Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект по экономике Дидух.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
842.24 Кб
Скачать

Послідовний паралельний, паралельно – послідовний.

При послідовному пересуванні предметів праці обробка партії дета­лей на кожній наступній операції починається лише після того, коли вся партія пройде обробку на попередній операції. Послідовне поєднання операцій застосовується в одиничному та серійному виробництвах.

Паралельне поєднання операцій характеризується тим, що кож­ний предмет праці після закінчення попередньої операції відразу передається на наступну операцію й обробляється Цей вид застосовується у велико серійному та масовому виробництві.

Паралельно – послідовне поєднання операцій відрізняється тим, що обробка предметів праці на наступній операції починається після закінчення обробки передаточної партії. Цей вид застосовується у великосерійному виробництві.

    1. Організація потокового виробництва Організація потокового виробництв. Його еко­номічна суть. Параметри потокових ліній.

Поточне виробництво - така організаційна форма, коли усі операції узгоджені за часом, робочі місяця спеціалізуються на виконанні конкретних операцій, обладнання, розташоване за ходом техпроцесу, дотримується встановлений ритм, вико­ристовуються транспортні засоби.

Види потокових ліній :

1 Залежно від числа виробів :одно предметні, багатопредметні;

2 Багатопредметні лінії бувають : групові поточні (без перевлаштування обладнання ), змінно – поточні ;

3 За рівнем синхронізації: безперервно – поточні ( синхронізовані), перервно-поточні;

4 За рівнем регламентації : з регламентованим ритмом, з вільним ритмом.

Ефективність цього вироб­ництва полягає в скороченні виробничого циклу, автоматизації виробництва, повному використання обладнання, удоскона­ленні технології, підвищенні якості.

Основні параметри потокових ліній : такт, темп, ритм, кіль­кість робочих місць, швидкість руху конвеєра та довжина робочих зон.

Такт потокової лінії - це інтервал часу, за який із лінії сходять ви­роби, що пересуваються послідовно один за одним, тобто це інтервал ча­су, через який періодично відбувається випуск певної продукції або

- Такт - кількість часу на виробництво одиниці продукції:

r = Fq / N

де Fq - фонд часу роботи лінії,

N- програма випуску, (шт.).

Величина, обернена до такту, називається темпом потокової лінії. Темп потокової лінії, що виражає кількість продукції, яка зійде з пото­кової лінії (конвеєра) за одну годину її роботи або кількість виробів, виготовлених в одиницю часу і розраховується за формулою:

Т = 1/ r

Якщо предмети праці передаються не поштучно, а транспортними партіями ), то вони сходять із лінії за інтервал часу, що називається ритмом лінії, який визначається за формулою:

R = n × r

Де п – кількість деталей в транспортній партії, шт..

Кількість робочих місць визначається за формулою:

Ср = Тшт / r

Де Тшт – тривалість операцї, хв.

Автоматичні потокові лінії - це сукупність машин, які автоматич­но, без участі людини, виконують задані технологічні операції, вклю­чаючи транспортування, контроль якості тощо.

Отже, автоматизація виробництва - процес, за якого всі або пере­важна частина операцій, що потребують фізичних зусиль робітника, пере­даються машинам і відбуваються без його безпосередньої участі. За робіт­ником залишається тільки функція налагодження, нагляду та контролю.