Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави та права.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
330.31 Кб
Скачать

101. Поняття та ознаки громадянського суспільства.

Громадянське суспільство – це сукупність сформованих на добровільних засадах громадських об’єднань (інституцій), які діють на засадах самоврядування і за посередництвом яких індивіди реалізують належні їм невід’ємні права і свободи.

Ознаки:

  1. Є однією з характеристик суспільства та відображає певну стадію його розвитку. Не будь-яке суспільство можна охарактеризувати як громадянське, а тільки те, що має певні якісні риси, які відрізняють його від інших типів суспільств.

  2. громадянським стає лише суспільство , в якому особа визнається вищою соціальною цінністю, а її права і свободи – рівними та невід’ємними з позиції пріоритету громадянського суспільства. Ніякі інші цінності (політичні, релігійні, ідеологічні тощо) не можуть переважати над такими базовими загальнолюдськими цінностями, як життя, здоров’я, честь, гість, свобода, права людини і громадянина.

  3. Існування громадянського суспільства, його інститутів обумовлені безпосередніми життєвими потребами та інтересами людей. Ці потреби можуть бути поділені на декілька груп: фізичні потреби, що забезпечують існування людини як біологічної істоти. До них належать потреби особи в чистому повітрі, їжі та воді, житлі та одязі. Економічні потреби, що забезпечують одержання благ, яких особа не має. До них входять потреби у праці, власності, обміні економічними благами тощо. Соціальні потреби - що забезпечують соціокультурний розвиток індивіда. До них належать потреби в інформації, спілкуванні, духовному та культурному розвитку тощо. Політичні потреби, що забезпечують реалізацію політичних поглядів та ідей у загальносоціальну практику. До них входять потреби у певних політичних змінах і реформах, захисті своїх прав і свобод, владі і управлінні суспільними процесами тощо.

  4. Громадянське суспільство є сферою реалізації потреб і інтересів, утілених у правах і свободах людини, поза безпосереднього впливу з боку держави. Обмеження втручання державного апарату у відносини громадянського суспільства. Держава бере участь у встановлені загальних правових меж функціонування громадянського суспільства, здійснює відносно нього функцію контролю за додержанням норм права і не може в інший спосіб вмішуватися у діяльність інститутів громадянського суспільства.

  5. Громадянське суспільство виступає соціальним підґрунтям формування правової держави. Громадянське суспільство є чинником, а реформування держави та набуття нею ознак правової – наслідком певних змін.

  6. Громадянське суспільство та його інститути функціонують на основі принципів самоорганізації і самоврядування. Це означає, що громадяни самостійно і добровільно, на основі власних потреб та інтересів визначають необхідність об’єднання в певну організацію, встановлюють мету, способи та напрямки її діяльності, керують її справами. Приймають рішення про її розпуск.

  7. Громадянське суспільство як соціальне явище складається із інститутів – громадянських (недержавних) об’єднань.

  8. Діяльність громадянського суспільства регулюється за допомогою різноманітних соціальних, передусім правових норм.