Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект по экономике Дидух.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
842.24 Кб
Скачать

1.6. Виробничий процес, його структура та принципи організації. Виробничий процес , його елементи та класифікація.

Виробничий процес — це сукупність взаємопов'язаних дій людей, за­собів праці та природних процесів , потрібних для цілеспрямованого перетворення вихідної сировини та матеріалів у готову продукцію.

Таким чином, основними елементами виробничого процесу є:

- Праця людини; - предмети праці - засоби праці .

Виробничі процеси на підприємстві залежно від їх ролі у виготов­ленні продукції поділяють на три види:

1. Основні — процеси, що безпосередньо пов'язані з перетворенням предметів праці у готову продукцію..

2. Допоміжні - процеси, які лише сприяють безперебійній роботі підприємства, але безпосередньої участі у виготовленні продукції не беруть.

3. Обслуговуючі — процеси, що створюють умови для здійснення ос­новних та допоміжних процесів (транспортні та складські процеси).

Основною структурною одиницею виробничого процесу є операція - завершена частина виробничого процесу, яка виконується на одному робочому місці, над тим самим предметом праці без переналагодження устаткування.

Основні принципи організації виробничого процесу.

В основі раціональної організації виробничого процесу лежать певні принципи.

До них належать: спеціалізація, пропорційність, паралельність, прямоточність, безперервність, ритмічність, автоматичність та гнучкість.

1. Принцип спеціалізації означає розподіл праці між окремими підроз­ділами підприємства та робочими місцями в процесі виробництва та їх кооперування.

2. Принцип пропорційності передбачає відносно однакову продуктив­ність за одиницю часу взаємопов'язаних підрозділів підприємства, а в їх межах — дільниць, бригад та робочих місць., узгодженість пропускної спроможності всіх підрозділів.

3. Принцип паралельності передбачає одночасне виконання окремих операцій і процесів.

4. Принцип прямоточності означає забезпечення найкоротшого шляху проходження виробами всіх стадій і операцій виробничого процесу — від запуску матеріалів до виходу готової продукції без зу­стрічних і зворотних переміщень.

5. Принцип безперервності виробничого процесу означає скорочення часу перерв між суміжними технологічними операціями при вироб­ництві конкретних виробів, вибір оптимального виду руху предметів праці у виробництві.

6. Принцип ритмічності означає рівномірний випуск продукції у пев­ні проміжки часу.

7. Принцип автоматичності передбачає автоматизацію виробничих процесів, економічно обґрунтоване звільнення людини від безпосе­редньої участі у виконанні операцій виробничого процесу, що сприяє збільшенню обсягів виробництва та зменшенню застосуван­ня ручної праці.

8. Принцип гнучкості означає оперативну адаптацію виробничого про­цесу до змін організаційно-технічних умов, пов'язаних із переходом на виготовлення нової продукції або з її модифікацією.

    1. Тривалість та структура виробничого циклу Виробничий цикл його структура та тривалість

Виробничий цикл — це календарний період часу, протягом якого виріб , що обробляється, проходять усі операції виробничого процесу і перетворюється в завершений продукт. Інтервал календарного часу від початку першої виробничої операції до закінчення останньої називається тривалістю виробничого циклу в часі, яка вимірюється у днях, годинах, хвилинах залежно від виду виро­бу та стадії обробки.

Тривалість виробничого циклу визначається за формулою:

Тв = Тоц + Тпр + Тобсл + Тпер,

Де Тоц – тривалість операційного циклу,

Тпр – тривалість проходження природних процесів.

Тобол. – тривалість обслуговуючих процесів,

Тпер – час між операційних та між змінних перерв.

При розрахунку тривалості технологічного циклу необхідно враховувати особливості пересування предметів праці за операціями.

На підприємстві використовується один із таких видів руху :