Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільн. проц.мет ден 1 част брош цивільн. проц....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
222.72 Кб
Скачать

Тема 13 Підсудність цивільних справ

Розмежування компетенції між окремими ланками судової системи і між судами однієї ланки щодо розгляду і вирішення підвідомчих їм цивільних справ називають підсудністю.

На відміну від підвідомчості, яка розмежує компетенцію між державними органами щодо вирішення цивільних справ, підсудність розмежовує компетенцію в тій же сфері, але між різними судами. Тому підсудністю називають ще коло цивільних справ, вирішення яких віднесено до компетенції певного суду.

Практичні завдання

1. Романчук звернулася до Зарічного районного суду м. Суми з позовом про розірвання шлюбу та стягнення аліментів на малолітню дитину з Вестова. Суддя надіслав позовну заяву у Охтирський міський суд за місцем проживання відповідача для розгляду справи по суті, посилаючись на те, що позов подано з порушенням правил про підсудність.

Чи правильні дії судді? Який вид підсудності встановлено для цієї категорії справ?

2. Федорова, яка мешкає у м. Суми, звернулася до Ковпаківського районного суду з позовом про визнання батьківства та стягнення аліментів з Грибанова, що мешкає у м. Запоріжжі. Ковпаківський районний суд надіслав справу на розгляд у Дніпровський районний суд м. Запоріжжя, посилаючись на те, що позивачка у засіданні суду заявила клопотання про передачу справи на розгляд за місцем проживання відповідача. Дніпровський районний суд відмовив у прийнятті цієї справи в провадження, мотивуючи відмову тим, що справу доцільніше розглянути Ковпаківським районним судом м. Суми і надіслав її до Верховного суду України для вирішення питання про місце розгляду справи.

Які помилки допущені судами?

3.Воробйова продала свій будинок, який знаходиться у м. Краснопілля Сумської області, та виїхала до батьків до м. Харкова на постійне проживання. При розрахунку за будинок Фролов не додав Воробйовій певну суму коштів і видав розписку про погашення боргу через чотири місяці. Зайнявши із сім’єю будинок, Фролов виїхав у довгострокове відрядження до м. Сімферополя. Після закінчення строку сплати Воробйова вирішила звернутися до суду з позовом про стягнення з Фролова заборгованої суми.

До якого суду може звернутися Воробйова з цим позовом? Визначте вид підсудності.

4. Резніченко звернувся до суду за місцем проживання з позовом на автопідприємство про компенсацію шкоди, заподіяної каліцтвом. Суд відмовив у прийнятті позовної заяви, мотивуючи тим, що такі справи розглядаються судами за місцем заподіяння шкоди.

Чи правильні дії суду? До якого суду може звернутися Резніченко з цим позовом?

5. Зотова подала позов на Зотова про розірвання шлюбу і стягнення аліментів. Зотов, у свою чергу, подав зустрічний позов про поділ майна. Зустрічний позов був прийнятий суддею.

Не погодившись з ухвалою судді про прийняття зустрічного позову, Зотова звернулася до апеляційного суду зі скаргою, в якій просила про передачу справи до іншого суду для розгляду по першій інстанції.

Чи підлягає скарга Зотової задоволенню? Чи може голова обласного суду витребувати цивільну справу з районного суду? Який порядок передачі справ із одного до іншого суду передбачено чинним законодавством?

6. Вербицький, мешканець м. Львова, під час перебування у відрядженні у м. Харкові був травмований автомобілем Кременчуцького нафтопереробного заводу.

Вербицький звернувся до районного суду м. Харкова з позовом про компенсацію шкоди до Кременчуцького нафтопереробного заводу

Суддя відмовив у відкритті провадження у справі і порадив Вербицькому звернутися до суду за місцем розташування органу управління Кременчуцького нафтопереробного заводу.

Чи правильні дії суду? До якого суду може звернутися Вербицький? Визначте підсудність цієї категорії справ.

Питання для самостійної роботи.

1. Дайте визначення підсудності цивільних справ.

2.Охарактеризуйте види підсудності цивільних справ.

3.За якими правилами загальної територіальної підсудності цивільних справ пред’являються позови в суд?

4.Які права має позивач за правилами альтернативної підсудності цивільних справ?

5.Назвіть права сторін за правилами договірної підсудності.

6.В який суд прєд’являється зустрічний позов?

8.За яких обставин суд може передати цивільну справу до іншого суду?

Список рекомендованої літератури

1. Тертишніков В.В. Гражданський процес. 1994. - Харків.

2. Штефан М.Й. Цивільний процес, 1997. - К.

3. Постанова Пленуму Верховного Суду від 25.03.1988 № 3 зі змінами, внесеними Постановою Пленуму від 25.12.1992 № 13 "Про практику розгляду судами справ про розірвання суду".

4. Постанова Пленуму Верховного Суду № 6 від 15.06.1973 зі змінами і доповненнями "Про деякі питання, що виникли в судовій практиці по застосуванню Кодексу про шлюб та сім'ю України".

5. Постанова Пленуму Верховного Суду №6 від 27.03.1992 "Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди".

29