Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори Соц.doc.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
654.34 Кб
Скачать

34. Основні напрямки сучасної соціології.

Сучасна соціологія представлена різноманітними школами та течіями, що розвиваються у багатьох напрямках. Сучасні науковці досліджують та розвивають праці представників класичної соціології. Серед основних сучасних напрямків виділяють: структурний функціоналізм, теорії соціального конфлікту, символічний інтеракціонізм, неомарксизм та інші.

Структурний функціоналізм - один з найбільш важливих і складних напрямів сучасної теоретичної соціології. Толкот Парсонс та його послідовник Роберт Мертон розробили основні принципи структурно-функціонального аналізу.

Ключем до всієї соціологічної концепції Т. Парсонса є категорія рівноваги, бо суспільство, може існувати і самозберігатися лише в рівновазі. Жодна соціальна система не може вижити, якщо не розв'язані її основні проблеми: 1)пристосування до оточуючого середовища (адаптація); 2)формулювання цілей і мобілізація ресурсів для їх досягнення (цілепокладання); 3)підтримання внутрішньої єдності і упорядкованості, забезпечення внутрішньої стабільності, рівноваги; 4) збереження зразка (будь-яка соціальна система створює, вдосконалює, зберігає, оновлює мотивацію індивідів, зразки їхньої поведінки, куль­турні принципи).

Теорії соціального конфлікту представляють різноманітні концепції, які визнають конфлікт одним з найважливіших чинників соціального розвитку. Оформилися вони у зв'язку з критикою структурно-функціонального аналізу. Авторитетними щодо вивчення проблем соціального конфлікту вважаються праці К. Маркса і Г. Зіммеля. Прихильники теорій соціального конфлікту не згодні з твердженнями, що нерівність —природний спосіб забезпечення виживання суспільства. Вони не тільки вказують на недоліки теорій функціоналізму, але й стверджують, що функціоналізм —не більше, ніж спроба виправдати статус.На їх думку, нерівність є результатом становища,за якого люди, які контролюють суспільні цінності (багатство і владу),мають змогу здобувати для себе вигоди.Теоретики соціального конфлікту визнають конфлікт одним з головних рушіїв соціального прогресу.

Сучасні неомарксисти уточнюють і марксистське тлумачення матеріальних джерел соціально-політичних криз у суспільстві, розуміння способів їх подолання. Ю. Хабермас, наприклад, вважає, що зростання ролі держави в регулюванні економічних процесів, плануванні виробництва й розподілі матеріальних благ істотно змінило економічні закономірності розвитку капіталізму, позбавило його колишніх гострих економічних криз.

Західні вчені неодноразово передбачали неминучий крах доктрини Маркса, яка часто відроджувалася в оновленому вигляді. Лише за останні роки популярність марксизму на Заході мала декілька злетів. Остання за часом модифікація пов'язана зі спробами вирішення нових проблем постіндустріального та інформаційного суспільства.

35. Соціально-філософські ідеї м.Драгоманова.

Михайло Драгоманов був одним із заснов­ників української соціології, людиною, що перша використала поняття "соціологія" в курсі своїх лекцій.

Михайло Драгоманов вважав соціологію універсальною, але й точною наукою про суспільство. Він досить критично ставився до деяких концептуальних положень позитивізму О. Конта й органістичної теорії суспільства Г. Спенсера.

На думку М. Драгоманова, соціологія - це наука про діяльність людини в суспільстві, тому вона повинна містити такі ж узагальнення, формулювання законів, як і точні науки. Для цього необхідно використовувати соціологічний метод "логічної семантики", котрий означає класифікацію, типі­зацію та аналітичне групування суспільних явищ.

Структура суспільства, за М. Драгомановим, має три основні підсистеми:

1)матеріал, з якого складаються суспільства (індивіди, на­родності);2)суспільства (їхні форми: сім'я, клас, державний союз, міждержавний союз);3)продукти суспільної діяльності (матеріальні та моральні).

Продовженням і розвитком соціологічного методу є по­рівняльний, або компаративний метод, яким часто кори­стується вчений. Широко послуговуючись порівняльним методом, М. Драгоманов вивчає: різні соціальні, етнічні групи, а також їхніх представ­ників у різні історичні періоди; життя сучасних йому народів, які перебували на при­мітивній стадії розвитку, що дає можливість перевірити факти стародавньої історії тощо.

Частиною соціологічного методу є принцип історизму у формі системного, конкретно-історичного підходу.

Досить активно використовує М. Драгоманов поняття стан, клас, маси, корпорація. Визначаючи класи, він виходив із по­ділу суспільства на людей "м'язової та розумової праці". На соціальну структуру впливають не лише економічні від­носини, спосіб виробництва, але й активність політичних, соціокультурних та інших учасників соціального процесу. Поділ суспільства на можновладні й бідні класи по­яснюється існуванням приватної власності. Основними чинниками суспільного прогресу М. Драгоманов вважає: економічний прогрес, філософію, а також культуру.

Значне місце у творах М. Драгоманова посідають проблеми політичних відносин. Він вважається фундатором політич­ного лібералізму в Україні. Відносини між державою та су­спільством, міжзагальногромадськими пріоритетами й особис­тими правами та індивідуальною свободою є предметом до­слідження політичної соціології М. Драгоманова.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]