Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільн. проц.мет ден 1 част брош цивільн. проц....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
222.72 Кб
Скачать

Тема 7 Участь у цивільному процесі органів та осіб, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб

У випадках, встановлених законом, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи можуть звертатися до суду із заявами про захист прав, свобод та інтересів інших осіб.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування можуть залучатися судом або вступати в процес за своєю ініціативою для надання висновків в справі з метою здійснення покладених на них обов’язків і для захисту прав громадян та інтересів держави.

Хоча такі органи і є особами, які беруть участь у справі, проте учасниками матеріально-правового спору вони не є.

Оскільки вказані органи і особи виконують функцію захисту прав інших осіб, їх можна назвати лише суб'єктами захисту прав інших осіб.

Практичні завдання

1. Інспектор страхової компанії „Оранта” Серікова, відвідуючи квартири мешканців будинку № 10 по вулиці Петропавловська в м.Суми, дізналася, що Семенцова залишає без нагляду усиновленого нею та її чоловіком восьмирічного хлопчика Толю, не піклується про його навчання, не забезпечує дитину харчуванням. Серікова разом з мешканцями будинку Горловим і Рибкіною подала до суду позов про скасування усиновлення. Суд залучив до участі у справі представника органу опіки і піклування.

Оцініть процесуальні дії суду.

2. Петров подав позов на Петрову про передачу йому на виховання їх дворічної дочки. При проведенні попереднього судового засідання суддя вирішив притягнути до участі у справі орган опіки і піклування.

Чи правильні дії судді? В яких випадках закон передбачає обов’язкову участь у справі органів державної влади при розгляді спорів, що виникають із шлюбно-сімейних правовідносин, і яка мета їх участі?

3. Дитячий будинок звернувся до суду із заявою про позбавлення батьківських прав Зозулі щодо її дочки, яка виховувалася в цьому будинку. Суддя відмовив у відкритті провадження у справі на підставі того, що дитячий будинок не може бути позивачем, оскільки юридично не зацікавлений у результатах справи.

Хто має право звернутися з позовом про позбавлення батьківських прав? Які наслідки відмови від позову особи, яка звернулася до суду з позовом в інтересах іншої особи?

4. Новиченко Костянтин був у шлюбі з Новиченко Лідією. Незабаром після народження дочки Тетяни Новиченко Лідія померла. Дитина знаходилася на вихованні у Бурлакової (матері померлої). Новиченко Костянтин звернувся до суду з позовом про передачу йому дочки на виховання, мотивуючи це тим, що у нього є для цього всі умови, а дід та баба не можуть надати їй належного виховання.

Кого суд повинен притягнути до участі у розгляді справи?

Питання для самостійної роботи.

1. Яка мета участі в цивільному судочинстві органів державної влади і органів місцевого самоврядування?

2.Охарактеризуйте підстави участі органів державної влади та органів місцевого самоврядування в цивільному процесі.

3.В яких випадках органи державної влади і органи місцевого самоврядування мають право звернутися до суду із заявою на захист прав і свобод інших осіб?

4.Назвіть форми участі органів державної влади та місцевого самоврядування та осіб, які приймають участь у цивільному процесі.

5.Чим відрізняється процесуальне становище органів державної влади та місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб, якім законом надано право захищати права і свободи інших осіб, від процесуального становища позивача?

6.Вкажіть правові наслідки відмови органів державної влади та місцевого самоврядування, фізичних та юридичних осіб від поданої ними заяви на захист прав і законних інтересів інших осіб.

Список рекомендованої літератури

1. Штефан М.Й. Процессуальные средства, обеспечивающие социалистическим организациям защиту прав в гражданском судопроизводстве: Автореферат докт. диссерт. - К., 1973. - С. 18.

2. Гражданский процесс. - М., 1993.