Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
192.05 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Київський національний торговельно-економічний університет

Кафедра міжнародної економіки

Курсова робота

з дисциплін «Регіональна економіка»

на тему: «Галузева та територіальна структура господарського комплексу Кіровоградської області»

 

Студентки 1 курсу ФЕМП 17 групи Спеціальності «Фінанси підприємства» Кушко Вікторії Віталіївни Науковий керівник:

асистент кафедри міжнародної еконміки

Зубко Олена Віталіївна

Національна шкала

Кількість балів: __________ Оцінка: ЄКТС _______

Члени комісії:

_____________ Зубко О.В.

_____________ Головня Ю.І.

_____________ Будзяк В.М.

Київ 2013

План

Вступ 3

1.Роль та значення господарського комплексу розвитку Кіровоградської області 5

2.Передумови розвитку та розміщення господарського комплексу Кіровоградської області: історичні, природні, демографічні, екологічні 9

Табл. 1 Національний склад населення Кіровоградської області 10

Мал. 2 Статева структура 11

Мал. 3 Вікова структура населення 11

Табл. 3 Характеристика населення Кіровоградської області за рівнем зайнятості та економічної активності 14

3.Сучасна структура і рівень розвитку господарського комплексу Кіровоградської області 18

Табл. 4 Динаміка виробництва основних продуктів харчування в Кіровоградській області 20

Мал. 4 Галузева структура харчової та борошномельно-круп’яної промисловості 21

Табл. 5 Динаміка виробництва валової продукції сільського виробництва 22

Мал. 5 Розміщення продукції сільського господарства 24

Табл. 6 Динаміка вантажопотоку і пасажиропотоку Кіровоградської області за видами транспорту 25

4.Територіально структура господарства Кіровоградської області. 28

Табл. 7 Основні показники розвитку промисловості Кіровоградської області 29

5.Участь Кіровоградської області у внутрішньодержавному територіальному поділі праці та економічних зв’язках 32

6.Проблеми та перспективи розвитку та розміщення господарського комплексу Кіровоградської області 36

Висновки 38

Список літератури 39

Вступ

Галузева структура показує поділ господарства на галузі та співвідношення між ними. Галузь — це сукупність господарських одиниць, які виробляють якісно однорідну продукцію або задовольняють певні однорідні потреби суспільства. Всі галузі національного господарства об'єднуються, насамперед, у дві сфери — сферу матеріального виробництва(сільське, лісове, рибне господарство і будівництво – галузі, які випускають матеріальні блага) і сферу послуг. У сфері послуг створюються духовні блага та послуги невиробничого й виробничого характеру. Одні галузі цієї сфери обслуговують безпосередньо населення (культура, освіта, медичне і рекреаційне обслуговування, побутове обслуговування), інші — населення і виробництво (транспорт і зв'язок, фінанси і кредит, торгівля, страхування), треті забезпечують функціонування суспільства взагалі (наука, управління). Територіальна структура господарства тісно пов'язана з розселенням, транспортною мережею, а також особливостями природного середовища, його природно-ресурсним потенціалом. Елементи територіальної структури можуть мати точкові, вузлові, лінійні, кущові, ареальні форми. Зокрема, галузі первинного сектора економіки — сільське й лісове господарство, рибальство, добувна промисловість, які тісно взаємодіють з природним середовищем, мають переважно ареальні форми: сільськогосподарські зони і райони, лісогосподарські і лісопромислові райони і ділянки, рибопромислові зони і райони, гірничодобувні басейни, райони, ареали.

Оскільки завданнями регіональної економіки є забезпечення ефективності суспільного виробництва за рахунок раціонального розміщення виробництва, забезпечення комплексного розвитку регіонів, удосконалення поділу праці та територіальної організації виробництва, споживання, умов проживання та обслуговування населення, розробка та реалізація регіональних програм економічного та соціального розвитку, то вивчення особливостей розміщення господарського комплексу Кіровоградської області є важливою складовою курсу регіональної економіки. Ці знання є важливою ланкою підготовки фахівця в умовах ринкової економіки, адже дають об’єктивну картину розвитку регіону та наводять сучасні та актуальні статистичні дані.

Об’єктом дослідження цієї роботи є елементи просторової організації продуктивних сил Кіровоградської області – населення, трудові та природні ресурси, виробництво і сферу обслуговування, галузеві та міжгалузеві комплекси, соціальну інфраструктуру, територіальні системи господарювання, тобто продуктивні сили регіону. Предметом дослідження є економічні та соціальні проблеми просторової організації суспільства, територіальні економічні системи, сукупність факторів, що обумовлюють формування і розвиток продуктивних сил у межах Кіровоградської області.

Метою роботи є дослідження ролі та значення господарського комплексу у розвитку економіки Кіровоградської області, передумови розвитку та розміщення господарського комплексу території, сучасна галузева структура і рівень розвитку господарського комплексу регіону, територіальна структура господарства території, участь Кіровоградської області у внутрідержавному територіальному поділі праці України та економічних зв’язках, проблеми та перспективи розвитку, розміщення господарського комплексу цього регіону.

Методами дослідження особливостей розміщення господарського комплексу є інформаційний – збирання та обробка інформації, аналітичний – проведення аналізу одержаної інформації, її систематизація та інтерпретація з метою отримання наукових і практичних результатів, алгоритмічний – визначення чіткого порядку дослідження теми, модельний – прогнозування подальшого розвитку регіону на основі аналізу його сучасних тенденцій розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]