Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори Соц.doc.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
654.34 Кб
Скачать

64. Соціальна сутність культури.

У соціології проблеми культури суспільства, законо­мірності її існування та функціонування в соціумі вивчає галузева соціологічна теорія - соціологія культури. Складові культури, що відокремилися в процесі диференціації соціаль­ного знання, становлять предмет галузевих соціологій. Це, наприклад, соціологія освіти, соціологія навчання, соціо­логія виховання, соціологія вільного часу, соціологія книги, соціологія читання, соціологія музики тощо.Кожне з визначень культури фіксує реальні й значущі риси та особливості культури, але жодне з них не є вичерпним. Одне з них таке: культура – це діяльність людей із створення, накопичення, збереження, використання і передачі новим поколінням матеріальних та духовних цінностей, а також самі ці цінності. Культура як предмет соціологічного аналізу є сукупністю структур, процесів, пов'язаних з функціонуванням суспільства на різних рівнях розвитку, системою контролю за соціальною поведінкою. Основні проблеми, котрі вивчає соціологія культури:• визначення категорійного апарату цієї галузевої соціології;• виділення структурних елементів культури;• функції культури;• різновиди культури;• культура й особистість;• культурна взаємодія та взаємовплив культур;• глобалізація та універсалізація культури в сучасних умовах;• етноцентризм і культурний релятивізм.

65. Об’єкт та предмет соціології культури.

У соціології проблеми культури суспільства, законо­мірності її існування та функціонування в соціумі вивчає галузева соціологічна теорія - соціологія культури. Складові культури, що відокремилися в процесі диференціації соціаль­ного знання, становлять предмет галузевих соціологій. Це, наприклад, соціологія освіти, соціологія навчання, соціо­логія виховання, соціологія вільного часу, соціологія книги, соціологія читання, соціологія музики тощо.

Об'єктом соціології культури є культура суспільства Як соціальне явище, її виникнення, розвиток, тенденції та суперечності, вплив на різні суспільні групи та її місце у духовному житті суспільства. Соціологія культури намагається соціологічними засобами інтерпретувати історико-культурний матеріал, висвітлюючи процеси та закономірності суспільного розвитку, взаємодію культури та суспільства на різних етапах його розвитку.

66. Основні функції культури.

Культура як соціальний інститут реалізує свою діяльність через певні функції.

Творча функція. Полягає у продукуванні нових знань, норм, цінностей, їх оновлення, а в окремих випадках запозичення з інших культур і народів.

Функція накопичення, збереження, трансляції знань, норм, засобів поведінки, цінностей, значень, соціального досвіду. Основними механізмами культурної спадковості є природна пам'ять людей, колективна пам'ять, збережена в мові, духовній культурі, у речових засобах — текстах, книгах, архітектурних пам'ятках та ін.

Ціннісно-нормативна функція. Фіксує цілі, перспективи та проекти людської діяльності. Виявляється в існуванні обов'язкового для особистості соціокуль-турного мінімуму.

Комунікативна функція. Забезпечує інтеграцію суспільства і соціальних груп.

Виявляється, зокрема, через механізм міжкультурної комунікації, тобто через механізм сприйняття «нового», соціального спілкування, обміну інформацією між людьми, які є носіями відмінних між собою цінностей, стереотипів, поведінкових форм.

Селекційна функція. Полягає в оцінці та класифікації наслідуваних цінностей та норм, визначенні їх місця та ролі у вирішенні проблем розвитку суспільства у певний період. З цієї точки зору феномен сучасної української культури формується під впливом трьох культурних векторів: нової системи цінностей, «імпортованої» з країн західної цивілізації разом з ринковими моделями економіки; колишньої старої «радянської» системи цінностей, поведінкових стереотипів, домінуючих у свідомості більшості людей; цінності традиційної національної культури, які швидко відроджуються в умовах незалежної України.

Світоглядна (гносеологічна) функція. Полягає у впливі на формування і розвиток світогляду як суттєвого елемента культури, у межах певної культурної системи.

Адаптаційна функція. Тісно пов'язана з впливом культури на соціалізацію особистості, позаяк процес адаптації починається із засвоєння загальноприйнятого, поширеного.

Функція соціального контролю. Виявляється в дії таких елементів культури, як право і мораль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]