Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семерак О.С.-Судові, правоохоронні та правозахи....doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

§4. Служба в міліції. Правовий і соціальний захист

На службу до міліції приймаються на контрактній основі громадяни, здатні за своїми особистими, діловими і моральними якостями, освітнім рівнем, фізичною підготовкою і станом здоров’я виконувати покладені на міліцію завдання. При прийнятті на службу може бути встановлено випробний строк до одного року.

Працівники міліції приносять присягу.

Не можуть бути прийняті на службу до міліції особи, які раніше засуджувались за вчинення злочину. Порядок та умови проходження служби в міліції регламентуються Положенням про проходження служби особовим складом органів внутрішніх справ, яке затверджує Кабінет Міністрів України.

Навчання у школах Міністерства внутрішніх справ після набуття середньої освіти прирівнюється до проходження військової служби.

Відповідальнісгь за порушення службових обов’язків працівники міліції несуть згідно з Дисциплінарним Статутом.

Працівник міліції є представником державного органу виконавчої влади.

Законні вимоги працівників міліції є обов’язковими для виконання громадянами і службовими особами.

Працівник міліції при виконанні покладених на нього обов’язків керується тільки законом, діє в його межах і підпорядковується своїм безпосередньому і прямому начальникам. Ніхто інший, за винятком уповноважених службових осіб, у передбачених законом випадках, не вправі втручатися в законну діяльність працівника міліції.

Ніхто не має права покласти на працівника міліції виконання обов’язків, не передбачених чинним законо­давством.

Втручання в діяльність міліції тягне за собою відповідальність за законом.

Працівник міліції перебуває під захистом закону.

Законом гарантується захист життя, здоров’я, честі, гідності, майна працівника міліції та членів його сім’ї від злочинних посягань та інших протиправних дій.

Образа працівника міліції, опір, погроза, насильство та інші дії, які перешкоджають виконанню ними своїх обов’язків, тягнуть за собою встановлену законом відповідальність. Захист прав працівників міліції здійснюється в судовому порядку. Серед соціальних гарантій і пільг, які передбачені законом, слід назвати обов’язкове державне страхування життя і здоров’я на суму десятирічного утримання, 50-процентну знижку по оплаті комунальних послуг, виплату одноразової допомоги сім’ї в сумі десятирічного утримання у разі загибелі працівника міліції при виконанні службових обов’язків та інші.

Працівник міліції за свої протиправні дії або бездіяльність несе дисциплінарну чи кримінальну відповідальність. Дії працівників міліції можуть бути оскаржені до суду.

Розділ хх. Адвокатура

§1. Основні завдання адвокатури. Принципи та організаційні форми діяльності адвокатури

Серед юридичних засобів захисту прав людини чільне місце належить адвокатурі, головне призначення адвокатури – це захист прав людини.

Правовий статус адвокатури визначається Законом України «Про адвокатуру» від 19 грудня 1992 р. Згідно з Указом Президента України від 30 вересня 1999 р. «Про деякі заходи щодо підвищення рівня роботи адвокатури» в Україні запроваджено Єдиний реєстр адвокатів України, ведення якого здійснює Вища кваліфікаційна комісія адвокатури. Єдиний реєстр адвокатів України, як і Реєстр адвокатських об’єднань, підлягають систематичному оприлюдненню. Положення про Єдиний реєстр адвокатів затверджує Вища кваліфікаційна комісія адвокатури. Крім того, Указом запропоновано: Вищій кваліфікаційній комісії адвокатури вжити заходів до запобігання порушенням законодавства про адвокатуру під час видачі свідоцтв про право на заняття адвокатською діяльністю та посилити контроль за додержанням кваліфікаційно-дисциплінарними комісіями адвокатури вимог закону щодо несумісності адвокатської діяльності з іншими видами роботи, розробити і впровадити новий зразок ордера, що видається адвокатам для підтвердження повноважень тощо.

Адвокатура України є добровільне професійне громадське об’єднання, покликане згідно з Конституцією України сприяти захисту прав, свобод та представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, подавати іншу юридичну допомогу.

Адвокатом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи за спеціальністю юриста або помічника адвоката не менше двох років, склав кваліфікаційний іспит, одержав свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та прийняв присягу адвоката України.

Адвокат не може працювати в суді, прокуратурі, нотаріаті, органах внутрішніх справ, національної безпеки, державного управління. Адвокатом не може бути особа, яка має судимість.

Адвокатура України здійснює свою діяльність на принципах верховенства закону, незалежності, демократизму, гуманізму і конфіденційності.

Адвокат має право займатись адвокатською діяльністю інди-відуально, відкривати своє адвокатське бюро, об’єднуватися з іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори та інші адвокатські об’єднання, які діють відповідно до закону та статутів адвокатських об’єднань.

Адвокатські об’єднання діють на засадах добровільності, самоврядування, колегіальності та гласності. Реєстрація адвокатських об’єднань провадиться Міністерством юстиції України.

Адвокати та адвокатські об’єднання можуть створювати регіональні, загальнодержавні та міжнародні спілки та асоціації.

Спілки та асоціації адвокатів представляють інтереси адвокатів у державних органах і об’єднаннях громадян, захищають соціальні та професійні права адвокатів, здійснюють методичну і видавничу роботу, сприяють підвищенню професійного рівня адвокатів, можуть створювати спеціальні фонди і діють відповідно до своїх статутів.