Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільн. проц.мет ден 1 част брош цивільн. проц....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
222.72 Кб
Скачать

Тема 10 Судові витрати. Цивільна процесуальна відповідальність.

Витрати по провадженню справи - це витрати, що несуть сторони, треті особи з самостійними вимогами у справах позовного провадження, заявники і заінтересовані особи у справах окремого провадження та стягувачі і боржники у справах наказного провадження, за вчинення в їх інтересах цивільних процесуальних дій, пов’язаних з розглядом справи судом.

Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов’язаних з розглядом справи.

При вивченні теми слід детально розібрати категорії осіб, звільнених від сплати судового збору та витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи та порядок сплати судового збору та їх розподіл між сторонами.

При визначенні видів цивільної процесуальної відповідальності слід звернути увагу на відсутність цивільних процесуальних штрафів за новим ЦПК України, а також на заходи процесуального примусу.

Практичні завдання

1. Смирнов подав позов про зменшення розміру аліментів на 100 грн. щомісячно, які він сплачує за виконавчим листом на двох малолітніх дітей. Його заробітна плата після усіх стягнень складає 650 грн.

Визначте розмір судового збору.

  1. Аушева звернулася до суду з позовом про стягнення заборгованості по заробітній платі в сумі 5140 грн. з підприємства. У доповненнях до позовної заяви вона просила суд стягнути на її користь витрати на допомогу адвоката, який здійснював представництво її інтересів у суді в розмірі 450 грн. Як додаток до доповненої позовної заяви Аушева надала суду договір між нею та адвокатом про надання правової допомоги, в тексті якого зазначалося про сплату за надані адвокатські послуги в сумі 450 грн.

Суд позовні вимоги Аушевої задовольнив, а у стягненні витрат на допомогу адвоката відмовив.

Чи правильно вчинив суд? Чи підлягають стягненню зазначені судові витрати?

3. Кириленко подала позов на Уланових про виселення з будинку, який належить їй на праві приватної власності у порядку спадкування, посилаючись на необхідність особистого проживання в ньому.

Справа судами розглядалася неодноразово. Рішенням судової палати в цивільних справах Сумського апеляційного суду позов задоволено. У касаційній скарзі відповідачі просили скасувати це рішення і закрити провадження в справі, посилаючись на те, що вони позов визнали повністю, тому не було необхідності ухвалювати рішення і стягувати з них на користь Кириленко судові витрати.

Яке рішення повинен прийняти суд? Хто звільняється від сплати судових витрат?

4. Позивач подав позов про стягнення з відповідача 6600 грн. Суд задовольнив позов частково у розмірі 5800 грн. За клопотанням обох сторін була проведена судова експертиза, вартість якої склала 670 грн.

Як мають розподілитися судові витрати між сторонами?

5. Шаповалова звернулася до суду з позовом про стягнення з Кашлая аліментів на двох дітей. Справа була призначена до розгляду на 20 листопада 2006 р.

У зазначений строк відповідач не з’явився до судового засідання, хоча повістку отримав. Крім того, товариство з обмеженою відповідальністю „Лідер”, де працює Кашлай, не виконало вимог суду надати довідку про заробітну плату відповідача. Ухвалою від 20 листопада 2006 р. суд відклав розгляд справи на 1 грудня 2006 р. і викликав відповідача для дачі особистих пояснень.

1 грудня 2006 р. Кашлай у судове засідання не з’явився. Довідка про розмір його заробітної плати до суду не надійшла.

Яких заходів має вжити суд? Чи можливо в даному випадку накладення штрафу?

Питання для самостійної роботи.

1. З чого складаються судові витрати?

2. Визначте правила обчислення судового збору.

3. Яким особам і в якому порядку сплачуються витрати на правову допомогу?

4. Як здійснюється розподіл судових витрат?

4. Назвіть види заходів процесуального примусу.

5. В якому порядку застосовуються заходи процесуального примусу?

6. Визначте поняття, види і функції санкцій цивільного процесуального права.

Список рекомендованої літератури

1. Декрет Кабінету Міністрів України від 21.01.93 „Про державне мито”.

2. Постанова Кабінету Міністрів України від 01.02.95 № 78 „Про визначення розміру витрат, пов’язаних з розшукуванням відповідача у цивільних справах” // Закон і бізнес. - 1995. - № 9.