Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП 1.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
1.01 Mб
Скачать

8.2. Культура підприємницької організації

Формування культури підприємництва складається насамперед з культури підприємницьких організацій, культури самих підприємців, рівня ділової етики, культури ділових відносин. Культура підприємницької організації, у свою чергу, визначається низкою зовнішніх і внутрішніх факторів, найважливішими з який є:

• увага співробітників організації повинна бути спрямована на зовнішні завдання, у числі яких - відносна відкритість, чітке і якісне обслуговування клієнтів, добрі взаємини зі споживачами;

• співробітники організації віддані її інтересам, цілком інформовані про те, яка їхня роль у досягненні проміжних і кінцевих цілей організації;

• прийняття рішень в організації децентралізоване, перевага віддається груповим формам прийняття рішень;

• діяльність організації відповідає заздалегідь складеним планам, при цьому існує тісне співробітництво між окремими працівниками і групами працівників;

• роботи організації переважно супроводжуються інноваційними процесами, при цьому організація готова до ризику як неминучому супутнику інновацій.

Головним елементом культури підприємницької діяльності є дотримання всіх діючих законів. У процесі своєї роботи організація здійснює відносини з державою, із суспільством, з постачальниками і споживачами, зі своїми співробітниками. При цьому організація повинна сурово дотримуватися діючих правових актів, стандартів, правил, норм, що прямо або побічно впливають на розвиток підприємництва.

Іншим важливим елементом культури підприємницької діяльності служить бездоганне виконання прийнятих зобов'язань і обов'язків. Будь-яка організація має обов'язки, що випливають з законодавчих актів, договорів, просто домовленостей. Порушення їх наносить непоправну майнову і моральну шкоду партнерам, постачальникам і споживачам, співробітникам організації.

Неодмінним елементом культури підприємницької діяльності є чесне ведення бізнесу. В усьому цивілізованому світі вважається, що чесне відношення до людей, партнерів по бізнесу, нарешті, до держави – провідна ознака культури підприємництва.

Важливим елементом культури підприємницької діяльності служить дотримання підприємцями загальних етичних норм. Ці норми включають професійну етику, загальноприйняті правила здійснення бізнесу, нарешті, рівень культури і вихованості самих підприємців.

В.А. Сухарев приводить основні принципи (правила) керування зразковими (читай - висококультурними) закордонними компаніями. Перший принцип полягає в тому, що серед керівників зразкових фірм існує правило - періодично наносити візити основним клієнтам. У багатьох фірмах прийняте так зване «перехресне» використання персоналу: керівники, провідні спеціалісти, розроблювачі нових виробів стають на якийсь час агентами по збуту, продавцями у фірмових магазинах. Мета таких акцій - безпосередньо ознайомитися з запитами споживачів, перевірити, як ці запити задовольняються, які виникають проблеми.

Друге правило зразкових компаній: папери, що циркулюють у таких компаніях, звичайно дуже лаконічні. Обсяг навіть дуже важливих службових записок не повинне перевищувати однієї сторінки. До можливої межі скорочена і внутрішньофірмова звітність. Нерідко відділення компанії повідомляють у головну контору по телефону чи телефаксу наприкінці робочого дня всього дві цифри: кількість відвантаженої продукції і приблизну величину отриманого прибутку.

Наступне правило: керуючий організацією, підрозділом повинне по можливості підтримувати особистий контакт із кожним зі своїх підлеглих. Дотриманню цього правила сприяє те, що все більший розвиток одержують дрібні і середні підприємства, а розміри підприємства дозволяють впливати на моральний клімат: найкраще людина почуває себе там, де не втрачається значення окремого працівника і де більша імовірність того, що він буде помічений.

Четверте правило: гарні компанії навмисно стимулюють неформальне спілкування своїх службовців. На засіданнях що проводяться у таких компаніях спілкування буває дуже розкутим. Кожен втягується в дискусію, питання задаються без усяких незручностей, ніхто нікому не заважає висловлюватися. Усе це різко відрізняється від манірності і формальності засідань у звичайних компаніях. Деякі зразкові компанії замість ліфтів встановлюють ескалатори, щоб працівники частіше зустрічалися і спілкувалися один з одним.

Нарешті, керуючі зразкових компаній звичайно утримуються від дискримінаційних дій у відношенні службовців (від немотивованих звільнень, обмеження прав людей похилого віку і т.п.). У таких компаніях не поспішають заповнити вакансії, що виникли внаслідок природних причин (відставка, вихід на пенсію, смерть). Через якийсь час може з'ясуватися, що багато з цих вакантних місць безболісно можуть бути ліквідовані через непотрібність. Таким методом вдається скоротити не тільки окремі посади, але і цілі рівні управління.

Становлять інтерес критерії, визначення найбільш привабливих компаній у США. Тут за підсумками опитування фахівців журналом «Форчун» були виділені 10 найбільш привабливих компаній. У рейтингу компанії були розташовані по восьми ключових критеріях, окремі з яких свідчили про високу підприємницьку культуру цих компаній. До таких критеріїв відносяться наступні:

1) інноваційна діяльність;

2) якість менеджменту;

3) цінність компанії як об'єкта довгострокового інвестування;

4) суспільна та екологічна відповідальність;

5) здатність компанії залучати, розвивати і підтримувати творчість персоналу;

6) якість продукції і послуг;

7) фінансова значимість компанії;

8) використання корпоративних актів.

Таким чином, культура підприємницької організації поряд з культурою самих підприємців, рівні ділової етики і культури ділових відносин є найважливішою частиною загального поняття культури підприємництва.