Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право (3 частина).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
451.58 Кб
Скачать

Завдання

Завдання 1.

Громадянин С. проживав у службовому жилому приміщенні разом з сином і матір’ю - інвалідом праці другої групи. Через деякий час гр-н С відмовився працювати сантехником на попередній роботі, де він пропрацював дев’ять років і шість місяців, у зв’язку з якою йому було надано службову квартиру. Рішенням Ворошиловського суду м. Донецька було задоволено позов про виселення зі службової квартири без надання іншого жилого приміщення наймача разом з сім’єю . Громадянин С. вважає, що рішення суду не відповідає чинному законодавству і принципу справедливості, бо С. дуже тривалий час працював на підприємстві, що надало йому службове жиле приміщення, а тому він має право на надання йому іншого жилого приміщення.

1. Які підстави, порядок і різновиди виселення зі службового жилого приміщення?

2. Чи правильне рішення було прийнято судом?

Завдання 2.

Громадянина Т. було обрано народним депутатом України. Відповідно Т. разом з сім’єю переїхав до м. Києва, де йому було надано службове жиле приміщення. Після закінчення строку повноважень народного депутата гр-н Т. був призначений на посаду міністра палива та енергетики. У зв’язку з закінченням строку повноважень народного депутата гр-на Т. в судовому порядку було виселено з займаного ним службового приміщення разом з сім’єю без надання йому іншого жилого приміщення, хоча міністерство палива та енергетики погоджувалося на попередню компенсацію Верховній Раді України переданого гр-ну Т. житла.

1. Чим визначається порядок надання народним депутатам України службових жилих приміщень і користування ними?

2. Чи правомірне рішення було прийнято?

Список рекомендованої літератури

  1. Житловий кодекс Української РСР // ВВР, 1983, N 28, ст.574.

  2. Постанова Сов. Мін. УРСР від 04.02.1988р. № 37 Про службові жилі приміщення.

  3. Перелік категорій робітників, яким можуть бути надані службові жилі приміщення ( затв. Пост. Сов. Мін. УРСР від 04.02.1988р. № 37) // http://www.nau.kiev.ua

  4. Положення про порядок надання службових жилих приміщень і користування ними в УРСР ( затв. Пост. Сов. Мін. УРСР від 04.02.1988р. № 37)

  5. Постанова Верховного суду N 2 від 12.04.85 "Про деякі питання, що виникли в практиці застосування судами Житлового кодексу України" ( Із наступними змінами) // http://www.nau.kiev.ua

  6. Житлове право України: Навч. посіб. / М. К. Галянтич, Г. І. Коваленко. - К.: Юрінком Інтер, 2002. - 480 с

  7. Золотарь В. А., Дятлов П. Н. Советское жилищное право. – К., 1984.

  8. Житлове законодавство України / Укл.: М. К. Галянтич, Г. І. Коваленко. - К.: Юрінком Інтер, 1998.

  9. Г. І. Коваленко., Н. Ф. Грабець. Ключові проблеми житлової політики. – К.: ДАЖКГ Держбуду України, 2001.

  10. Г. І. Коваленко. Приватна власність на житло: Закон і реальність. – К.: ДАЖКГ Держбуду України, 2001.

7. Користування гуртожитками.

Чинним законодавством України передбачена особлива категорія житла, яке має спеціальне призначення і особливий правовий статус. Мова йде про гуртожитки, тобто приміщення, призначені для проживання і спільного користування кількома одинокими особами, які не перебувають у сімейних стосунках, або для проживання окремих сімей. Під гуртожитки надаються спеціально споруджені або переобладнані для цієї мети жилі будинки. Переобладнання жилих будинків під гуртожитки провадиться з дозволу виконавчого органу обласної, міської ради. Значення гуртожитків, як тимчасового житла для певних категорій громадян, важко переоцінити, особливо в умовах скрутного економічного становища, коли громадяни не мають реальної можливості придбати житло у власність, а держава не в змозі надати всім потребуючим жилі приміщення в постійне користування. Житлове становище громадян, які проживають у гуртожитках, має деякі особливості, оскільки надаються ці приміщення певним категоріям громадян, які і визначають їх права і обов’язки. Гуртожитки призначаються для проживання робітників, службовців, студентів, учнів, а також інших громадян у період роботи або навчання. Права громадян по користуванню жилими приміщеннями в гуртожитках певною мірою обмежені чинним законодавством. Жила площа в гуртожитку не підлягає обміну, розділу, бронюванню, здачі в піднайом, приватизації тощо. Тому, вивчаючи цю тему, студентам необхідно повною мірою оволодіти нормативною базою і рекомендованою науковою літературою, що надасть можливість знайти вичерпні відповіді на запитання плану заняття, а також провести комплексний аналіз і порівняльну характеристику з іншими спільними інститутами житлового права.

Лекція

  1. Визначення гуртожитків.

  2. Порядок надання жилої площі в гуртожитках. Ордер на жилу площу в гуртожитку.

  3. Порядок користування жилою площею в гуртожитку.

  4. Експлуатація гуртожитку, його утримання і ремонт.

  5. Виселення з гуртожитків.

  6. Плата за користування жилою площею в гуртожитку і за комунальні послуги.

  7. Примірне положення про гуртожитки.

Семінар

  • Поняття службових жилих приміщень.

  • Категорії осіб, яким можуть бути надані службові жилі приміщення.

  • Порядок надання службових приміщень. Ордер на службове приміщення.

  • Порядок користування службовим жилим приміщенням.

  • Виселення зі службових жилих приміщень без надання іншого жилого приміщення.

  • Особи, яких не може бути виселено зі службових жилих приміщень без надання іншого жилого приміщення.

  • Жиле приміщення, що надається у зв’язку з виселенням зі службових жилих приміщень.