Добавил:
polosatiyk@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / Конспект лекций по ТПГ.doc
Скачиваний:
234
Добавлен:
09.06.2017
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Перевезення лісних вантажів на палубі судна

На палубі судна перевозиться до 1/3 маси всього лісного вантажу, що був завантажений на судно. Палубний вантаж у рейсі піддається впливу зовнішніх факторів траси переходу: вітровим навантаженням, хвильовим ударам, намоканню, обледенінню і т.д.

При укладці палубного каравану лісу і його закріпленні необхідно дотримуватися вимог «Кодексу», 1991 р. Завантаження лісу на палубу можливе в тому випадку, коли буде забезпечена належна остійність судна.

Перед завантаженням палубного вантажу на судні необхідно виконати такі роботи:

  • всі люки трюмів закрити по-похідному; заміряти рівень води в льялах і баластових танках, розтруби палубних вентиляторів зняти, їхні горловини закрити заглушками і обтягти парусиновими чохлами;

  • забрати з палуби всі предмети, які можуть перешкоджати нормальному розміщенню вантажу і стоку води за борт;

  • всі місця, на які не можна укладати вантаж, окреслюються крейдою;

  • закріпити кінці найтовів за палубні рими, укласти в бухти і прикріпити їх із зовнішньої сторони борта так, щоб після завантаження їх можна було легко вибрати на борт і закріпити караван лісу;

  • перевірити стан фальшборту і, якщо необхідно, встановити стійки (стензелі), вжити заходів до того, щоб забезпечити вільний і безпечний прохід до житлових і службових приміщень, у машинне відділення, до міряльних і повітряних трубок, брашпилю, лебідок і протипожежного встаткування, а також доступ до запасного кермового приводу.

Укладання лісного вантажу на палубі повинно бути виконано так, щоб утворився компактний і щільний караван з можливо рівною поверхнею, який по всій довжині не повинен виступати за габарити ширини судна. Це досягається шляхом установки стенселів уздовж фальшбортів з невеликим нахилом до діаметральної площини судна.

Адміністрація судна повинна прийняти всі міри до того, щоб завантажений на палубу лісний вантаж був щільно покладений і закріплений так, щоб виключити його рух як у поздовжньому, так і у поперечному напрямку при плаванні судна на хвилюванні.

Кріплення палубного вантажу виконується двома способами: одинарними найтовами і найтовами, заведеними у вигляді шнурівки (серги).

Відстань між найтовами залежить від максимальної висоти палубного каравану над відкритою палубою в районі кріплення найтова. Якщо висота палубного вантажу не перевищує 4 м, то відстань між найтовами повинна бути не більше 3 м, якщо 6 м і вище, то 1,5 м.

Рими, використовувані для кріплення найтовів, повинні бути надійно прикріплені до пояса ширстрека або листу палубного стрингера з відстанню між ними 1,5 - 3 м. Відстань від кінцевої перегородки надбудови до першого рима повинна бути не більше 2 м.

Палубний лісний вантаж пиломатеріалів кріплять по всій його довжині незалежними найтовами, що його охоплюють.

Щоб не допустити розриву троса при його обтягуванні, в верхні кінці незалежних найтовів заводять скоби з роульсами або блоки.

На кожнім судні, що використовується для перевезення лісоматеріалів, у тому числі і на палубі, повинна бути «Настанова по кріпленню вантажу», яка містить у собі план розміщення стаціонарних і знімних пристроїв кріплення вантажу і їхній повний перелік.

Палубний вантаж повинен укладатися на всю довжину колодязів, розташованих між надбудовами, якщо в кормі немає надбудови, то палубний караван повинен доходити до кормового краю найближчого до корми люка трюму.

Укладання лісоматеріалів в пакетах на палубу можна розділити на два етапи. Спочатку заповнюються простори між комінгсами вантажних люків. Потім виконується укладка пакетів вище люкових кришок. Вона виконується поздовжньо-поперечним способом від бортів до діаметральної площини на вирівняну поверхню пакетів, покладених на палубу. При завантаженні трьох ярусів пакетів над кришками люків перший ярус знизу укладається уздовж судна, другий - поперек; третій (верхній) - уздовж. При чотирьох ярусах перший і третій ряди укладаються поперек, другий і четвертий - уздовж судна.

Остійність і безпека плавання лісовозів

Під час перевезення лісу на палубі необхідно особливу увага приділяти остійності судна після закінчення вантажних операцій. До виходу судна в рейс повинні бути прийняті всі міри, щоб забезпечити належний запас остійності на всьому переході судна з урахуванням можливого збільшення маси палубного вантажу внаслідок намокання або обледеніння, а також у зв'язку з витратою змінних запасів.

Вимоги до остійності лісовозів викладені в “Правилах класифікації і будівлі морських суден”.

Виходячи з цих вимог, судноводій зобов'язаний визначити момент закінчення завантаження лісу на палубу, при цьому:

  • забезпечити достатню остійність судна на всьому протязі рейса;

  • прийняти можливо більшу кількість вантажу для заданої вантажної марки.

Для орієнтовної перевірки остійності судна використовується досить простий спосіб-спосіб кренування.

Для його застосування на судні виконуються такі операції:

  • послаблюють швартовні троси, піднімають трап і задраюють ілюмінатори;

  • з одного борту судна судновими вантажними засобами піднімають вантаж лісу у два-три підйоми масою по 1,5 т кожний;

  • стежать за креном судна і при крені 3-4о подальше завантаження припиняється.

Метацентричну висоту судна можна визначити по формулах

, (5.3)

М=пр(В/2 +в), (5.4)

де – момент, що кренить, тм; - водотоннажність судна, т; - кут крену, град; - кількість підйомів вантажу; - маса одного підйому вантажу, т; - ширина судна, м; - виліт стріли за борт , м.

Точність визначення метацентричної висоти методом кренування підвищується у випадку, коли використовується рідинний кренометр. Він представляє дві скляні трубки, які з'єднані між собою гнучким шлангом. Скляні трубки закріплюються по бортах рульової рубки, а система заповнюється водою.

При плаванні в морі метацентрична висота може бути визначена по періоду вільного хитання судна. Дослідження показали, що досить достовірні результати можуть бути отримані за формулою:

h = (fB/T)2 , (5.5)

де – метацентрична висота, см; – коефіцієнт залежності між метацентричною висотою і періодом вільних коливань судна; – ширина судна, м; – час повного періоду хитавиці судна (правий борт – лівий борт – правий борт), с.

Розрахунок коефіцієнта виконується за формулою

f= √hT /B (5.6)

Правилами Регістра встановлюється мінімальна метацентрична висота для судна, що перевозить палубний вантаж - 0,1 м, таке значення метацентричної висоти повинне бути протягом усього рейса.

З а п и т а н н я д л я с а м о к о н т р о л ю

  1. Які існують категорії лісних вантажів?

  2. Що називається вологістю деревини?

  3. Як вимірюється маса лісових вантажів?

  4. Як маркуються лісні вантажі?

  5. Які вимоги до підготовки пакетів пиломатеріалів до перевезення?

  6. Як здійснюється укладання лісних вантажів на судні?

  7. Як перевозяться лісні вантажі на палубі судна?

  8. Як кріпиться караван лісу на палубі судна?

  9. Як розраховується остійність судна-лісовоза?