Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільн. проц.мет ден 1 част брош цивільн. проц....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
222.72 Кб
Скачать

Тема 12 Підвідомчість цивільних справ суду

Розмежування компетенції між органами держави називається підвідомчістю. Компетенція суду в здійсненні правосуддя - по розгляду і вирішенні певної категорії питань, називається судовою юрисдикцією або підвідомчістю судових органів.

Юрисдикція судів відповідно до Конституції України поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Поряд з цим право вирішення цивільних справ у нашій країні надано не тільки судам, але й господарським судам, адміністративним судам, нотаріусам, адміністративним органам, третейським судам.

Отримавши позовну заяву, суддя має вирішити питання щодо підвідомчості справи саме суду загальної юрисдикції та чітко визначити, чи не віднесено вирішення і розгляд спору до ведення іншого державного органу, чи іншого суду (адміністративного, господарського).

Це ж питання виникає й у адвоката, якщо до нього звертаються з проханням скласти позовну заяву в суд за захистом порушеного, невизнаного або оспорюваного права заінтересованої особи.

Питання, в якому порядку та формі має здійснюватися захист того чи іншого права – і є питанням щодо підвідомчості цивільних справ.

При підготовці до занять з цієї теми слід засвоїти , що за допомогою правових норм про підвідомчість цивільні справи та інші правові вимоги розподіляються між судовою та іншими формами захисту права.

Практичні завдання

1. Студент Сумського аграрного університету Кубко займався у науковій бібліотеці ім.Н.Крупської. В цей період часу він вирвав з рідкої книги кілька сторінок та поклав їх до свого зошита з конспектами. Під час повернення книги це було виявлено. За фактом псування книги працівники бібліотеки склали акт.

Директор бібліотеки дізнавшись місце навчання Кубко та не порадившись з юристом, направила головному бухгалтеру Сумського аграрного університету акт псування книги та заяву про утримання зі стипендії Кубка вартості книги у десятикратному розмірі.

Яку консультацію щодо форми захисту права бібліотеки має дати адвокат при зверненні до нього представників бібліотеки?

2. Паскевич звернувся до суду з позовною заявою проти АО „Селмі” про внесення виправлень у трудову книжку у зв’язку з тим, що його звільнили зпідприємства згідно з наказом від 10 жовтня 2006 р., а фактичний розрахунок і видачу трудової книжки було здійснено тільки від 9 листопада 2006 р. Одночасно Паскевич заявив вимогу про стягнення компенсації за невикористану відпустку за 2006 р. та заробітної плати за час вимушеного прогулу з 10 жовтня по 9 листопада 2006 р., тому що затримання видачі трудової книжки перешкодило вступові на іншу роботу.

Які з зазначених вимог підвідомчі суду? Визначте підвідомчість справ, що виникають із трудових правовідносин.

3. Клименко отримала від сестри цінну посилку. Після її відкриття виявилося, що всі надіслані речі зіпсовані.

Вона звернулася до адвоката з проханням захистити її порушене право та стягнути з поштового відділення вартість посилки.

Яку консультацію має дати адвокат щодо захист у права Клименко?

4. Суддя Зарічного районного суду Яковлєв був звільнений з роботи за прогул. Суддя звернувся до апеляційного суду Сумської області з позовом про поновлення на роботі.

Які суди розглядають та вирішують справи про поновлення на роботі суддів?

5. Після розірвання шлюбу Дягілев та його колишня дружина поділили пайовий внесок і двокімнатну квартиру. Через рік Дягілева знову одружилася, зареєструвавшись до нового чоловіка, після чого вона вибула зі складу членів ЖБК. Загальні збори ЖБК „Райдуга” відмовили Дягілеву в наданні звільненої кімнати, запропонувавши переїхати в однокімнатну квартиру, а коли він відмовився, цю квартиру було надано Петрову. Дягілев звернувся до суду для захисту своїх прав.

Визначте підвідомчість цієї категорії справ. Які спори між громадянами та ЖБК підвідомчі суду?

6. Фетісова подала позов на виконком Сумської міської Ради про надання житлового приміщення. У позовній заяві вона зазначила, що після обрання суддею проживала з дочкою у гуртожитку, і міськвиконком не забезпечив її протягом шести місяців житлом, як це передбачено законом України „Про статус суддів”. Посилаючись на ці обставини, позивачка просила зобов’язати відповідача надати їй двокімнатну квартиру.

Рішенням суду позов був задоволений. У апеляційній скарзі виконком Сумської міської ради просив скасувати рішення, посилаючись на те, що ця справа непідвідомча суду.

Чи обгрунтовані вимоги міськвиконкому?

Питання для самостійної роботи.

1 Визначте поняття підвідомчості цивільних справ.

2. Назвіть критерії підвідомчості цивільних справ суду.

3. Які є види підвідомчості?

Список рекомендованої літератури

1. Постанова Пленуму Верховного Суду України "Про деякі питання, що виникають в практиці застосування судами ЖК України" від 12 квітня 1985 року зі змінами, внесеними Постановами Пленуму від 10.03.1989 №2 та 25.12.1992 № 13.

2. Постанова №9 від 01.11.1996 "Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя" № 7.

3. Постанова №9 від 06.11.1992 "Про практику розгляду судами трудових спорів".

5. Закон України „Про власність” від 07.02.1991 зі змінами і доповненнями.

6. Постанова Пленуму Верховного Суду України "Про практику застосування судами законодавства, що регулює право власності громадян на житловий будинок" від 04.10.1991 №7 зі змінами і доповненнями, внесеними Постановою Пленуму від 25.12.1992 №3.

7. Осипов Ю.К. Подведомственность юридических дел. М., 1977.