Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВР Робочий зошит 3 курс.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
2 Mб
Скачать

26

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ГОРЛІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ІНСТИТУТ ІНОЗЕМНИХ МОВ

КАФЕДРА ПЕДАГОГІКИ

Робочий зошит з методики виховної роботи

Студентки (а) ____________групи

________________________________________

(Прізвище, ім’я та по-батькові)

Лектор: ______________________

______________________

______________________

Асистент______________________

______________________

______________________

Горлівка-2010

УДК 378.015.62

ББК 74.00

Робочий зошит з методики виховної роботи: Навч. посібник / За заг. ред. Г.В. Марченко – Горлівка: ГДПІІМ, 2010. – 68 с.

ISBN 996-8469-13-5

Рецензенти:

Плахотнік Ольга Василівна, доктор педагогічних наук, професор кафедри педагогіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка,

Федорчук Елеонора Іванівна, кандидат педагогічних наук, доцент; завідуюча кафедрою педагогіки Кам’янець-Подільського державного університету,

Адресовано студентам педагогічних ВНЗ, викладачам педагогіки та широкій спільноті, що переймається проблемами сучасної педагогіки.

Дане видання змінено, розширено, доповнено, перероблено у відповідності до нових вимог до змісту дисципліни, організації навчального процесу за кредитно-модульною системою, оформлення результатів навчально-дослідної діяльності студентів тощо.

УДК 378.015.62

ББК 74.00

Розподіл загального навчального часу дисципліни методика виховної роботи

Форми навчання

Денна

Семестр викладання

5

Всього (годин)

90

Кредитів ECTS

2,5

Залікових модулів (ЗалМ)

1

Змістових модулів (ЗМ)

2

Аудиторних занять (годин)

32

Лекцій (годин)

12

семінарських занять (годин)

10

Практичних занять (годин)

10

Самостійна робота студентів (годин)

58

Підсумковий контроль (залік)/семестр

залік

Підсумковий контроль (екзамен)/семестр

Навчальна дисципліна “МЕТОДИКА ВИХОВНОЇ РОБОТИ” для студентів 3 курсу денної форми навчання зі спеціальності 6.010100. Педагогіка і методика середньої освіти. розраховано на студентів денної форми у V семестрі на 90 годин, з яких (12 – лекційні, 10 – семінарські, 10 – лабораторні, 58 – самостійна робота).

Після закінчення курсу студенти складають залік.

Навчальна дисципліна “МЕТОДИКА ВИХОВНОЇ РОБОТИ” входить до циклу психолого-педагогічних дисциплін загального навчального плану зі спеціальності: 6.010100. Педагогіка і методика середньої освіти.

Викладання дисципліни потребує попереднього опанування студентами дисциплін: Вступ до професії, Історія педагогіки, Загальна педагогіка.

Дисципліна МЕТОДИКА ВИХОВНОЇ РОБОТИ в подальшому навчальному процесі забезпечує викладання дисциплін: Основи екології, Основи педагогічної майстерності.

ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

Методика виховної роботи є логічним продовженням вивчення педагогічних дисциплін: Вступ до професії, Історія педагогіки, Загальна педагогіка та являє собою реалізацію здобутих теоретичних знань у практичній педагогічній діяльності. Методика виховної роботи – це засіб формування професійних практичних умінь майбутніх учителів.

МЕТА I ЗАВДАННЯ ДИСЦИПЛІН

Мета МВР полягає у забезпеченні засвоєння теоретичних знань та формування практичних умінь студентів вирішувати виховні завдання, що висуваються перед сучасною освітньою системою України.

Завдання:

І. Студент має знати:

1. Особливості Методики виховної роботи як складової педагогіки (МВР як теорія (наука), навчальна дисципліна та практична діяльність). Предмет та об’єкт методики виховної роботи та результат виховної роботи. Аксіологічні засади: ціна і цінність у теорії і практиці виховання та чинники формування ціннісних ставлень, способи вияву ціннісних ставлень.

2. Про професійну позицію як інтегративну якість учителя. (Види професійної позиції вчителя: дистанційна, рівнева, кін естетична, емпатійна. Предметна позиція та позиція ставлень. Характеристика та структура професійної позиції вчителя).

3. Методи виховання. Дефініція (Поняття і сутність методів виховання). Вимоги до використання МВ. Класифікації методів виховання: за двосторонністю виховання та за структурою особистості.