодіти методами наукового дослідження.

У процесі роботи студенти вдосконалюють і розвивають такі навички та вміння:

• самостійно формулювати проблему дослідження;

• визначати мету, основні завдання, предмет, об'єкт дослідження;

• здійснювати пошук і добір потрібної наукової інформації;

• логічно і аргументовано висловлювати свої думки, пропозиції, робити висновки;

• правильно оформлювати науково-довідковий матеріал;

• публічно захищати підготовлену роботу (робити наукові повідомлення, відповідати на запитання, захищати свою точку зору тощо).

Мета цієї методичної розробки — допомогти студентам в написанні та оформленні курсової роботи. В основу покладено вимоги нормативних документів (державних стандартів) щодо оформлення складових роботи, а також використано рекомендації, що містяться в різних довідкових матеріалах.

І. Вимоги щодо виконання курсової роботи

Курсова робота повинна являти собою завершену науково-практичну працю. Тема вважається розкритою, коли в ній послідовно і вірно, з використанням рекомендованої літератури та інших джерел розкриті всі питання плану і вирішені запропоновані задачі. Перш ніж розпочинати писати курсову роботу, студент повинен ознайомитися з основними вимогами щодо її виконання:

  1. Актуальність теми

Актуальність у перекладі з латинської означає важливість, практичну значущість розглядуваної проблеми. Курсова робота може претендувати на той чи інший ступінь актуальності тільки тоді, коли її тема відповідає сучасним потребам, а питання, що розкриваються в роботі, важливі для розуміння суті і структури діяльності правової сторони.

  1. Достатній теоретичний рівень

Ця вимога означає, що студент повинен розкрити обрану тему курсової роботи на сучасному рівні розвитку відповідної науки, використовуючи такі підходи й наукові знання, що пояснюють різні явища і події у правовій практиці з позиції сьогодення. Крім того, студент повинен достатньо повно розкрити основні поняття і терміни, що стосуються проблеми курсової роботи, включити у зміст матеріалу тільки об'єктивні факти і реальні практичні приклади.

  1. Дослідницький характер

У курсовій роботі повинні міститись елементи дослідження:

- вивчення достатньої кількості опублікованих джерел (книг, журнальних статей та інших розробок) вітчизняних і зарубіжних авторів;

- систематизація та аналіз різних думок і підходів, формування власної точки зору на розглядувану проблему;

- порівняння теоретичних поглядів вчених, розробка висновків, рекомендацій.

  1. Грамотність оформлення

Це важлива вимога, належне дотримання якої покращує якість курсової роботи. У роботі не повинно бути граматичних та стилістичних помилок. Необхідно дотримуватись правил цитування, оформлення зносок, списку використаної літератури. Крім того, виконання цієї вимоги виховує у студента культуру оформлення наукових праць, яка може знадобитись в майбутній практичній діяльності.