Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільн. проц.мет ден 1 част брош цивільн. проц....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
222.72 Кб
Скачать

Тема 6 Участь прокурора в цивільному процесі

Прокурор бере участь у розгляді цивільних справ за його заявами про захист інтересів держави або прав і законних інтересів громадян, які за станом здоров’я чи з інших поважних причин не можуть захистити свої права.

Питання щодо процесуальних форм участі прокурора у цивільному процесі в науці розглядаються в плані змісту його діяльності на стадіях процесу.

Врахуванню підлягають особливості участі прокурора у апеляційному та касаційному провадженні згідно з нормами нового ЦПК України.

Практичні завдання

1. Прокурор Ковпаківського району м.Суми подав в інтересах Черкасової позов на Петренко і Кравченко про визнання недійсним договору дарування 17/25 частки житлового будинку та переведення прав і обов’язків покупця на Черкасову, посилаючись на те, що цю угоду відповідачі уклали з мстою приховати договір купівлі-продажу і позбавити Черкасаву як учасницю спільної власності права привілейованої купівлі частки в спільній власності на будинок.

Чи є підстави для порушення прокурором даної справи? Охарактеризуйте процесуальне становище прокурора, що подав позов в інтересах інших осіб.

2. Прокурор району подав позов до Сумського районного суду Сумської області цивільну справу на захист інтересів Авдюкової, яка працювала на АО „СМПО ім. Фрунзе” і була звільнена у вересні 2006 р. за скороченням штатів. У заяві він зазначив, що Авдюкова мала переважне право перед іншими робітниками залишитися на роботі. У неї був тривалий стаж роботи на цьому підприємстві, крім того, вона підвищувала професійну кваліфікацію (Авдюкова була студенткою 3-го курсу заочного відділення політехнічного інституту).

Під час судового розгляду прокурор відмовився від підтримання позовних вимог.

Чи має право прокурор, який подав позов, відмовитися від нього? Які наслідки має відмова прокурора підтримати поданий ним позов?

3. При розгляді справи щодо заяви прокурора району на Єршова про позбавлення батьківських прав прокурор у судове засідання не з’явився. Суд ухвалив про розгляд справи без участі прокурора. Проте під час судових дебатів до залу судового засідання з’явився помічник прокурора і заявив, що він буде брати участь у подальшому розгляді справи. Суд залишив заяву помічника без задоволення, посилаючись на те, що, по-перше, заява подана прокурором району і підтримати думку він може тільки особисто, по-друге, помічник прокурора спізнився у судове засідання і не зможе дати обґрунтований висновок у справі.

Чи правильно вчинив суд?

4. Прокурор району подав позов про поновлення Ковальової на роботі і стягнення на її користь заробітної плати за час вимушеного прогулу. При розгляді справи у суді Ковальова і представник відповідача уклали мирову угоду і попросили суд визнати її. У судовому засіданні прокурор виступив проти визнання судом мирової угоди, посилаючись на те, що він не брав участі в укладанні цієї угоди, хоча і подав позов в інтересах Ковальової.

Яке процесуальне становище прокурора, що подав позов в інтересах інших осіб? Сформулюйте думку прокурора щодо питання про можливість визнання мирової угоди.

5. Прокурор району подав позов на Іванова про відшкодування 8 тис. грн. на користь КСП „Ранок”. У судове засідання прокурор не з’явився. Суд відклав розгляд справи і виніс ухвалу про необхідність участі прокурора у даній справі.

У призначений час для участі у судовому засіданні, прибув помічник прокурора району. Суд знову відклав слухання справи і вимагав явки у судове засідання прокурора району, посилаючись в ухвалі на те, що саме він подав позов і тому повинен особисто підтримати позовні вимоги.

Чи правильні дії суду?

Питання для самостійної роботи.

1. Назвіть завдання участі прокурора в цивільному судочинстві.

2.В яких формах прокурор бере участь у цивільному процесі?

3.Охарактеризуйте випадки, коли прокурор має право звернутися до суду із заявою на захист прав і свобод інших осіб.

4.Визначте особливості участі прокурора при розгляді цивільної справи.

Список рекомендованої літератури

  1. Аргунов В.Н. Участие прокурора в гражданском процессе. М., 1991.

  2. Заворотько П., Штефан М.Й. Особи, які беруть участь у справі. – К., 1975.-С.37-51.