Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
182639_7C520_h_trova_t_v_vstup_do_spec_alnost.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
608.26 Кб
Скачать

Принципи побудови журналістських текстів

Принцип перевернутої піраміди визначає правила побудови інформаційних жанрів журналістики, використовується для побудови новинних матеріалів (замітка, звіт, репортаж, інтерв’ю, інформаційна кореспонденція та ін.). Він передбачає, що найважливіша інформація, − основне повідомлення, − міститься на початку тексту. Далі, за принципом віддалення, розміщуються менш важлива інформація.

Зібравши основні елементи повідомлення, необхідно послідовно скласти з них схему, яка нагадує “перевернуту піраміду”, зверху − найважливіший факт, а далі менш важливі деталі, які його розкривають.

Перший абзац (або два абзаци) − преамбула (лід) − найважливіша інформація. Далі “горішок” − середина, ядро, стержень того, про що йде мова. Далі менш важливі, але достатньо цікаві подробиці і моменти.

В межах “перевернутої піраміди” журналіст має дати відповіді на шість основних запитань: ХТО?, ЩО?, ДЕ?, КОЛИ?, ЯК? В ЯКИЙ СПОСІБ?

Принцип прямої піраміди характерний для художньо-публіцистичних жанрів (замальовка, нарис, есе, фейлетон, памфлет, життєва історія та ін.). В такому матеріалі сюжет розкривається послідовно, заволікаючи читача і утримуючи інтерес до кінця матеріалу.

Принцип ромбу або діаманту використовується для написання аналітичних матеріалів (стаття, огляд, аналітична кореспонденція, рецензія, лист, інколи його використовують для написання репортажу).

Такий матеріал може починатися з повідомлення, життєвої історії, випадку, що стали причиною для написання матеріалу, а далі переходить до основної інформації − проблемі, якій присвячений матеріал.

Матеріал може подаватися як суцільним текстом, так і бути розбитим на блоки під окремими заголовками, що зробить його легшим для сприйняття читачами.

ДОДАТОК 2

Критерії оцінки новин

1. Чи викликає тема інтерес або бажання дізнатися більше у вас самих?

  • Не забувайте про інтуїцію, про власні почуття. Те, що цікавить вас, про що хотілося б прочитати, почути, побачити цікавить й інших.

2. Чи охоплює новина інтереси великої групи читачів/ слухачів / глядачів?

  • Чим більшу аудиторію охоплює новина, ти вона важливіша.

3. Чи має новина відношення до читачів/ слухачів / глядачів в районі розповсюдження вашого ЗМІ?

  • Цікавтесь тим, що відбувається навкруги. Аудиторія хоче знати про те, що відбувається в мікрорайоні, селищі, місті, області.

4. Наскільки правдиві й сенсаційні дані?

  • Спробуйте визначити, в який раз відбувається подія. Вперше чи в десяте?

  • Чи правдива інформація? Чи достовірні джерела?

  • Чи може хтось “заробити” на тому, чи новина буде обнародувана в будь-який конкретний момент?

  • Чи є подія унікальною в своєму роді?

5. Чи можна новину конкретизувати?

  • Читачу/ слухачу / глядачу легше ототожнити себе з новиною, якщо те, що відбувається описується на прикладі окремої людини чи групи людей.

  • Не забувайте, що “Нічого так не цікавить людей, як інші люди”.

  • Спробуйте (якщо у тому є необхідність) описати людей різного віку, професій, інтересів.

  • Чи є високопосадовець або відома людина учасником події? Якщо так, то чи обов’язково згадувати його ім’я.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]