Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка до лаб. роб. 19.07.08.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
2.99 Mб
Скачать

Передмова

Нині, у вік комп’ютерних технологій, коли процес моделювання займає найважливіше місце в процесі практично будь-якого виробничого циклу, широко використовується метод опрацьовування, контролю і тестування вихідних даних за допомогою різноманітного програмного забезпечення. Одним із таких програмних засобів є програма Electronic WorkBench – пакет розробки, моделювання і тестування електричних схем, розроблений компанією Interactive Image Technologies

Відмова від виконання практичних робіт в реальній лабораторії на користь віртуальної електронної лабораторії на персональному комп’ютері, яким є пакет Electronics WorkBench, зумовлена рядом чинників, зокрема:

  • Electronics WorkBench є простий і доступний інструмент для проведення експериментальних досліджень широкого класу електричних і електронних схем. У бібліотеку елементів і вимірювальних приладів програми входять моделі великого числа елементів, різних фірм виробників. Це дозволяє максимально наблизити процес дослідження до реальності і зняти обмеження, що стосуються елементної бази і приладового парку.

  • Всі прилади зображаються у вигляді, максимально наближеному до реального, тому працювати з ними просто і зручно. Результати моделювання можна вивести на принтер або імпортувати в текстовий або графічний редактор для їх подальшої обробки і створення презентаційних звітів із виконання лабораторних робіт.

  • Працюючи з Electronics Workbench, експериментатор застрахований від випадкового ураження струмом, а прилади не вийдуть з ладу через неправильно зібрану схему. Отже, знімаються всі проблеми, пов’язані з можливістю некоректних дій.

  • Програма Electronics Workbench використовує стандартний інтерфейс Windows, що значно полегшує її використання. Інтуїтивність і простота інтерфейсу роблять програму доступною студентам, знайомим з основами роботи в ОС Windows. Це, зокрема, зумовлює спадкоємність знань, здобутих студентами в курсі «Інформатика».

  • Electronics Workbench дозволяє студентам використовувати його для самостійної роботи при аналізі і дослідженні електричних і електронних схем. Такий підхід передбачає індивідуалізацію процесу навчання і вихід його за межі звичних учбових лабораторій. За умови доступу до комп’ютера користувач може навчатися в будь-якому місці і у будь-який час, що дає можливість впровадити Electronics Workbench в навчальний процес дистанційного навчання.

Крім зазначеного програмного забезпечення практичні роботи передбачають використання як розрахункового засобу середовища математичного пакету MathCAD і електронної таблиці Excel.

Методичні вказівки орієновані на роботу в середовищі Electronics Workbench версії 5.12, але інтерфейс всіх версій практично однаковий, і за наявності елементарних навичок роботи з цим пакетом можна без зусиль розібратися і приступати до роботи в середовищі будь-якої версії.

Короткий опис Electronics Workbench

Файлом запуску є файл з ім’ям WEWB32.EXE. Подвійне клацання на ньому призводить до запуску Electronics Workbench.

Electronics WorkBench (далі – EWB) в зображенні елементів електричних схем використовує один із двох стандартів: ANSI – американська система позначень і DINєвропейська (німецька) система. Більше наближена до вітчизняної, яка використовує міждержавний стандарт (ГОСТ рос.), європейська система DIN. Вибір системи стандарту відображення елементів здійснюється за допомогою ключа. Для того, щоб працювати з європейською системою стандартів в пакеті, при запуску використовується ключ «–din». Це можна легко зробити за допомогою додаткового ярлика, при створенні якого, у файлі запуску вказується цей параметр: «…WEWB32.EXE –din».