Добавил:
polosatiyk@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / Конспект лекций по ТПГ.doc
Скачиваний:
234
Добавлен:
09.06.2017
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Перевезення паперу і целюлози

Основними видами вантажів паперової промисловості, пропонованими до морського перевезення, є: папір, картон, вироби з паперу і картону, целюлоза.

Залежно від призначення паперу вихідною сировиною для її виготовлення може бути деревина, волокна синтетичного і органічного походження, мінеральні волокна. В обмеженій кількості для спеціальних сортів паперу можуть використатися волокна вовни і металеві волокна (електропровідний папір).

Папір, паперові вироби і целюлозу перевозять упакованими в рулони, стоси і картонні коробки.

Папір вищих сортів, упакований в рулони, повинен мати два дерев'яні щити з торців для захисту від пошкодження, а циліндрична поверхня повинна бути закрита планками, які кріпляться до торцевих щитів. Рулони, незалежно від сорту паперу, повинні бути обгорнені в щільний пакувальний папір. Листовий папір упаковується в стоси, писальний і ксероксний папір спочатку упаковують у пачки, а потім запаковують у картонні коробки. Питомий навантажувальний об’єм паперу 1,63 – 2,52 м3/т.

Картон перевозять у стосах, упакованих як і папір, між двома щитами. Тонкий картон може бути згорнутий у рулони. Питомий навантажувальний об’єм картону в стосах 1,42 м3/т, у рулонах – 1,5 – 2,63 м3/т.

Папір і паперові вироби мають здатність вбирати вологу, що робить на них згубний вплив, а саме, після висихання папір жолобиться і жовтіє, кольоровий - змінює кольори під дією сонячних променів.

З огляду на слабку захищеність паперу від впливу зовнішнього середовища, були розроблені спеціальні правила перевезення паперу (див. Тарифне керівництво 4 -М ).

Правила передбачають комплекс вимог до суден, які здійснюють перевезення паперу, технології її завантаження і режиму перевезення.

Основні із цих вимог полягають у наступному:

  • вантажні приміщення суден не повинні мати глибину підпалубних просторів більше 1,5 м, розвал бортів судна більше 1,5 м, ширину льяльного скосу більше 0,3 м. У вантажних приміщеннях судна не повинно бути тунелів гребного вала, пілерсів і інших конструкцій суднового набору. Якщо ці вимоги не можна задовольнити, то в трюмах роблять дерев'яні східчасті вигородки і настили;

  • укладають папір в трюмі на торець у вертикальному шаховому порядку, припустима висота укладки 6,5 м. На просвіті люків допускається укладання рулонів у стропі-стрічці на утворюючу, у цьому випадку висота укладки не повинна перевищувати чотирьох ярусів;

  • стоси з паперовою продукцією повинні укладатися у вантажних приміщеннях на рівну горизонтальну поверхню, рівними горизонтальними рядами.

Якщо папір перевозиться в пакетованому виді на піддонах, то висота пакета не повинна перевищувати 1,8 м, а висота установки пакетів у трюмі не більше 3 ярусів.

Папір - чистий вантаж, який можна перевозити разом з харчовими вантажами, що не виділяють вологу. Особливістю паперу є слабкий його захист від зовнішніх механічних пошкоджень, часто від ударів або надмірного навантаження від верхніх шарів рулони паперу лопаються. Папір робиться непридатним при найменшому контакті з вологою, тому розміщати в одному вантажному приміщенні папір і вантажі, що виділяють вологу, не треба. Вантаж повинен бити захищений від псування в результаті зміни відносної вологості і температури повітря. Зволоження паперу може відбутися як від попадання вільної вологи, так і внаслідок відпрівання.

При підготовці трюмів до прийому паперу або паперових виробів обов'язкове їхнє ретельне прибирання, мийка і сушіння. При завантаженні паперу необхідно використовувати стропи синтетичні або рослинні.

Під час переходу морем з вантажних приміщень необхідно віддаляти надмірно вологе повітря і приймати всі міри для вирівнювання температури вантажу з температурою зовнішнього повітря.Целюлоза – до морського перевезення пред'являється у вигляді пластин, які упаковані в стоси масою 150 – 200 кг. Залежно від ступеня просушки целюлоза містить ту або іншу кількість вологи, яка дуже легко віддається. Вологу вантаж віддає не тільки в результаті випару, але і внаслідок «віджиму» нижніх шарів верхніми, якщо штабель целюлози в трюмі має значну висоту. Целюлоза легко усмоктує надлишкову вологу, при цьому стоси розбухають і можуть розірвати стягуючі стрічки. Пластини целюлози при подмочці пліснявіють і гниють. Питомий навантажувальний об’єм стосів середньої вологості близько 1,61 м3/т.

Перевезення каучуку і резино-технічних виробів

Натуральний каучук – це продукт обробки соку тропічного дерева гевея. Натуральний каучук містить: 94% вуглецю, 2,5% білкових речовин, 3% ацетонового екстракту і 0,5% золи. Білкові речовини, що входять до складу каучуку, є живильним середовищем для бактерій і пліснявих грибків.

До морського перевезення пред'являють, в основному, такі види каучуку, як «Смокед-шит» і «Креп» сорту экстра. Каучук перевозиться в стосах, які мають середні розміри 400х500х600 мм, маса НЕТТО стоса коливається від 101,6 до 113, кг, вони обтягнуті сорочкою, що складається з листів каучуку тієї ж марки. Зверху сорочка посипається тальком. Навантажувальний об’єм каучуку в стосах 1,84 – 1, 90 м3/т.

При окислюванні і пліснявінні каучук виділяє тепло, що прискорює процес гниття і, таким чином, різко погіршує якість вантажу. Процес гниття швидко поширюється від уражених страв на контактуючі з ними вантажні місця. Каучук боїться контакту з нафтою, бензином, маслами і різними розчинниками. При підвищеній температурі кіпи каучуку розм'якшуються і деформуються.

Перед завантаженням каучуку борта і перегородки закриваються фанерою. Завантаження каучуку на судно викопується тільки по коносаментним партіям з перевіркою кількості місць у кожній партії. Не приймаються до перевезення мокрі, деформовані, ушкоджені стоси. До початку завантаження натурального каучуку на палубі трюму і твіндека робиться настил з дощок товщиною 20 - 25 мм з інтервалом між ними 5 - 10 см, поверх якого вистилається суцільний настил з фанери товщиною не менш 6 мм, а максимальна висота укладання стосів каучуку не повинна перевищувати 18 ярусів. Для запобігання попадання конденсату на верхній шар вантажу його поверхню вкривають поліетиленовою плівкою.

Поряд з натуральним каучуком морем перевозять велика кількість сортів синтетичних каучуків. Залежно від властивостей і виду цього каучуку його перевозять у різній тарі і упаковці.

Так, наприклад, бутадиен-нетрильний синтетичний каучук упаковують у рулони масою 40 кг, які обшиваються тканиною або мішковиною, просоченою нітролаком.

Каучук синтетичний може пред'являтися до перевезення у вигляді стрічки, змотаної в рулон масою до 100 кг, який обшивається тканиною або упаковується в поліхлорвеніловий мішок, затарений у бочки з нержавіючої сталі ємкістю 150 л, бочки оцинковані ємкістю 200 л, фляги з білої жерсті ємкістю 40 л.

Латекс – це водяний розчин натурального або синтетичного каучуку.

Латекс із натурального каучуку перевозять у бочках, які обладнані спеціальним запобіжним клапаном для відведення надлишкового тиску, що утворюється від життєдіяльності мікроорганізмів.

У зимовий час перевезення більшості видів синтетичного латексу дозволяється тільки у вантажних приміщеннях, при температурі в трюмах не нижче +10оС. Навантажувальний об’єм латексу становить 1,42 – 1,56 м3/т.

Латекс при контакті з повітрям швидко згортується і перетворюється в клійку масу. Для запобігання цього в латекс додаються різні присадки, наприклад, аміак або креозот, які мають різкий запах, тому його потрібно вантажити окремо від вантажів, сприйнятливих до запахів.

Гуму і гумові вироби перевозять у різній упаковці і без неї. Все різноманіття гумовотехнічних виробів можна розділити на технічні і побутові.

До технічних гумових виробів відносяться: автопокришки, конвеєрні і ізоляційні стрічки, діелектричні коврики і рукавички, рукави і ущільнювальні кільця, різні манжети і т.д.

До побутових гумових виробів відносяться: гумове взуття, товари побутового призначення, дитячі іграшки і ін.

Гума і гумові вироби , як правило, не вимагають особливих режимів перевезення.

Питомий навантажувальний об’єм гуми і виробів з неї залежить від виду і форми виробів, тари і упаковки і мають наступні значення: у мішках 1,27 – 1,40 м3/т, у кіпах 2,00 – 2,10 м3/т, у ящиках 1,80 – 2,4 м3/т, деякі вироби більше 4,5 м3/т.