Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вст до фах.готелі -.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
126.98 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Коломийський економіко-правовий коледж

Київського національного торговельно-економічного університету

Затверджую

заступник директора з навчально-виробничої роботи __________ О.М.Демидюк

„____”__________2011 р.

Робоча програма

навчальної практики «Вступ до фаху»

студентів

спеціальності 5.14010101 “Готельне обслуговування”

галузь знань : 1401 “Сфера обслуговування»

денної форми навчання

Коломия 2011

Укладачі: заступник директора з навчально-виробничої роботи Демидюк О.М., зав відділення менеджменту готельно-ресторанної діяльності Гаврилюк О.В.

Робочу програму розглянуто і схвалено на засіданні циклової комісії

готельно-ресторанного та туристичного бізнесу

«____»______________2011р., протокол №____

Голова циклової комісії­­­­__________Кучерян Т.І.

Вступ

Освітньо – професійна підготовка студентів навчальних закладів України передбачає поряд із теоретичною підготовкою з професійного спрямування обов’язкове набуття практичних навичок. Навчальним планом підготовки молодшого спеціаліста передбачено практичну підготовку з різних видів практики: навчальної та виробничої. Відповідно до навчального плану першою складовою частиною практичної підготовки фахівця в галузі сфери обслуговування є навчальна практика «Вступ до фаху», яка проводиться на першому курсі у Коломийському економіко-правовому коледжі.

Навчальна практика «Вступ до фаху» є невід’ємною складовою практичної підготовки фахівця. Науково-методична основа її змісту – освітньо-професійна програма підготовки та освітньо-кваліфікаційна характеристика фахівця відповідно до галузевої складової державного стандарту з вищої освіти за напрямом «Сфера обслуговування»; а також освітньо-кваліфікаційна характеристика фахівця відповідно до варіативної компоненти стандарту вищої освіти.

Організація та методичне забезпечення навчальної практики «Вступ до фаху» здійснюються відповідно до вимог Положення про проведення практики студентів вищих закладів освіти України, затвердженого Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, та Положення про комплексну, виробничу та переддипломну практику.

Робоча програма навчальної практики «Вступ до фаху» впорядкована з урахуванням вищезазначених нормативно-правових, розпорядчих та методичних документів і є основним навчально-методичним документом, згідно з яким здійснюються організаційні заходи та визначається зміст безпосередньо окремих видів занять навчальної практики студентів.

Робоча програма навчальної практики «Вступ до фаху» складається з наступних розділів та підрозділів:

Розділ І. Мета і завдання навчальної практики «Вступ до фаху».

1.1. Мета навчальної практики.

1.2. Завдання навчальної практики.

Розділ ІІ. Зміст навчальної практики «Вступ до фаху».

2.1. Тематична структура та обсяг годин.

2.2. Зміст лекцій.

2.3. Основні вимоги до заліку.

Список рекомендованої літератури.

Додатки.

Розділ І

Мета і завдання

навчальної практики «Вступ до фаху»

1.1. Мета навчальної практики

Головна мета практики «Вступ до фаху» – ознайомити студентів першого курсу з обраним фахом і майбутньою спеціальністю; показати на конкретних прикладах роль і місце професії в сфері обслуговування; усвідомлення важливості ґрунтовних, глибоких знань для досягнення професіоналізму в майбутній діяльності.

Навчальна практика «Вступ до фаху» – це „візитна картка” спеціальності 5.14010101 «Готельне обслуговування». Вона має розкривати студентам дійсний стан і перспективи розвитку обраної спеціальності, а також готувати їх до наступного опанування дисциплін навчального плану.

1.2. Завдання навчальної практики

Головні завдання навчальної практики:

    • прищепити любов до майбутньої професії;

    • визначити місце майбутнього фахівця в сфері обслуговування;

    • ознайомити студентів з професійними вимогами до фахівця, необхідними практичними вміннями та навичками;

    • довести до відома студентів сферу їх майбутньої професійної діяльності;

    • ознайомити з загальними питаннями вищої школи в Україні і організаційно-методичним підґрунтям навчання у Коломийському економіко-правовому коледжі;

    • дати огляд змісту навчального плану з фаху, показати структуру, послідовність і взаємозв’язок між дисциплінами нормативного циклу, з професійним спрямуванням та спеціальними дисциплінами, що формують фахівця;

    • вказати види, місце, зміст і терміни навчальної та виробничої практики в забезпеченні ґрунтовних практичних умінь і навичок у підготовці фахівця;

    • ознайомити з особливостями організації навчальної, науково-дослідної, самостійної і виховної роботи на відділенні;

    • показати застосування новітніх інноваційних і комп’ютерних технологій та методів активізації навчання при проведенні лекційних, семінарських занять, практикумів, поточного і підсумкового контролю та діагностики якості підготовки студентів.

Розділ іі Зміст навчальної практики «Вступ до фаху»

2.1. Тематична структура та обсяг годин

Тематична структура навчальної практики "Вступ до фаху" визначається головною метою та основними завданнями її вивчення, а також відведеним для неї у навчальному плані фахівця місцем і загальним обсягом годин.

Загальна кількість навчального часу – 54 годин, у тому числі 16 годин відводиться на лекції, 16 годин - на практичні заняття, 22 годин – на самостійну роботу студента. Серед практичних занять передбачено проведення виїзних практичних занять та диспуту методом "круглого столу".

Під час лекційних занять студенти отримують початкові теоретичні знання з фаху, визначають коло проблем, які вони повинні опанувати у процесі навчання у навчальному закладі. Також вони знайомляться зі структурно-логічною схемою дисциплін курсу у їх взаємозв'язку і взаємообумовленості.

На практичних заняттях безпосередньо на місцях студенти знайомляться з реальною діяльністю готелів міста та створеного у навчальному закладі віртуального навчально-тренінгового центру. При цьому вони розв'язують ситуаційні задачі, в процесі чого виявляються їх особисті якості як майбутніх фахівців.

При проведенні практики "Вступ до фаху" виправданим є виконання індивідуальних завдань у процесі самостійної роботи студента. Вона слугує хорошим базисом для наступної організації науково-дослідної роботи студентів на відділенні. Тут може бути рекомендовано написання твору (тобто власних думок на задану тему) чи наукових доповідей з тем, які потребують залучення спеціальної економічної літератури.

Тематичний план навчальної практики «Вступ до фаху» для студентів спеціальності 5.14010101 «Готельне обслуговування»

з/п

Назва теми

Всього

В тому числі

год.

лекції

практ.

СРС

1.

Державний стандарт вищої освіти в Україні. Організація навчально-виховного процесу у вищому навчальному закладі в цілому та на відділенні менеджменту готельно-ресторанного бізнесу

4

4

2.

Професія, її зміст, характер та сфери майбутньої професійної діяльності

4

4

3.

Готельне господарство: сутність і проблеми розвитку, завдання на сучасному етапі

2

2

4.

Роль відділення менеджменту готельно-ресторанної діяльності в підготовці фахівців сфери обслуговування.

2

2

5.

Організація науково-дослідницької роботи студентів та її місце у професійній підготовці фахівця

2

2

6.

Інформаційно-методичне забезпечення навчального процесу у навчальному закладі

2

2

7.

Досвід роботи об’єктів підприємств готельного господарства.

16

16

8.

Стан та перспективи розвитку сфери послуг в Україні, як складової туристичної галузі

20

20

9.

Підсумкова дискусія

2

2

Разом

54

18

16

20

Підсумковий контроль – залік.

Значну допомогу в реалізації виховної мети надає проведення тестування та анкетування студентів-першокурсників. Воно прово­диться з метою визначення кваліфікаційної придатності і правиль­ності вибору майбутньої професії, цілеспрямованості на навчання, вивчення соціально-психологічного клімату в академічній групі та характеристики особистості окремого студента.

Результати тестових і анкетних опитувань обробляються і використовуються у подальшому навчальному і виховному процесі. Доцільно зберігати їх до закінчення студентами вищого навчального закладу, проводити повторні випробування, щоб спостерігати "динаміку формування фахівця" і розвиток молодої людини як особистості, становлення громадянської позиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]