Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семерак О.С.-Судові, правоохоронні та правозахи....doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

§4. Розгляд питань про звільнення суддів. Дисциплінарні провадження

До Вищої ради юстиції з пропозицією про прийняття рішення про звільнення судді з посади можуть звернутися:

1) народний депутат України;

2) Уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

3) відповідна кваліфікаційна комісія суддів;

4) член Вищої ради юстиції.

До Вищої ради юстиції з пропозицією розглянути питання щодо несумісності діяльності судді чи прокурора із займаною посадою можуть звернутися:

1) народний депутат України;

2) Голова Верховного Суду України, голови вищих спеціалізованих судів, Міністр юстиції України – щодо суддів;

3) Генеральний прокурор України – щодо прокурорів;

4) кваліфікаційні комісії суддів.

Вища рада юстиції на підставі наявних у неї матеріалів має право за власною ініціативою розглянути питання щодо несумісності.

За порушення присяги та вимог Закону України «Про статус суддів» Вища рада юстиції може накласти на цих суддів такі стягнення:

1) догану;

2) пониження кваліфікаційного класу.

Вища рада юстиції може прийняти рішення про невідповідність судді займаній посаді та направити це рішення до органу, який призначив чи обрав суддю.

Підставою для відкриття дисциплінарного провадження є подання:

  1. народного депутата україни;

  2. Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;

  3. Члена Вищої ради юстиції за результатами перевірки повідомлень.

Дисциплінарне стягнення до судді застосовується Вищою радою юстиції не пізніше шести місяців після виявлення проступку, не враховуючи часу тимчасової непрацездатності судді або перебування його у відпустці, але не пізніше року з дня вчинення проступку.

Якщо суддю протягом року з дня накладення на нього дисциплінарного стягнення не буде піддано новому дисциплінарному стягненню, він вважається таким, що не має дисциплінарного стягнення. Дисциплінарне стягнення, накладене на суддю, може бути достроково зняте Вищою радою юстиції за заявою судді, на якого накладено стягнення, але не раніше шести місяців з дня накладення стягнення.

Вища рада юстиції розглядає скарги на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів спеціалізованих, апеляційних та місцевих судів, а також прокурорів не пізніше одного місяця з дня їх надходження, а в разі додаткової перевірки обставин та матеріалів справи – не пізніше трьох місяців з дня надходження скарги.

Розділ V. Судова система

§1. Загальне поняття і характеристика судової системи

Найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції є Верховний Суд України, який забезпечує однакове застосування законодавства усіма судами загальної юрисдикції.

Вищими судовими органами спеціалізованих судів є відповідні вищі суди.

Як вже відзначалось правосуддя в Україні здійснюється виключно судами.

Діяльність суду при здійсненні правосуддя спрямована на всемірне зміцнення законності і правопорядку, запобігання злочинам та іншим правопорушенням і має завданням охорону від усяких посягань:

  • закріплених у Конституції України суспільного ладу, його політичної та економічної систем;

  • соціально-економічних, політичних та особистих прав і свобод громадян, проголошених і гарантованих Конституцією і законами України;

  • прав і законних інтересів державних підприємств, установ, організацій, колгоспів, інших кооперативних організацій, їх об’єднань, інших громадських організацій.

Усією своєю діяльністю суд виховує громадян у дусі відданості Батьківщині, у дусі точного і неухильного виконання Конституції і законів України, додержання дисципліни праці, чесного ставлення до державного і громадського обов’язку, поваги до прав, честі і гідності громадян.

Суди загальної юрисдикції утворюються і ліквідуються Президентом України за поданням Міністра юстиції, погодженим з Головою Верховного Суду України або головою відповідного вищого спеціалізованого суду.