Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦП Курс раб метод2005.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.05.2019
Размер:
186.88 Кб
Скачать

IV. Захист курсової роботи

Курсову роботу студент захищає у присутності двох викладачів. Тези доповіді студент готує заздалегідь. Доповідь повинна бути змістовною і тривати 5-8 хвилин.

У доповіді необхідно:

- назвати тему курсової роботи, показати її актуальність та значущість;

- сформулювати основну мету і завдання дослідження;

- стисло розкрити зміст структури роботи;

- доповісти про результати роботи, зроблені висновки і внесені пропозиції.

Після доповіді студент відповідає на запитання викладачів. Під час захисту оцінюються: якість виконаної студентом курсової роботи, рівень знань і набутих навичок щодо висвітленої теми, вміння аналізувати практичну діяльність організацій, логічно і аргументовано викладати думки, відповідати на запитання, обґрунтовувати власну точку зору.

Результати захисту курсової роботи оцінюються за чотирибальною системою ("відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно") та проставляються в заліковій відомості навчальної групи та заліковій книжці студента. У разі незадовільної оцінки курсову роботу необхідно доопрацювати або виконати нову за іншою темою.

ВАРІАНТ 1

Тема: Принцип змагальності у цивільному процесуальному праві План

  1. Історія розвитку законодавства щодо змагальності сторін у цивільному процесі.

  2. Поняття та зміст принципу змагальності. Слідчий та змагальний процеси, їх співвідношення.

  3. Процесуальні засоби реалізації принципу змагальності у стадії судового розгляду цивільної справи.

  4. Особливості реалізації принципу змагальності в стадіях апеляційного та касаційного оскарження судових рішень, ухвал.

  5. Співвідношення принципу змагальності із принципом об’єктивної (юридичної) істини у цивільному процесі.

Методичні вказівки

Розкриваючи перше питання курсової роботи, слід звернути увагу на еволюцію законодавства щодо принципу змагальності сторін у цивільному процесі, починаючи з часів Київської Русі, до наших днів. Для самостійного дослідження студентам пропонується зробити порівняльний аналіз реалізації принципу змагальності, його законодавчого закріплення та теоретичної бази, бачення його змісту вченими-процесуалістами у 80-90 роках ХХ ст. та в наші дні, використовуючи підручники з цивільного процесу відповідних років.

Розглядаючи друге питання, слід охарактеризувати принцип змагальності, звернувши увагу на нові погляди стосовно змісту цього принципу, його ролі у цивільному процесі, виходячи з положень Конституції України та теорії цивільного процесу. Необхідно проаналізувати змагальну форму процесу, акцентуючи увагу на цивільних справах позовного провадження. Бажано викласти свою думку щодо оновлення законодавства стосовно принципу змагальності в цивільному процесі та відповісти, з якими міркуваннями законодавця, на Ваш погляд, це пов’язано.

Розглядаючи третє питання, необхідно висвітлити процесуальні засоби, що застосовуються при реалізації принципу змагальності при провадженні в суді першої інстанції, зокрема, в стадії судового розгляду справи, де він має свій прояв найяскравіше.

В четвертому питанні слід розкрити особливості прояву принципу змагальності в стадії апеляційного оскарження судового рішення, ухвали, що не набрали законної сили, порівняно із проявом цього принципу у стадії судового розгляду цивільної справи, а також у стадії касаційного оскарження судового рішення, ухвали. Бажано зосередити увагу на питанні меж оскарження у вищестоящих судах відносно суду першої інстанції, та процесуальних можливостей сторін при цьому.

У п’ятому питанні слід висвітлити взаємний зв’язок принципів змагальності та об’єктивної істини, вказати перспективи розвитку принципу змагальності та виявити своє ставлення до його змісту, внести свої пропозиції, якщо такі є, для удосконалення цивільного процесуального законодавства щодо принципу змагальності.

Список рекомендованої літератури.

  1. Гражданский процесс: Учебник для юридических вузов. / Под ред. проф. М.К. Треушникова. – М.: Новый Юрист, 1998. – 512 с.

  2. Немировська О.В. Змагальність: старе поняття, новий зміст // Право України. – 1999 – № 9 – С. 53- 56.

  3. Немировська О.В. На шляху оновлення цивільного процесуального законодавства // Право України. – 1999. – № 11. – С. 70-73.

  4. Смирнов А.В. Состязательный процесс. – СПб: Издательство «Альфа», 2001. – 320 с.

  5. Звягинцева Л.М., Плюхина М.А., Решетникова И.В. Доказывание в судебной практике по гражданским делам. – М.: Издательство НОРМА, 2000. – 288 с.

  6. Справочник по доказыванию в гражданском судопроизводстве / Под ред. И.В. Решетниковой. – М.: Издательство НОРМА, 2002. – 480 с.

  7. Гражданское судопроизводство: особенности рассмотрения отдельных категорий дел: Учебно-практическое пособие / Под ред. В.В. Яркова. – М.: Юристъ, 2001. – 381 с.

  8. Жуйков В.М. Проблемы гражданского процессуального права. – М.: Городец, 2001. – 288 с.

ВАРІАНТ 2