Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільн. проц.мет ден 1 част брош цивільн. проц....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
222.72 Кб
Скачать

2. Які ознаки притаманні сторонам?

3. Назвіть процесуальні права та обов’язки позивача у цивільній справі.

5.Визначте перелік осіб, які беруть участь у справі.

6.Дайте класифікацію процесуальної співучасті в залежності від характеру матеріально-правових зв’язків між суб’єктами спірних правовідносин та обов’язковості участі в процесі.

7.В яких випадках відповідач є неналежним?

9.В чому полягає процесуальний порядок заміни сторони або третьої особи в разі процесуального правонаступництва?

Список рекомендованої літератури

1. Заворотько П., Штефан М.Й. Особи, які беруть участь у справі. – К., 1975.-С. 8-23.

2. Викут М.А. Стороны – основные лица искового производства. –Саратов, 1968. – С.3.

3. Житлове право України: Курс лекцій / М.К. Галянтич, Г.І. Коваленко.– К.: Юрінком Інтер, 2002. – 480 с.

4. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар: У 2 ч. / За заг. ред. Я.М. Шевченко.– К.: Концерн „Видавничий Дім „Ін Юре”, 2004.– Ч.1.– 692 с.

5. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар: У 2 ч. / За заг. ред. Я.М. Шевченко.– К.: Концерн „Видавничий Дім „Ін Юре”, 2004.– Ч.2.– 896 с.

Тема 5. Треті особи в цивільному судочинстві

Третіми особами у цивільному процесі є суб’єкти цивільних процесуальних правовідносин, які вступають у вже відкриту цивільну справу для захисту особистих суб’єктивних прав і охоронюваних законом інтересів.

Треті особи не є суб’єктами спору, переданого на розгляд і вирішення суду, але вони, як і сторони, заінтересовані у результаті розгляду справи судом.

Інститут третіх осіб забезпечує захист прав та охоронюваних законом інтересів громадян і юридичних осіб, як і інститут сторін. Він розрахований на захист прав, свобод і інтересів, відмінних і незалежних від прав, свобод та інтересів сторін.

Процесуальне становище третіх осіб в процесі займають особи, що мають юридичний інтерес до справи, не рівноцінний інтересу сторін (позивача чи відповідача). Цей інтерес диференційований і виражається в тому, що рішення суду або безпосередньо стосується прав, свобод чи інтересів третіх осіб, або встановивши між сторонами відповідні правовідносини, побічно впливає на їх суб’єктивні права, свободи чи інтереси.

Виділяють два види третіх осіб: треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору та треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Практичні завдання

1. Савченко після смерті батька одержав у спадщину житловий будинок. У заповіті йшлося про те, що Савченко повинен передати у довічне користування одну кімнату цього будинку Шмадченко. Після прийняття спадщини Савченко подав позов про виселення з будинку наймачів Шкуренко і Зубова. У процесі судового розгляду Шмадченко звернулася до суду із заявою допустити її до участі у справі як третю особу, що не заявляє самостійних вимог, на стороні позивача.

Чи повинен суд задовольнити цю вимогу? Які є підстави у чинному законодавстві для участі у справі третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору?

2. У суді розглядався позов Мішиної до Юрченка про повернення з незаконного володіння телевізора. Після початку судового засідання до суду з позовом звернулася Кайданова. У позовній заяві вона зазначила, що спірний телевізор належить їй і просила допустити її до участі у справі. Суддя задовольнив цю вимогу, і Кайданова вступила у процес як третя особа, що заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. Однак у ході засідання після виступів сторін суддя відмовився надати можливість дати їй пояснення, мотивуючи це тим, що у неї інше процесуальне становище.

Чи законні такі дії судді?

3. Водій ТОВ "Кіпс" Шумов під час керування автомобілем вчинив дорожню аварію, внаслідок чого було пошкоджено автомобіль "Жигулі", що належав Котову. Котов.звернувся до суду з позовом проти ТОВ "Кіпс" про компенсацію шкоди. Суд притягнув до участі у справі Шумова як третю особу, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Чи правильні дії суду?

4. До суду з вимогою про поновлення на роботі звернулася Зотова. У позовній заяві вона зазначила, що заступник директора кондитерської фабрики звільнив її з роботи без узгодження з профспілковим комітетом. Зотова наполягала на поновленні на роботі та виплаті їй заробітної плати за час вимушеного прогулу. Суд позов Зотової задовольнив, поновив її на роботі й стягнув з кондитерської фабрики суму заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Чи повинен був суд притягнути заступника директора фабрики до участі у справі? Якими законодавчими актами регулюється це питання?

5. Дитячий клуб „Юність” подав до суду позов про відшкодування збитків, заподіяних 14-річним Камуровим, за розбиті вікна. Відповідачами у позовній заяві були зазначені батьки Камурова, однак у ході судового засідання вирішив притягнути Камурова до участі у справі як третю особу, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Чи законні такі дії суду?

6. До суду звернулася Шишкіна, яка у позовній заяві просила виселити з її квартири піднаймачок Серебровську і Золотухіну. Під час розгляду справи до суду звернувся Зарічний райвиконком м. Суми, у позовній заяві якого йшлося про допуск його у справу як третьої особи, що заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, оскільки Шишкіна без поважних причин тривалий час не проживає у квартирі і тому втратила право на житлову площу. Суд цю вимогу райвиконкому задовольнив.

Чи правильні дії суду?

7. У суді розглядався позов комерційного банку „Слобожанщина” на фізичну особу-підприємця Босакова, який не повернув раніше надану позику. Босаков у судовому засіданні пояснив, що він готовий погасити позику в рахунок будинку, який належить йому на праві власності. Проте в цей час до суду з позовом звернувся банк „Аваль”, який довів, що цей будинок відданий у заставу як зобов’язання за кредит, наданий ще раніше, що також не був повернутий в строк. Банк „Аваль” просив допустити його до участі у справі як третю особу, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору.

Як у такому разі повинен діяти суд?

Питання для самостійної роботи.

1.Розкрийте основні ознаки інституту третіх осіб.

2.Якими правами користуються у процесі треті особи?

3.Дайте загальну характеристику видів третіх осіб у цивільному процесі.

4.Чим відрізняються треті особи із самостійними вимогами від позивачів і співпозивачів?

5.Що є підставою для вступу у процес третіх осіб, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору?

6.Що є підставою для вступу у процес третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору?

7.В якій стадії треті особи можуть вступати в справу?

Список рекомендованої літератури

1. Ильинская Н.М. Участие третьих лиц в гражданском процессе. -М., 1962.-С. 72-73.

2. Васьковский Е.В. Учебник гражданского процесса. - М., 1914. -С. 416.

3. Лесницкая Л.Ф., Пучинский В.К. Гражданский процесс. - М., 1993. –С. 91.

4. Житлове право України: Курс лекцій / М.К. Галянтич, Г.І. Коваленко.– К.: Юрінком Інтер, 2002. – 480 с.