Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
192.05 Кб
Скачать
  1. Сучасна структура і рівень розвитку господарського комплексу Кіровоградської області

за значенням галузь економіки Кіровоградської області.

На території Кіровоградської області, яка входить до складу Придніпровського промислового району, рівень розвитку промисловості значно нижчий, ніж у Дніпровській і Запорізькій областях.

Промисловий комплекс області охоплює 12 провідних галузей, у якому діє 298 промислових підприємств

На товарному ринку України область представле­на виробництвом посівної, ґрунтообробної та зерно­збиральної техніки, мостових електричних кранів, буровугільних брикетів, нікелю, графіту, гірського вос­ку, швейних виробів, а також продуктів харчової про­мисловості: ковбасних виробів та копчених делікатесів, круп'яних пластівців та мюслів, соняшникової олії, алкогольних виробів та ін.

Добувна промисловість області представлена дер­жавною холдинговою компанією « Олександріявугілля », основним видом діяльності якої є видобуток і переробка бурого вугілля, та двома унікальними ком­плексами з видобутку та виробництва нікелю, графі­ту. Це ТОВ « Побузький феронікелевий комбінат», ВАТ « Завалівський графітовий комбінат » та філія Національного центру з розвитку атомної енергетики.

У структурі обробної промисловості, питома вага якої в загальних обсягах виробництва складає 67,1%, частка машинобудування — 22,5 %, харчової про­мисловості — 32 % та промисловості будматеріалів — 5,1 %.

У зв'язку із сільськогосподарською спеціалізацією області основним напрямком машинобудування є за­безпечення потреб сільського господарства і перероб­ної промисловості необхідною технікою і запасними частинами.

Для подальшого розвитку сільськогосподарського машинобудування створений концерн «Лан», який об'єднує науковий і виробничий потенціали області.

Концерн розпочав серійне виробництво зерно­збиральних комбайнів різних модифікацій, які успі­шно працюють на ланах України та інших країн. Олек­сандрійське ЗАТ «Завод «Автоштамп» освоїло вироб­ництво зернових жниварок. Вони добре зарекомен­дували себе на полях Казахстану, де працює понад 300 агрегатів. Підприємство виготовляє ефективне млинарське устаткування «Фермер» для переробки зерна на високосортне борошно. Млин «Фермер» удо­стоєний золотої медалі та диплома першого ступеня на Міжнародній виставці в Новосибірську (Російська Федерація).

Відроджує свою славу флагмана сільськогоспо­дарського машинобудування Кіровоградське ВАТ «Чер­вона зірка». Це одне з найстаріших підприємств Ук­раїни, якому в 2002 році виповнилося 128 років. Воно спеціалізується на виробництві різних типів сівалок (зернових, кукурудзяних, овочевих), культиваторів, стогометів-скиртокладів, зчіплювачів, навантажувачів та запчастин до них. Підприємство випускає також товари народного споживання.

ВАТ «Гідросила» має сучасне високопродуктивне устаткування для виробництва шестеренних насосів та моторів акціонально - плунжерних, співпрацює з науково-технічними інститутами України і країн СНД. Особливу увагу підприємство приділяє якості своєї продукції. Сьогодні вона експлуатується більш як у 50 країнах світу.

Металургія представлена унікальним підприєм­ством — Світловодським комбінатом твердих сплавів і тугоплавких металів, хімічна промисловість — ВАТ «Чисті метали», що спеціалізується на виробництві напівпровідникових матеріалів і сполук. Його про­дукція поставляється в країни близького і далекого зарубіжжя.

У структурі виробництва непродовольчих товарів легка промисловість займає 33,8 %. Підприємства області виробляють швейні та панчішно-шкарпеткові вироби, м'які та корпусні меблі, складну побутову техніку, садово-городній інвентар, фарфоро-фаянсовий та скляний посуд, товари побутової хімії та ін.

У харчовій промисловості переважають м'ясна, молочна та зернопереробна галузі. На харчову галузь у структурі промисловості припадає майже 45%.

Лідером серед підприємств м'ясопереробної галузі України є ВАТ «Птахокомбінат», що виробляє 140 найменувань продукції. Це підприємство з прогре­сивною технологією виробництва ковбасних виробів та копчених делікатесів, які користуються підвище­ним попитом споживачів у багатьох регіонах Украї­ни. За трудові досягнення колектив ВАТ «Птахоком­бінат» у 1998 році нагороджений почесною грамотою Кабінету Міністрів України та пам'ятною відзнакою. У 1999—2000 роках підприємство визнавалося лауре­атом Українського національного конкурсу з якості. До кола фіналістів увійшло також єдине підприєм­ство в Україні, яке виробляє сухі сніданки: вівсяні, пшеничні, ячні, житні круп'яні пластівці, мюслі та різні їх суміші, — дочірнє підприємство ДАК «Хліб України» Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів. Розширюються ринки збуту продукції молокопере­робних підприємств області та Межиріцького вітамін­ного заводу, який виробляє алкогольні напої. У грудні 2001 року введено в дію першу чергу ЗАТ «Завод моди­фікованих жирів», який буде випускати дезодоровані рафіновані олії (соняшникову, кукурудзяну, соєву, паль­мову), а також тверді рослинні жири та маргарин.

Табл. 4 Динаміка виробництва основних продуктів харчування в Кіровоградській області

Вид продукції

2009

січень-березень 2013 року

Борошно, тис. тонн

70

132,8

Хліб і хлібобулочні вироби, тис. тонн

51

101,5

М’ясо, тис. тонн

25,3

124,8

Ковбасні вироби, тис. тонн

70

96,6

Тваринне масло, тис. тонн

2,9

5,1

Олія, тис. тонн

111,2

178,0

Сири, тис. тонн

1,8

2,4

Консерви, муб.

1,9

4,9

Аналіз динаміки основних техніко – економічних показників розвитку харчової промисловості за період 2009 – 2013 рр. свідчить про збільшення кількості зайнятих і підвищення продуктивності праці та продуктів харчування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]