Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
182639_7C520_h_trova_t_v_vstup_do_spec_alnost.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
608.26 Кб
Скачать

Інструкція до вправ з практичного заняття № 3

Вправа “Чого прагнуть видавці? Що хочуть читачі?”

Учасники діляться на дві групи. Одна з груп – споживачі інформації, читачі, друга – видавці.

Протягом 10 хвилин, перша група визначає причини (фактори), що спонукають людей купувати газети, або відповіді на питання: “Що люди хочуть знайти в газеті, купуючи її?”.

Інша група намагається визначити причини, чому видавці видають газети, які цілі переслідують, чого прагнуть.

Через 10 хвилин групи надають результати і порівнюють їх.

Вправа “Оцінка інформаційного змісту місцевих газет (радіо, телеканалів )”

На передодні практичного заняття викладач пропонує студентам переглянути добірки місцевих періодичних видань (прослухати різні типи місцевих радіопередач, переглянути низку різножанрових (різнотематичних) програм на місцевих телеканалах). Основним критерієм аналізу має стати якість інформації (актуальність, достовірність, ступінь розкриття теми, наявність коментарів тощо), а також проблемно-тематичне наповнення (показати у відсотках присутність тих чи інших тем на шпальтах регіональних видань, зокрема слід звернути увагу на такі теми: “Соціальний захист населення”, “Законодавчі зміни місцевого і всеукраїнського рівня”, “Постанови місцевих органів влади”, “Проблеми сім’ї і виховання молоді”, “Інформація для дітей”, “Культурне й історичне життя міста”.

Інструкція до вправ з практичного заняття № 4

Вправа “Відбір новин для своєї аудиторії”

Учасники розбиваються на 3 групи, кожна з яких стає редакцією газети: ділової, “жовтої”, загальноінформаційної. Кожній групі пропонується однаковий список із 30-40 новин, які складаються із заголовка і вріза (зазвичай такий список можна взяти на будь-якому інформаційному порталі типу “Корреспондент.net” або з сайту інформаційних агентств).

Задача кожної групи, протягом 10-15 хвилин, обрати із списку 10 новин, які варті публікації, і 3 головних новини із цих 10 для своєї цільової аудиторії, з урахуванням специфіки видання.

Кожна група представляє свої результати, пояснює причини свого рішення по списку новин і відповідає на питання колег.

Ця вправа дозволяє розвинути навички відбору в інформаційному потоці новин, які представляють інтерес для аудиторії конкретного видання, навчити мислити з позиції читача.

Вправа “Фокус новин”

Учасники розбиваються на 3 групи, кожна з яких стає редакцією газети: ділової, “жовтої”, загальноінформаційної. Всім групам пропонується новина (факт або подія) і кожна група протягом 10 хвилин має визначити, як їх видання буде висвітлювати цю новину, яку додаткову інформацію необхідно знайти й повідомити читачам, що є важливим і головним для їх цільової аудиторії, який фокус у новині приверне увагу саме їх читачів.

Варіант новини, має бути таким, щоб вона якомога менше була пов’язана з реальним життям – це дозволить учасникам абстрагуватися від існуючого досвіду.

Ця вправа дозволяє розвинути уявлення про те, що одна і та ж новина може бути по-різному викладена для різних читацьких аудиторій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]