Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори Соц.doc.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
654.34 Кб
Скачать

97. Формування і управління громадською думкою як соціально-політичним феноменом. (кусками)

Громадська думка — специфічний вияв масової свідомості, що виражається в оцінках і характеризує ставлення людей до суспільно значущих подій і фактів, актуальних проблем суспільного життя.

Діагностична функція. Виявляється у розпізнаванні громадською думкою суспільних подій, явищ, процесів, ефективності роботи соціальних інституцій і владних структур. Виховна функція. Сутність її виявляється у виховному впливі на людину, в актуалізації процесу соціалізації особистості, важливим компонентом якого вона є в інтеграції в соціальне життя, формуванні особисті-сних якостей індивідів.

Ці функції пояснюють чому відбувається маніпуляція громадською думкою бла-бла-бла…

Громадська думка висловлюється не прямо, а після певної «обробки» з використанням проміжної фігури, якою найчастіше є засоби масової комунікації (преса, радіо, телебачення, Інтернет), а також сфера освіти тощо. їм властиве навмисне чи ненавмисне втручання у зміст громадської думки, певне коригування її.

проблемою є ступінь контролю за суспільством з боку владних структур через ЗМІ. Ця проблема в соціології масових комунікацій останнім часом є особливо актуальною. Зокрема, активно дебатується проблема тиску на суспільство під час виборчих кампаній, використання «виборчих технологій» тощо. Сучасні технології дають змогу здійснювати тиск на аудиторію не жорстким ідеологічним примусом, а на рівні так званого «слабкого впливу». Наприклад, вся концепція сучасних паблік рілейшнз орієнтується на використання методик непрямого тиску на громадську думку. ефективність впливу на свідомість людини так званого «двадцять п'ятого кадру. Дедалі частіше соціологи вказують на те, що ЗМІ перетворюються на важелі управління, навіть маніпулювання громадською думкою.

108. Програма соціологічного дослідження, її структура.

Кожне соціологічне дослідження починається зі з'ясування намірів і мети замовника, уточнення теми дослідження, визначення термінів і витрат, пов'язаних з ними, з'ясування фінансових, матеріально-технічних аспектів справи. Після цього настає безпосередня дослідницька робота, початок якої пов'язаний зі створенням програми.

Програма соціологічного дослідження є науковим документом, що містить схему логічно обґрунтованого переходу від загальних теоретичних уявлень про досліджуване соціальне явище, до використання інструментарію і виконання дослідницьких процедур (збирання, обробки та аналізу інформації). Вона є стратегічним документом, який дає змогу зробити висновки щодо концептуальних засад, методики проведення, спрогнозувати його результативність.

Програма виконує методологічну, методичну, організаційну функції. Їх реалізація впливає на структуру програми, яка складається з методологічної та методичної частин.

Методологічна частина програми охоплює такі компоненти: — формулювання та обґрунтування проблеми; — розробку мети і завдань дослідження; — визначення об'єкта і предмета дослідження; — системний аналіз об'єкта дослідження; — формулювання робочих гіпотез дослідження; — інтерпретацію та операціоналізацію основних понять дослідження.

Методична частина програми передбачає: — розробку стратегічного плану дослідження; — визначення досліджуваної сукупності, розробку вибірки дослідження; — вибір і опис методів збирання первинної соціологічної інформації (опитування, аналіз документів, спостереження, експеримент); — обґрунтування логіки аналізу та інтерпретацію зібраної первинної соціологічної інформації за розробленим інструментарієм; — опис схеми аналізу отриманих даних.

Створення програми починається з окреслення проблеми дослідження, тобто з визначення предмета і мети дослідження (наприклад, дослідження громадської думки щодо майбутніх виборів, вивчення попиту населення на певні товари, тенденцій злочинності серед певного прошарку населення, з'ясування становища молоді на ринку тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]