Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори Соц.doc.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
654.34 Кб
Скачать

21. Вчення г.Спенсера про соціальні інститути.

За Спенсером, соціальні інститути - це механізми самоорганізації суспільного життя людини. Соціальні інститути забезпечують перетворення асоціальної за природою людини в соціальну істоту, здібну до спільних колективних дій. Інститути виникають в ході еволюції окрім свідомих намірів або «суспільних договорів» як відповідь на зростання чисельності популяції; згідно із загальним законом - приріст маси призводить до ускладнення структури і диференціації функцій. Соціальні інститути – органи самоорганізації й управління, а оскільки основна властивість будь-якого організму - взаємодія його частин, то головне завдання соціології полягає у вивченні синхронної взаємодії соціальних інститутів. Вчений відокремлює і аналізує шість типів соціальних інститутів: домашні (сім’я, шлюб), обрядові (церемоніальні), політичні, церковні, професійні, промислові. Завдяки розвитку соціальних інститутів у суспільстві відбувається еволюція стосунків між людьми внаслідок еволюції знань, мови, моралі, зростання інтелектуального потенціалу суспільства тощо. Ідея соціальних інститутів як структурних елементів суспільства оформилася задовго до Спенсера, але він перетворив її на цілісну концепцію, що зробила значний вплив на розвиток проблематики і методів соціології.

22. Марксистська соціологія, її особливості.

Карл Маркс - заснов­ник конфліктної парадигми в соціології. Разом зі своїм одно­думцем і соратником Ф. Енгельсом він фактично здійснив розрив із теоретично спрямованими вченнями про суспіль­ство, що існували до них, та запропонував людству новий, ліворадикальний проект перебудови суспіль­ства. Маркс написав велику кількість робіт (деякі у спів­авторстві з Ф. Енгельсом), де в той чи той спосіб розроблялася соціологічна проблематика.

Маркс є автором учення про матеріалістичне розуміння історії, згідно з яким суспільне буття (зокрема, су­спільне виробництво) є первинним, а також таким, що ви­значає собою суспільну свідомість. Не ідеї, не цінності, не ре­лігія, а саме економіка є головним рушієм суспільних процесів, суспільного розвитку та суспільних змін. Для ви­кладу цієї концепції К. Маркс розробив спеціальний понятійний апарат. Він охоплює такі поняття: 1)суспільно-економічна формаіція - певний історичний тип суспільства, що засновується на відповідному способі вироб­ництва. За К. Марксом, існує п'ять суспільно-економічних формацій, котрі послідовно змінюють одна одну, зумовлю­ючи прогресивний розвиток людства: первісна (родова), рабо­власницька, феодальна, буржуазна, комуністична; 2)спосіб виробництва - історично зумовлений спосіб здо­бування засобів для людського існування, що, у свою чергу, складається з двох складових: виробничі відносини та про­дуктивні сили; 3)виробничі відносини - сукупність об'єктивних відносин, що складаються в матеріальному виробництві, основу яких утворюють відносини власності; 4)продуктивні сили — люди як активні суб'єкти процесу виробництва та засоби виробництва, за допомогою яких можливий власне процес виробництва; 5)економічний базис — сукупність продуктивних сил і ви­робничих відносин певного суспільства; 6)надбудова -сукупність політичних, ідеологічних, право­вих, релігійних, філософських та інших форм суспільної свідомості, що є відображенням економічного базису; 7)класова боротьба — стан відносин, який виникає між різ­ними класами, інтереси котрих є полярними, за К. Марксом, класова боротьба є рушійною силою історичного процесу; 8)соціальна революція - корінний, якісний злам усієї си­стеми суспільних відносин, у результаті якого відбувається  соціальний прогрес суспільства

Марксу належить учення про комуністичне су­спільство та формаційний розвиток людства. Він змалював майбутнє людства, пов'язане з безкласовим суспільством, із відсутністю експлуатації найманої праці, де свобода кож­ного громадянина стане запорукою свободи всіх, у такому суспільстві зникне соціальна нерівність і приватна власність, а з часом - і держава як механізм здійснення влади.У світовій соціології матеріалістичне розуміння історії, викладене К. Марксом, інколи називають конфліктною пара­дигмою, що поряд із його теорією додаткової вартості справила значний уплив на світовий розвиток XX ст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]