Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право (3 частина).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
451.58 Кб
Скачать

9. Користування жилими приміщеннями в будинках (квартирах) приватного житлового фонду.

Основою забезпечення та гарантованості житлових прав на житло є право приватної власності на нього. Правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб. Таке право є непорушним. Тобто, ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Примусове відчуження об’єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Гарантії захисту права приватної власності передбачені не лише законодавством України, але і міжнародно-правовими договорами, ратифікованими Україною. Необхідно відмітити, що на правовідносини з приводу житла, що знаходиться в приватній власності, на відміну від житлових правовідносин по користуванню жилими приміщеннями в будинках державного і громадського житлового фонду, в повній мірі застосовуються норми цивільного права, за виключенням імперативних обмежень, що випливають безпосередньо з Житлового кодексу. Ці особливості потрібно враховувати в процесі вивчення законодавчої бази при підготовці до практичного заняття. Необхідно також мати на увазі, що відповідно до Цивільного кодексу України, суб’єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи. Тобто власниками житлових приміщень, що знаходяться в приватній власності, можуть бути як фізичні, так і юридичні особи. Хоча, як стосовно чинного житлового законодавства, так і відповідно до проекту Житлового кодексу, житло, що знаходиться у власності юридичних осіб, відноситься не до приватного, а до колективного житлового фонду. Готуючись до практичного заняття, необхідно проаналізувати правові способи набуття житла в приватну власність, усвідомити правовий статус власника квартири (будинку) і співставити його з правами та обов’язками наймачів житла державного і приватного житлового фонду. При підготовці студентам потрібно з’ясувати, що власники квартир можуть створювати об’єднання для забезпечення і захисту своїх прав та дотримання обов’язків, належного утримання та використання неподільного і загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх необхідних платежів. Таке об’єднання співвласників квартир є формою забезпечення, захисту і реалізації їх прав та інтересів.

Лекція

  1. Користування жилим будинком (квартирою), що належить громадянинові.

  2. Обов’язки власника по забезпеченню схоронності жилого будинку (квартири).

  3. Гарантії прав громадян, які мають в приватній власності жилий будинок (квартиру).

  4. Порядок надання квартир, відшкодування вартості будинків (квартир), будівель та пристроїв, що зносяться, і умови їх перенесення.

  5. Договір найму жилого будинку (квартири), що належить громадянинові. Предмет і строк договору найму.

  6. Розірвання та припинення договору найму житлового приміщення, що належить громадянинові.

  7. Виселення наймача у разі припинення договору найму житлового приміщення.

  8. Об’єднання громадян в товариство власників квартир.

Семінар

  • Користування жилим будинком (квартирою), що належить громадянинові.

  • Обов’язки власника по забезпеченню схоронності жилого будинку (квартири).

  • Гарантії прав громадян, які мають в приватній власності жилий будинок (квартиру).

  • Порядок надання квартир, відшкодування вартості будинків (квартир), будівель та пристроїв, що зносяться, і умови їх перенесення.

  • Договір найму жилого будинку (квартири), що належить громадянинові. Предмет і строк договору найму.

  • Розірвання та припинення договору найму житлового приміщення, що належить громадянинові.

  • Виселення наймача у разі припинення договору найму житлового приміщення.

  • Об’єднання громадян в товариство власників квартир.