Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вступ до фаху.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
8.54 Mб
Скачать

Зміст

Вступ

1.Огляд літературних джерел

1.1 Характеристика закладів ресторанного господарства………………..4

1.2.Сучасні проблеми та завдання закладів ресторанного господарства

в умовах ринкової економіки……………………………………………….7

2. Дослідження закладів ресторанного господарства

2.1 Загальна характеристика ресторану «Шафран»………………………9

2.2 Характеристика системи виробництва ресторану «Шафран»…..…10

2.3 Характеристика системи обслуговування ресторану «Шафран»…....11

2.4 Загальна характеристика ресторану «Міміно»………………………..12

2.5 Характеристика системи виробництва ресторану «Міміно»………..13

2.6 Характеристика системи обслуговування ресторану «Міміно»……..14

2.7 Загальна характеристика ресторану «TEQUILA HOUSE»…………...15

2.8 Характеристика системи виробництва ресторану «TEQUILA HOUSE»……………………………………………………………………..16

2.9 Характеристика системи обслуговування ресторану «TEQUILA HOUSE»……………………………………………………………………..17

2.10 Загальна характеристика ресторану «Маракеш»……………………18

2.11 Характеристика системи виробництва ресторану «Маракеш»…...19

2.12 Характеристика системи обслуговування ресторану «Маракеш»…20

Висновки та пропозиції……………………………………………………...…21

Список використаних джерел…………………………………………………..

ВСТУП

Їжа – це найважливіший елемент життя кожної людини. З кожним днем ресторани відвідує все більше і більше бажаючих смачно поїсти та відпочити, насолодитися живою музикою, зустрітися з друзями або колегами. Кожен ресторан має свої певні особливості: інтер’єр, напрям кухні, місце розташування та інше. Протягом декількох днів ми відвідали чотири рестрорани, які належать до мережі «Мировая карта»: «Маракеш», «TEQUILA HOUSE», «Міміно» та «Шафран». Усі ці ресторани відносяться до классу вище середнього, тому порівняльну характеристику можливо провести досить точно. Під час ознайомлення з ресторанами, ми мали змогу оглянути кухню, усі зали та цехи виробництва, поспілкуватися з керівництвом та обслуговуючим персоналом щодо деталей роботи закладу.

Ресторанний бізнес завжди процвітатиме, тому що люди хочуть їсти, незалежно від політичної ситуації або економічної кризи. В усіх ресторанах постійно діють акції, які заохочують клієнта ходити частіше та куштувати нові страви за вигідною ціною. Важливо, щоб кожен з членів персоналу, починаючи з прибиральниці та закінчуючи директором, був зацікавлений в процвітанні ресторану. Тому що досить однієї помилки одного з них для того, щоб відвідувач більше ніколи не прийшов до цього ресторану ще раз і не покликав з собою друзів.

Ресторан – це складна конструкція, яка при коректному налаштуванні може приносити велику користь усім: клієнту (він отримує смачну, корисну та якісну їжу), персоналу (місця для роботи), директору (прибуток за рахунок клієнтів) та, звичайно, державі, яка буде отримувати податки з кожного діючого ресторану.

Шлях створення усіх чотирьох ресторанів був напружений та складний.

Потрібно було розрахувати абсолютно всі дані про майбутню споруду. В середньому, від початку будівництва до дня відкриття, за словами директорів, пройшло 4-5 місяців. Перед початком роботи потрібно розробити вдалий бізнес-план, який є основою успіху закладу.

Я впевнений, що зробив правильний вибір майбутньої професії, яка поєднує

в собі безмежні можливості реалізації в будь-якому місці на землі.

Вивчаючи деталі роботи ресторанів, ми відмітили основні плюси та переваги певного ресторану, а також мінуси та недоліки, які на нашу думку(думку не експерта, а відвідувача) мають місце і зменшують бажання клієнта приходити ще.

Отже, ресторанна справа буде існувати до тих пір, поки існує людство. Кожен день для персоналу – це новий крок до існування бездоганного закладу, а кожен рік – це ще один етап звершень та досягнень, яких стає все більше і більше.

1.Огляд літературних джерел

    1. Характеристика закладів ресторанного господарства.

Головна функція будь-якого ресторану – це надання клієнтові комплексу послуг. Звичайно, ці послуги мають бути розраховані на певний статус відвідувачів. Це залежить від класу та статусу ресторана.

Ресторанне господарство - вид економічної діяльності суб'єктів господарювання щодо надання послуг із задоволення потреб споживачів у харчуванні з організацією дозвілля або без нього в закладах (об'єктах) ресторанного господарства.

Послуги харчування - це послуги з виготовлення кулінарної продукції, її реалізації і організації споживання відповідно до типу і класу закладу, тому вони поділяються на послуги харчування: ресторану, бару, кафе, закусочної, їдальні тощо.

Основні послуги, що надає заклад ресторанного харчування:

  • Послуги харчуваня

  • Послуги організації дозвілля

  • Послуги доставки страв ресторану

  • Інформаційні послуги

  • Консультаційні послуги

Також ресторани надають рекламні послуги, представлені рекламною продукцією, буклетами на столиках відвідувачів, в залах закладу. Деякі ресторани здійснюють послугу кейтерингу, розробляючи фуршетне меню, та повністю обладнуючи території стравами та закусками.

Однією з найголовніших речей є дизайн ресторану та стиль (дрес-код) персоналу, насамперед офіціантів. Вибір кольорових відтінків і тонів, правильне сервування столиків, естетичний вигляд страв .

Інформативна частина у ресторані повинна бути розкрита повністю. Клієнт повинен знати вихід (вагу) не тільки страви взагалі, а й окремо кожного елементу( наприклад соусу). Структура меню повинна бути легкою, зрозумілою для клієнта одразу ж, без зайвих витрат часу. Ілюстративний матеріал допомагає обрати певну страву та оцінити ії зовнішній вигляд. Це дає змогу відвідувачу швидче зробити замовлення та отримате саме те, що клієнт хоче.

Послуги, які надаються у закладі ресторанного господарства повинні бути безпечними для клієнта та навколишнього середовища, повинні відповідати усім вимогам та стандартам, санітарним нормам. Вентиляція, водозабезпечення, каналізація – все повинно бути згідно з вимогами охорони навколишнього середовища.

Група ресторанів "Мировая Карта" - одна з найбільших ресторанних корпорацій України, яка була змодельована у 1996 році Майклом Доном, Генадієм Мєдвєдєвим та Бені Голані. Сильний, динамічно зростаючий бренд, який поєднує найкращі кухні світу у видатних київських ресторанах. Першим закладом був гриль-ресторан «Sam’s steak house», відкритий у 1996 році. Нова послуга мережі «Мировая карта» - це ресторанний консалтінг . Розробка ресторанних проектів, яка базується на власному досвіді та конструювання оригінальних схем з індивідуальним стилем.

Обслуговуючий та виробничий персонал проходить практику-тренінг та здає екзамен, після цього тільки починає працювати, зі знанням та

дотриманням техніки безпеки та санітарних вимог і правил особистої гігієни на виробництві.

Різноманітні акції та подарунки діють в мережі «Мировая карта». Наприклад, у свій день народження кожен власник «Мировой карти» отримує запрошення зі знижкою у будь-який ресторан мережі.

Де б ви не були: у заміському ресторані або у ресторані в центрі Києва, ресторани мережі «Мировая карта» завжди залишуть найприємніші емоції. Члени мережі прагнуть, щоб клієнт ще і ще проходив до ресторанів та почував себе як у дома!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]