Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Управління природокористуванням (посібник).doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
2.72 Mб
Скачать

Навчальні завдання

Із Практикуму, розміщеного в кінці посібника, виберіть і розв’яжіть п’ять задач (Вибір варіанту повинен співпадати з порядковим номером в журналі).

Термінологічний словник

Виплати – або відшкодування витрат – грошові виплати юридичним чи фізичним особам або система заходів, спрямованих на компенсацію збитків, що виникають при забрудненні компонентів довкілля.

Дотації – грошова допомога або інші види допомоги з державних чи з інших джерел, що надається юридичним чи фізичним особам для покриття збитків чи на спеціальні цілі.

Кредити – це позика в грошовій чи товарній формі, надана кредитором позичальнику на умовах повернення, найчастіше з виплатою відсотків за кредитування.

Мито – обов’язків внесок, який стягується митними органами при ввезенні товару на її територію чи вивезенні його з цієї території.

Пільгове кредитування – позика в грошовій чи товарній формі, надана кредитором для підприємств , які впроваджують нові технології, зі зменшеною виплатою відсотків.

Політика цін – система заходів впливу на економічні інтереси суб’єктів господарювання , основним механізмом якої цілеспрямована зміна вигідності різних видів діяльності (товарів) за допомогою збільшення чи зменшення цін.

Прискорена амортизація фондів – економічний метод, при якому підприємство, завищуючи амортизаційні відрахування, скорочує обсяг оподаткованого прибутку.

Сприяння чи обмеження ринку – комплекс організаційних заходів, який дозволяє надати додаткові економічні переваги екологічно-орієнтованим суб’єктам або створити економічні обмеження екологічно несприятливим господарникам без прямого фінансового впливу на інтереси суб’єктів.

Субсидії – цільова незворотна допомога у грошовій чи натуральній формі, що надається підприємствам за рахунок коштів державного бюджету або спеціальних і недержавних фондів.

Література для поглибленого вивчення:

  1. Базові нормативи плати за забруднення навколишнього природного середовища України. Методика визначення розмірів плати і стягнення платежів за забруднення навколишнього природного середовища України. – К.: Міністерство охорони навколишнього природного середовища України, 1993. – 22 с.

  2. Веклич О.О. Економічний механізм екологічного регулювання в Україні. К.: Український інститут досліджень навколишнього середовища і ресурсів, 2003. -88 с.

  3. Веклич О.О. Формування економічного механізму сталого розвитку України.// Вісник НАН України, 2000, №2. - с. 3-11.

  4. Галушкина Т.П. Экономические инструменты экологического менеджмента (теория и практика). Одесса: Институт проблем рынка и экономико-географических исследований НАН Украины, 2000, – 412 с.

  5. Довідник з питань економіки та фінансування природокористування і природоохоронної діяльності. К.:Вид. «Геопринт», 2000. – 412 с.

  6. Дорогунцов С.І., Коценко К.Ф., Хвесик М.А, та ін. Екологія. Підручник для економічних вищих навчальних закладів і факультетів. К.:КНЕУ, 2005. – 371 с.

  7. Інструкція про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища: Наказ Міністерства екологічної безпеки від 19.07.99..3 162/379.// Офіційний вісник України, 1999,№32.с.148-164.

  8. Мельник Л.Г. Экономика развития: Монография. – Сумы, ИТД «Универсальная книга»,2006. – 662 с.

  9. Методика розрахунку розміру відшкодування збитків, які заподіяні державі в результаті понаднормативних викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря: Наказ Міністерства екологічної безпеки України від 18.05.95 № 38.// Бюлетень нормативних актів міністерств і відомств України. 1995, № 10, - с. 129-144.