Добавил:
polosatiyk@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / Конспект лекций по ТПГ.doc
Скачиваний:
233
Добавлен:
09.06.2017
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Підготовка трюмів судна до прийому вантажів

Кожна категорія вантажів пред'являє свої особливі вимоги до підготовки трюмів, але можна сформулювати і загальні вимоги, які необхідно виконати екіпажу судна до початку завантаження.

Зачищення трюмів – виконується силами екіпажу або портових бригад за заявкою судна після закінчення вивантаження. Із трюмів вибираються залишки сепараційних матеріалів, сміття і ін.

Мийка трюмів – виконується в тих випадках, коли в трюмах залишається багато пилу, липких залишків вантажу, сіль, хімікати і ін. Мийка виконується водою, що подається звичайними шлангами, підключеними до пожежної магістралі з постійною відкачкою води з льял. Якщо мийка трюмів виконувалася солоною забортною водою, то після такої мийки трюм варто облити прісною водою. При наявності в трюмах залишків небезпечних хімічних речовин необхідно застосовувати спеціальні методи очищення і мийки трюмів, з метою забезпечення безпеки працюючих людей. Після мийки трюми сушать два-три дні. Якщо судно обладнане системою осушення повітря, то час сушіння скорочується і може бути менше 24 годин.

Установка обгороджуючих пристроїв (рибінсів, дерев'яних настилів і щитів) виконується з метою виключення контактів вантажів із судновим набором і корпусом.

Осушувальна система судна перевіряється перед кожним завантаженням судна, а у твіндеках перевіряються стічні шпігати, що йдуть униз до стічних колодязів.

Льяла і збірні колодязі оглядаються і очищаються від залишків води, щоб виключити підмочку вантажів або виникнення смердючих запахів. При підготовці до приймання навалочних вантажів вони повинні бути закриті пилонепроникними закриттями.

Замірні трубки перевіряються під час зачищення льял.

Електричні кабелі і штепсельні коробки повинні бути перевірені електромеханіком.

Трапи повинні бути ретельно оглянуті, всі пошкодження усуваються до початку вантажних операцій.

Горловини і лацпорти, які ведуть в трюм, необхідно перевіряти частіше, ніж які-небудь інші об'єкти, їх варто перевіряти в закритому виді при підготовці до виходу судна в море.

Протипожежне устаткування варто ретельно перевіряти, щоб не були закупорені або поламані внутрішні патрубки системи парогасіння і вуглецевокислотного гасіння. Такій же перевірці підлягають датчики виявлення диму.

Вентиляційна система перевіряється при порожньому трюмі, оглядаються також датчики контролю температури і вологості трюмного повітря.

Люкові закриття перевіряються на водопротікання, всі елементи механічного закриття повинні утримуватися в справному стані.

Підготовка судна до перевезення генеральних вантажів включає також підбор прокладочних, сепараційоних і кріпильних матеріалів.

У тих випадках, коли судновласник зобов'язаний надати прокладочні і сепараційні матеріали, судно не буде вважатися готовим до завантаження, поки ці матеріали не будуть розподілені по трюмах з урахуванням характеру і маси вантажів. Судно не вважається готовим до початку вантажних робіт і у тому випадку, коли воно не забезпечено засобами для кріплення вантажів - тросами, скобами і талрепами. Про їхню недостачу капітан повинен завчасно повідомити порт (або відправника вантажу).

Перед початком вантажних робіт верхня палуба повинна бути звільнена від усіляких сторонніх предметів, які можуть заважати вантажним роботам або розміщенню вантажів на палубі.

Підготовка рефрижераторних трюмів включає, крім зачищення, мийки і сушіння, роботи зі зняття з охолоджувальних змійовиків снігової шуби з наступним видаленням вологи із трюму і його просушуванням. До початку завантаження рефрижераторні трюми охолоджують до температури не менш ніж на 1 - 2 градуси нижче температури, яка потрібна для перевезення даного вантажу. При цьому всі прокладки повинні мати температуру, що дорівнює температурі трюму.

Тут необхідно нагадати, що при підготовці трюмів судна може виникнути необхідність у виконанні наступних робіт:

  • дезінфекція - знищення мікроорганізмів;

  • дезінсекція - знищення комах і їхніх зародків;

  • дератизація - знищення гризунів;

  • фумігація - знищення шкідників і гризунів методом окурювання отрутними газами;

  • дегазація - видалення шкідливих, вибухонебезпечних газів;

  • дезодорація - усунення стійких запахів.

Готовність вантажних приміщень до приймання вантажу перевіряється спеціальною судновою комісією і оформляється відповідним записом у судновому журналі. Наявність у судновому журналі цього запису є доказом сумлінності перевізника при виникненні претензій по якості перевезення вантажів.

Після закінчення підготовки судна до вантажних робіт капітан подає порту або відправникові вантажу «Повідомлення капітана» (Notice of Readines to load), яким він формально фіксує фактичну готовність судна до завантаження.

У деяких закордонних портах спостереження за підготовкою трюмів до початку вантажних робіт здійснюють офіційні представники: інспектори, сюрвейеры, представники капітана порту. Після закінчення підготовки трюмів вони видають судну сертифікат, у якому вказується час закінчення підготовчих робіт і визначена повна готовність судна до завантаження.

Сертифікат є підставою для вручення капітаном “Нотіса” про готовність судна.