Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори Соц.doc.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
654.34 Кб
Скачать

95. Політичні рухи, їх типологія та соціальна сутність.

Під політичним рухом розуміють такі суспільні сили, які прагнуть змінити існуючі умови або закріпити їх шляхом тиску на уряд чи шляхом боротьби за владу. Отже, політичних рух є особливою формою суспільного руху, який можна визначити в найбільш загальному виді як спільне прагнення людей до реалізації загальної мети. Характерною рисою політичних рухів є те, що вони або боряться за владу, або за вплив на засоби її здійснення. Політична партія є таким політичним рухом, який, по-перше, має високу ступінь організації, і по-друге, прагне реалізації своєї мети шляхом боротьби за владу. Зточки зору відношення до існуючого політичного ладу, можна виділити консервативні, реформаторські, революційні та контрреволюційні рухи. Консервативні рухи прагнуть зберігти існуючий стан речей, допускають лише мінімальні й абсолютно необхідні зміни. Реформаторські рухи хоча й стоять на позиціях збереження існуючого ладу і виступають проти спроб його повалення, прагнуть його певною мірою реформувати. Революційні рухи відкидають існуючий суспільно-політичний устрій і ставлять завдання заміни його іншим. Контрреволіційні хочуть замінити сформований внаслідок революції чи реформаторських дій уряд таким, який був до цього. За формою організації політичних рухів можна виділити такі: стихійні політичні рухи (нетривкі), недостатньо організовані (короткочасні), з високою організованістю і тривалістю (найпоширенішою їх формою є поліичні партії).

96. Політична культура, її соціальна сутність і роль у суспільстві.

Політична культура — засіб діяльності людей для реалізації своїх класових, національних та групових інтересів, це культура політичного мислення і політичної діяльності, міра цивілізованості характеру та функціонування політичних інститутів, організації всього політичного життя в суспільстві.

У суспільному житті політична культура є засобом взаємодії особистості та політичної влади, вона сприяє залученню людей до політичної діяльності. Слід розрізняти політичну культуру особистості і політичну культуру суспільства. Для характеристики політичної культури особистості важливе усвідомлення суті та мети політичного процесу, знання своїх прав і обов'язків, міра участі в реалізації політичної влади. Політична культура суспільства є зафіксований у законах, звичаях, традиціях, політичний досвід суспільства, рівень уявлень про політичний процес. Вона надає певне спрямування політичному процесу, виявляє вплив на формування і діяльність політичних інститутів, зумовлює поведінку різноманітних соціальних груп. Це найважливіша частина соціального клімату. Політична культура суспільства виконує важливу функцію — політичну соціалізацію, інакше кажучи: входження людини до політики, її підготовка та включення у відносини влади. Це здійснюється у процесі засвоєння нею панівних культурних норм та орієнтирів, цінностей та моделей політичної поведінки. Політика це цілеспрямована діяльність і вона передбачає наявність у діючого суб'єкта певних уявлень про політичну дійсність, усвідомлення своїх інтересів, формулювання мети, вибір засобів і способів її досягнення.

Особливістю політичних процесів є свідомий цілеспрямований характер дії його суб'єктів: індивідів, класів, соціальних груп і націй, а також політичних інститутів, які виражають їхні інтереси. Свідомість учасників політичного процесу, всіх тих сил, які борються за владу та здійснюють її, називають політичною свідомістю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]