Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia_2011__5_shrift_doc.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
847.36 Кб
Скачать

34. Призначення держави, її внутрішні та зовнішні функції.

Функціями держави є основні напрямки (сторони, види) діяльності держави всередині країни і на міжнародній арені для досягнення певних цілей.

Під цілями діяльності держави розуміється бажаний результат внутрішньої та зовнішньої політичної, економічної та іншої діяльності держави. У функціях проявляється соціальне призначення держави.

Внутрішніми функціями Української держави є такі:

  • економічна (планування і прогнозування економічного розвитку, формування бюджету, встановлення системи податків);

  • культурно-виховна;

  • соціального обслуговування (фінансування охорони здоров'я, пенсійне забезпечення, допомога без­робітним та ін.);

  • охорони та захисту всіх форм власності;

  • охорони правопорядку, прав і свобод людини і громадянина;

  • екологічна (охорона, відновлення і поліпшення природного середовища);

Зовнішні функції — це основні напрямки діяльності держави за її межами у зносинах з іншими державами, міжнародними організаціями і світовим суспільством в цілому.

Зовнішні функції Української держави такі:

  • організація співробітництва з іншими державами, міжнародними організаціями і світовим суспільством у цілому;

  • оборона від нападу ззовні, охорона державних кордонів;

  • підтримка миру і мирного співіснування держав, запобігання війнам, ліквідація зброї масового зни­щення;

  • екологічна;

  • участь у вирішенні інших світових глобальних проблем сучасності.

Внутрішні і зовнішні функції кожної держави тісно пов'язані, оскільки зовнішня політика держави значною мірою залежить від внутрішніх умов існування країни.

Призначення держави полягає у організації соціального управління. Саме держава – специфічна форма управління суспільством. Однак у ньому беруть участь як держ. Органи, а й громадяни, їх об'єднання (партії, церква…). Сукупність взаємодіючих між собою норм, ідей заснованих на виключно них політичних інститутів, установ і безкомпромісність дій, що організують політичну влада, взаємозв'язок громадян і держави – це політична система суспільства. До власне політичними організаціями відносять: Держава; все політичні партії, руху, окремі політичних організацій. Їх характерна ознака – пряма і безпосередній зв'язок з політикою, а безпосередньої завданням є досягнення певних політичних цілей, що закріплені в статутах цих організацій. До не власне політичним організаціям відносять такі, які виникають над силу безпосередньо політичних, а силу економічних пріоритетів і інші причини. Це профспілки, кооперативи й інші організації, які проводять діяльність у виробничої, культурної революції й інший сферах. У тому статутах відсутня закріплення активного на політичну влада. Вони з'являються і діють з урахуванням індивідуальних інтересів і схильностей тієї чи іншої шару людей. У політичну систему суспільства можуть також входити і заборонені асоціації: фашистського, екстремістського штибу, які вважає небезпечні у плані себе, або певного шару суспільства, або всього суспільства на целом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]