Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вст до фах.готелі -.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
126.98 Кб
Скачать

Тема 5. Організація науково-дослідницької роботи студентів та її місце у професійній підготовці фахівця

Особливості організації навчального процесу студентів з фаху "Готельне господарство". Роль та місце науково-дослідницької діяльності студентів у професійній підготовці фахівця. Організація проведення та види наукової роботи. Тематична спрямованість та практична значущість наукових досліджень. Результати наукових досліджень та їх впровадження в практичну діяльність.

Основи науково-дослідницької роботи студентів. Критерії та порядок вибору студентами теми досліджень. Формування мети, завдань та етапів роботи. Збирання конкретної інформації на підприємствах, її аналітична обробка. Форми впровадження результатів наукових досліджень студентів.

Певна кількість годин навчальної практики "Вступ до фаху" відводиться на проведення диспутів за методом "круглого столу" з викладачами і науковцями галузі, досвідченими працівниками підприємств різних галузей. До участі запрошуються також студенти-старшокурсники та випускники коледжу з фаху. Під час дискусії студенти з'ясовують сучасні тенденції розвитку галузей (підгалузей), наукові підходи до їх вирішення.

Під час проведення "круглого столу" студентам пропонується заповнити анкету, результати обробки якої дозволяють студенту з фаху оцінити схильність до організаційної діяльності в готельному бізнесі, з'ясувати сильні й слабкі сторони особистості як майбутнього фахівця; викладачам - удосконалювати окремі напрями підготовки фахівців та впроваджувати відповідні заходи у виховний процес. Анкети зберігаються до закінчення студентами коледжу і заповнюються повторно з метою з'ясування досягнення мети навчання, спостережень динаміки формування фахівця та становлення громадської позиції особистості.

Тема 6. Інформаційно-методичне забезпечення навчального процесу у навчальному закладі

Суть і складові інформаційно-методичного забезпечення навчального процесу в коледжі. Класифікація джерел загальної, спеціальної, методичної та наукової літератури, галузевих видань. Роль і місце інформаційно-методичного забезпечення у навчальній та науково-дослідницькій діяльності студентів.

Бібліотека вищого закладу освіти як центр інформаційного забезпечення студентів. Основи бібліотекознавства та бібліографії. Принципи та організація бібліотечної справи. Порядок роботи у бібліотеці. Особливості роботи зі спеціальною, методичною та періодичною літературою. Довідково-бібліографічний апарат бібліотеки. Можливості використання вітчизняної та зарубіжної літератури. Порядок роботи на ПЕОМ у бібліографічному кабінеті. Пошук літературних джерел в бібліографічній базі даних з використанням автоматизованої системи "Бібліограф". Самостійна робота з книгою. Система обслуговування читачів. Порядок користування літературою на абонементі, в читальному залі. Пошук літературних джерел та спеціальних матеріалів у Інтернеті. Робота з електронними виданнями. Правила користування бібліотекою. Обов'язки читачів бібліотеки.

Тема 8. Організація самостійної роботи студентів з навчальної практики

Самостійна робота студентів з навчальної практики складається з декількох частин:

- самостійне індивідуальне обстеження одного з підприємств міста; робота з спеціальною літературою і періодичною пресою галузевого та професійного профілю;

- написання роботи на тему "Моє бачення майбутньої професії".

Самостійне обстеження одного з підприємств передбачає: вибір фірми, підприємства, вивчення та наступний опис у звіті загальних характеристик підприємства: назва підприємства; юридична адреса; основний контингент споживачів тощо.

Робота з спеціальною літературою і періодичною пресою галузевого та професійного спрямування передбачає: узагальнення переліку періодичної преси, що відбиває проблеми обліку; стислий огляд проблемних питань, висвітлених у дослідженій літературі.

Після закінчення навчальної практики "Вступ до фаху" студенти пишуть звіт у якому передбачається логічне викладення інформації, отриманої на лекціях і практичних виїзних заняттях, результатів безпосередніх досліджень у процесі самостійної роботи на підприємствах, обробки спеціальної літератури та періодичної преси; інформації з Інтернету згідно з рекомендованим змістом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]