Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
192.05 Кб
Скачать
  1. Роль та значення господарського комплексу розвитку Кіровоградської області

Господарський комплекс є поєднанням підприємств і установ у межах території країни, що задовольняють матеріальні й духовні потреби населення.Головними складовими частинами господарського комплексу є дві сфери. У першій з них —виробничій сфері — безпосередньо створюються матеріальні блага. Сфера послуг (невиробнича сфера) надає послуги населенню.

Кіровоградщина особливе місце – бути в центрі та в серці України, а тому – стати регіоном, сприятливим для розвитку торговельно-економічних зв'язків та вигідної інвестиційної співпраці.

Кіровоградська область посідає важливе місце в агропромисловому комплексі України, має унікальний виробничий потенціал у сфері видобутку корисних копалин, мережу машинобудівних заводів, підприємств чорної та кольорової металургії, будівельних матеріалів.

Розгалужена система автомобільних доріг з твердим покриттям, залізничні магістралі, невелика відстань до портів, наявність сприятливих погодно-кліматичних умов і родючих чорноземів, великі потужності переробної галузі створюють усі умови для динамічного соціально-економічного розвитку регіону.

Площа досліджуваної території становить 24,6 тис. кв. км., що складає 4,1% території України.

Населення 1083,9 тис. осіб, що становить 2,3% від загальної чисельності населення України, у т. ч. міське населення складає 659,2 тис. осіб (що становить 60,3%), сільське 424,7 тис. осіб (39,2%). Щільність населення – 44 особи на 1 кв. км.

Обласний центр – м. Кіровоград з населенням 256,9 тис. осіб.

Кількість міст даної області – 12, у т.ч. обласного підпорядкування - 4: Кіровоград, Олександрія, Світловодськ, Знам'янка; та 8 - районного підпорядкування: Бобринець, Гайворон, Долинська, Мала Виска, Новомиргород, Новоукраїнка, Помічна, Ул’янівка. Кількість селищ міського типу – 26. Кількість сільських населених пунктів – 1012.

Кількість районів – 21: Бобринецький, Вільшанський, Гайворонський, Голованівський, Добровеличківський, Долинський, Знам'янський, Кіровоградський, Компаніївській, Маловиськівський, Новомиргородський, Новоархангельський, Новгородківський, Новоукраїнський, Олександрівський, Олександрійський, Онуфріївський, Петрівський, Світловодський, Ульяновський, Устинівський.(Мал. 1)

Мал. 1 Районування Кіровоградської області.

Кіровоградська область розташована у центрі України, між річками Дніпро та Південний Буг, у південній частині Придніпровської височини, на межі лісостепової та степової зон, хоча більша частина її території лежить у степовій зоні. Протяжність області з півночі на південь складає майже 148 км., із заходу на схід – 335 км.. Вона займає вигідне географічне положення відносно промислових регіонів Придніпров'я (Дніпропетровської і Запорізь­кої областей) та Донбасу. Розвитку області сприяє густа мережа транзитних залізниць і автомагістралей, вихід до Дніпра.

Кіровоградська область межує з такими областями України: на півночі – з Черкаською, на північному сході – з Полтавською, на сході та південному сході – з Дніпропетровською, на півдні – з Миколаївською,  південному заході – з Одеською, заході – з Вінницькою. Практично вся територія області розташована на березі Дніпра.

По території Кіровоградської області протікають 644 річки, найбільші з яких: Інгулець, Інгул, Синюха.

Клімат - помірно континентальний, тривалість без­морозного періоду 160-170 днів, сума активних температур 2696-2994° С, опадів випадає 430-520 мм на рік при максимальній кількості в теплий період року. Середньорічні температури: літня +20,0 ° С, зимова - 5,1 ° С. Середня кількість опадів 420-470 мм.

Через Кіровоградську область проходять важливі залізниці, які зв’язують її з Черкаською, Одеською, Вінницькою та іншими областями.

Кіровоградська область добре зв’язана з Києвом, та іншими містами України за допомогою автошляхів, залізниць, а також частково за допомогою авіаліній.

Кіровоградська разом із Дніпропетровською та Запорізькою областями складає Придніпровський економічний район. Це старопромисловий район розвинутої індустрії, який почав формуватися ще в кінці ХХ століття.

Після розпаду СРСР, відбулося вивільнення суспільної енергії. Рух, "Просвіта", національні товариства, а в Кіровограді ще й "Перевесло", пробували структурувати суспільство. Але інтелігенція не справилась із цим завданням, так як сил було недостатньо для вирішення цієї проблеми. [2.c.228]

Політична ситуація в Кіровоградській області досить стабільна, тобто політичні сили різних напрямків мають можливість розвиватися вільно. На даний момент в області існує два головних напрямки: соціалістичний і комуністичний, які як і в інших регіонах ведуть постійну політичну боротьбу. Мають значення у розвитку політичного життя Кіровоградської області різні мітинги, демонстрації, які виступають проти розколу України на схід-захід, і прагнуть допомогти країні будувати відкрите і справедливе суспільство. [6.c.216]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]