Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія держави та права.docx
Скачиваний:
113
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
330.31 Кб
Скачать

63. Підзаконний нормативно-правовий акт: поняття та класифікація. Їх види за Конституцією України.

Підзаконні НПА – це акти, що приймаються уповноваженими суб’єктами нормотворчості на основі і виконанні законів і не можуть законам протирічити.

Риси:

  1. Прийняті спеціальними суб’єктами. Перш за все органами виконавчої влади.

  2. Підзак акти можуть видавати лише на основі чинних законів. Їх головною метою врегулювання процедури реалізації законів.

  3. Підзак акти мають менше юр силу по відношенню до законів, е можуть протирічити законам, а у випадку колізій посилаються на закон.

Органи виконавчої влади видають підзак акти у формі наказів. Ними можуть затвер різні за змістом акти – положення, інструкції, правила, статути тощо. Незалежно від їх назви мають однакову юр силу. В деяких випадках міністерства вид. спільні накази, але це не впливає на їх юр силу.

Класифікація:

  1. За суб’єктами прийняття – підзаконні н-п акти ПУ, уряду, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів і посадових осіб місцевого самоврядування та ін.

  2. за зовн формою акта – укази, постанови, накази, розпорядження, рішення, статути, правила та ін.

  3. За сферою дії акта – загальні підзак НПА, обов’язкові до виконання на всії території держави (акти ПУ або КабМіну); відомчі підзак н-п акти, приписи яких поширюються на організації та осіб, що перебувають у системі службового підпорядкування відповідного міністерства, відомства (нормативні акти міністрів, керівників ін центральних органів виконавчої влади, що мають внутр значення); місцеві підзаконні нормативні акти, дія яких обмежується територією відповідної адміністративно-територіальної одиниці (нормативні акти голів місцевих держ адміністрацій); локальні підзак норм акти, які діють тільки в межах конкретного підприємства, установи, організації (норм акти курівників підприємств, установ, організацій);

  4. За часом дії - постійні та тимчасові

  5. За характером правотворчої компетенції – прийняті в межах власної правотворчої компетенції (норм акти уряду) і прийняті в порядку реалізації делегованих правотворчих повноважень (деякі норм акти органів місцевого самоврядування)

  6. За порядком прийняття - видані одноособово (нормативний наказ керівника державного комітету), прийняті колегіально (постанова правління Націольного Банку України), видані спільно двома або більше відомствами (наказ Міністерства фінансів України і Держ комітету України з питань регулятивної політики та підприємства.)

Види підзаконних нормативних актів за суб’єктами їх прийняття.

  1. ПУ видає нормативні акти у формі указів, які є обов’язковими до виконання на всії території України.

  2. Кабмін видає постанови і розпорядження , обов’язкові до виконання. Акти Кабінету Міністрів нормативного характеру видаються у формі постанов, а акти КабМіну з організаційно-розпорядчих та інших поточних питань – у формі розпоряджень.

  3. Нормативні акти Міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. Міністри та керівники інших центральних органів виконавчої влади в межах компетенції очолюваних ними органів у відповідній сфері управління видають нормативні акти у формі наказів.

  4. Нормативні акти місцевих державних адміністрацій.

  5. Нормативні акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування приймають рішення, які є обов’язковими до виконання на відповідній території

  6. Локальні норм акти – акти, які приймаються керівниками підприємств, установ, організацій в межах наданих їм повноважень з метою регулювання службової і трудової діяльності.