Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до лаб. роб. 19.07.08.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Мультиметр

Мультиметр використовується для вимірювання напруги, струму, опору або втрати сигналу між двома точками схеми.

Для вимірювання сили струму у вітці він включається послідовно, в інших випадках паралельно. Мультиметр підключається до схеми через клеми «+» і «—». Обидві клеми підключати обов’язково.

Встановлення параметрів мультиметра

На лицевій панелі можна встановлювати такі параметри мультиметра:

Об’єкт вимірювання:

  • струм [A];

  • напруга [V];

  • опір [Ω];

  • втрати потужності сигналу [dB].

Тип сигналу:

  • змінний (AC) [];

  • постійний (DC) [].

Настройки мультиметра

Клавіша (Настройки) викликає діалогове вікно настройки параметрів мультиметра і використовується для завдання внутрішнього опру вольтметра и амперметра, внутрішнього струму омметра і стандарту децибела.

   Ці внутрішні параметри призначені для моделювання реального мультиметра. Значення цих параметрів близькі до ідеальних, так що прилад створює незначний вплив на роботу тестованої схеми.

Зауваження: бажано уникати використання занадто високого опору вольтметра в схемах із низьким опором, або амперметр с дуже низьким внутрішнім опором в схемах із високим опором. Значна відмінність цих параметрів може призвести до математичних помилок переповнення під час моделювання схеми.

Режим вимірювання змінних сигналів

Натиснути за допомогою миші символ «хвиляста лінія» для вимірювання середньоквадратичного (root-mean-square – RMS, діючого, ефективного) значення змінного струму або напруги.

Всі компоненти постійного сигналу прибираються, так що вимірюється тільки значення змінної складової сигналу.

Режим вимірювання постійних сигналів

Натиснути за допомогою миші символ «пряма лінія» для вимірювання постійного струму або напруги.

Всі компоненти змінного сигналу прибираються, так що вимірюється тільки значення постійної складової сигналу.

Вимірювання струму

Для використання мультиметра як амперметр натиснути мишкою кнопку «A» на зображені його передньої панелі. Потім включити амперметр в розрив лінії з’єднання, в якій вимірюється величина струму. Якщо необхідно заміряти струм в іншій лінії, мультиметр належить перемкнути в розрив цієї лінії, і включити схему знову. Внутрішній опір амперметра дуже малий (1 нОм), але його можете змінити використовуючи кнопку Settings (Настройки) на мультиметрі.

Зауваження: якщо необхідно одночасно виміряти струм в багатьох лініях схеми, зручнішим є використання амперметрів з палітри індикаторів.

Вимірювання напруги

Для використання мультиметра як вольтметр натиснути мишкою кнопку «V» на зображені його передньої панелі. Потім підключити виводи вольтметра до з’єднувачів паралельно навантаженню, на якому вимірюється величина напруги. Внутрішній опір вольтметра дуже великий (1 Мом), але його можете змінити використовуючи кнопку Settings (Настройки) на мультиметрі. Після включення схеми виводи мультиметра можуть бути перемкнуті для вимірювання напруги до інших точок схеми.

Зауваження: якщо необхідно одночасно виміряти напругу в багатьох точках схеми, зручнішим є використання вольтметрів з палітри індикаторів.

Вимірювання опору

Для використання мультиметра як омметр натиснути мишкою кнопку «» на зображені його передньої панелі. Також необхідно встановити мультиметр в режим вимірювання постійного сигналу. Далі, приєднати виводи мультиметра до контрольних точок паралельно елементу або групі елементів кола, опір яких вимірюється, і включити схему.

Для отримання достовірних даних необхідно переконаєтеся, що елемент або група елементів схеми заземлена і не приєднана до джерел живлення. Крім того, не повинно бути приєднано нічого зайвого паралельно до елементу або групи елементів.