Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семерак О.С.-Судові, правоохоронні та правозахи....doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Пенсійне забезпечення прокурорів і слідчих

Прокурори і слідчі зі стажем роботи не менше 20 років, у тому числі зі стажем роботи на посадах прокурорів і слідчих прокуратури не менше 10 років, мають право на пенсійне забезпечення за вислугу років незалежно від віку. Пенсія призначається в розмірі 80 відсотків від суми їхньої місячної (чинної) заробітної плати, до котрої включаються всі види оплати праці, на які нараховуються страхові внески, одержуваної перед місяцем звернення за призначенням пенсії. За кожен повний рік роботи понад 10 років на цих посадах пенсія збільшується на два відсотки, але не більше 90 відсотків від суми місячного (чинного) заробітку.

Згідно перехідних положень прокуратура продовжує виконувати відповідно до чинних законів функцію нагляду за додержанням і застосуванням законів та функцію попереднього слідства – до введення в дію законів, що регулюють діяльність державних органів щодо контролю за додержанням законів, та до формування системи досудового слідства і введення в дію законів, що регулюють її функціонування.

Розділ хіх. Міністерство внутрішніх справ україни та його органи

§1. Міліція України: правовий статус, основні завдання

Міліція в Україні – це державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань.

Правовий статус міліції визначається Законом України «Про міліцію» від 20 грудня 1990 р. та Положенням про Міністерство внутрішніх справ, яке затверджено Указом Президента України від 17 жовтня 2000 р.

Основними завданнями міліції є:

  • забезпечення особистої безпеки громадян, захист їх прав і свобод, законних інтересів;

  • запобігання і припинення правопорушень;

  • охорона і забезпечення громадського порядку;

  • виявлення і розкриття злочинів, розшук осіб, які їх вчинили;

  • забезпечення безпеки дорожнього руху;

  • захист власності від злочинних посягань;

  • виконання кримінальних покарань і адміністративних стягнень;

  • участь у поданні соціальної та правової допомоги громадянам, сприяння у межах своєї компетенції державним органам, підприємствам, установам і організаціям у виконанні покладених на них законом обов’язків.

§2. Організація міліції та її підпорядкованість. Склад міліції

Міліція є єдиною системою органів, яка входить до структури Міністерства внутрішніх справ України, виконує адміністративну, профілактичну, оперативно-розшукову, кримінально-процесуальну, виконавчу та охоронну (на договірних засадах) функції. Вона складається з підрозділів:

  • кримінальної міліції;

  • міліції громадської безпеки;

  • транспортної міліції;

  • державної автомобільної інспекції;

  • міліції охорони;

  • спеціальної міліції.

Для забезпечення громадського порядку на об’єктах і територіях, які мають особливе народногосподарське значення або постраждали від стихійного лиха, екологічного забруднення, катастрофи, Міністерством внутрішніх справ України з дозволу Кабінету Міністрів України можуть створюватись спеціальні підрозділи міліції.

На території України забороняється створення військових або інших збройних формувань чи груп, не передбачених законодавством України.

Права і обов’язки, організація роботи та структура підрозділів міліції визначаються положеннями, які затверджуються міністром внутрішніх справ України відповідно до закону.

Систему органів міліції очолює Міністр, який призначається за поданням Кабінету Міністрів України Президентом України. Інші керівники нижчестоящих органів внутрішніх справ призначаються Міністерством внутрішніх справ. Органи Міністерства внутрішніх справ на місцях зобов’язані один раз на рік звітуватися перед відповідними радами про стан боротьби із злочинністю та охорони громадського порядку.