Добавил:
polosatiyk@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции / Конспект лекций по ТПГ.doc
Скачиваний:
234
Добавлен:
09.06.2017
Размер:
2.02 Mб
Скачать

Тема 3 технологія перевезення генеральних вантажів

Класифікація генеральних вантажів

Назва «генеральні вантажі» походить від англійського слова general (загальний).

До генеральних вантажів відносять товари, які упаковані в ящики, стоси, тюки, бочки, барабани, бідони, пляшки, кошики і ін. Генеральні вантажі можна класифікувати за багатьма ознаками: масою окремих вантажних місць, їхніми лінійними розмірами, режимами зберігання, способу перевезення перевантаження, фізико-хімічними властивостями і т.д.

Відповідно до “Правил безпеки морського перевезення генеральних вантажів” (затверджені ММФ СРСР 25.03.80 р., РД 31.11.21.16-80) була введена класифікація генеральних вантажів і їхній поділ по категоріям і групам залежно від виду тари, упаковки і характеру самого вантажу:

  • штучні вантажі в упаковці: ящики, стоси, картонні коробки, мішки, тюки;

  • вантажі в транспортних пакетах: на піддонах (у касетах), в обв'язці (у плівці), укрупнені місця і блоки-пакети;

  • катно-бочкові вантажі: бочки металеві і дерев'яні; барабани дерев'яні, металеві і пластмасові; барабани з кабелем і проводами; рулони, бухти і мотки; автопокришки;

  • металоконструкції: прокатний профільний метал, метал у пачках, прутковий метал в зв'язках, рейки, шпунт, металоконструкції і устаткування, блюмси, злитки і заготовки;

  • залізобетонні вироби і конструкції (ЗБК): колони, стійки ЛЕП, опори для світильників, плити, блоки, фундаменти, конструкції будинків і споруджень, кільця, труби і т.д.;

  • контейнери: великотоннажні (міжнародного класу), універсальні, м'які, ізотермічні і рефрижераторні, контейнери-цистерни і контейнери-платформи;

  • рухлива техніка: на колісному і гусеничному ході;

  • великовагові і великогабаритні вантажі;

  • лісові вантажі: круглий ліс, пиломатеріали в пачках, брус і ін.

До числа факторів, які необхідно враховувати під час перевезення генеральних вантажів, відносяться: висота штабелювання; можливість зсуву при плаванні судна на хвилюванні; псування або часткова втрата вантажу під впливом вологи, температури, забруднення, пилу, різних видів комах або бактерій, гризунів, самозігрівання, самозаймання і ін.

Перевезення вантажів у тарі

Ящикові вантажі

У ящиках перевозять промислові і споживчі товари, продукти харчування і сільського господарства, прилади, устаткування і т.д. Технічні вимоги до міцності і розмірів ящиків залежать від характеру вантажу і його маси.

Залежно від матеріалу ящики можуть бути: дощаті, фанерні і картонні. Дощаті ящики виготовляються із щільно обшитими стінками, у вигляді лотків і обрешетників. Фанерні ящики по периметру стінок підсилюють дерев'яними рейками. Картонні ящики виготовляють із гофрованого картону.

У відповідності з “Правилами безпечного морського перевезення генеральних вантажів” (частина 1) ящикові вантажі підрозділяються на дерев'яні ящики масою: до 50 кг, від 50 до 200 кг, від 200 до 2000 кг, понад 2000 кг.

Залежно від категорії ящикових вантажів, міцності тари і маси, установлюються певні вимоги до їхні укладки, сепарування і кріплення. У тих випадках, коли тара недостатньо міцна, а висота штабелювання дорівнює 8-10 ярусів і більше, «Правила» пропонують установку дерев'яного настилу через 3 і 6 ярусів вантажу по висоті штабеля.

Важкі ящики, які мають, як правило, міцну тару, вантажать у нижню частину трюму, більш легкі - зверху. Якщо між бортами і окремими великими ящиками залишаються вільні простори, то вони заповнюються ящиками менших розмірів, але в міцній упаковці.

При завантаженні трюму однорідним ящиковим вантажем необхідно уважно стежити за укладкою першого ярусу. Ящики, покладені в першому ярусі, не повинні виступати по висоті за його рівень, а всі вільні простори з бортів закладають сепараційним матеріалом. Наступні ряди повинні укладатися на рівну поверхню. Якщо порушити ці вимоги, то виступаючі ящики можуть бути роздавлені верхніми шарами вантажу.

У тому випадку, коли дрібні ящики повинні бути завантажені поверх великих ящиків або інших різнорідних вантажів, необхідно зробити суцільний настил з дощок, а дрібні ящики укласти на нього.

Особливу увагу перевізникові (судновій адміністрації) до якості укладки необхідно приділяти під час перевезення вантажу в картонних ящиках. Для стійкості штабеля застосовується метод «цегельної кладки», тобто ящик верхнього ярусу укладають на два нижні ящики.

Способи укладання в трюмі - уздовж, поперек, на торець - залежать від співвідношення розмірів ящика і трюму, а також від характеру упакованого в ньому вантажу і міцності тари.

При складанні вантажного плану судна вантажі, які перевозяться в решітках, варто розміщати в твіндеках (в трюмах їх можна укладати на висоту не більше 4 м). Якщо в решітках перевозиться вантаж у скляній тарі (сироп, кислота і ін.), то поверх такого вантажу не можна розташовувати ніякий інший вантаж. Ящики зі склом установлюються вертикально, довгою стороною уздовж борта судна.

Розміри ящиків і їхня маса для основної номенклатури вантажів можуть коливатися в значних межах (див. ДЕРЖСТАНДАРТ 21140 - 75), а розміри пакетів ящикових вантажів і їхня маса може мати значення : LхBхН = 1600х1200х1660 мм, маса від 910 до 2950 кг.

Мішки, стоси, тюки У мішковій тарі перевозиться широка номенклатура сипучих вантажів. Мішки відносяться до м'якої упаковки і розподіляються за матеріалом виготовлення: на тканині, паперові, пластмасові і рогожані. Розміри мішків можуть бути наступні: LхBхН = (625-900) х (400-610) х (140-270) мм, маса мішків 50, 70, 100 кг.

Більшість мішкових вантажів для морського перевезення формують у пакети.

Укладка мішкового вантажу може виконуватися за способам «мішок на мішок» або «впівмішка» .

Висота штабелювання мішкових вантажів у трюмах залежить від властивостей і характеру вантажу. Перед укладкою мішкових вантажів на пайолі виконується настил з дощок, зверху якого вистилається 1 - 2 шари паперу. Укладка штабеля вантажу виконується уздовж судна від бортів до середини. Якщо потрібно створити «повітряні канали» (наприклад, під час перевезення рису з портів Таїланду) то місики укладаються паралельно бортам і перегородкам судна, а штабель вантажу кріпиться дошками товщиною 20-30 мм і шириною 150-200 мм .

Найчастіше мішкові вантажі перевозять у пакетах, які можуть мати такі характеристики:

  • борошно (крупу) – розміри LхBхН = 1840х1360х1385-2120 мм, маса 2170-3430 кг;

  • цукор-пісок – розміри LхBхН = 1680х1220х970-2050 мм, маса 1270 – 2880 кг;

  • цемент – розміри LхBхН = 1680х1250х720 - 1140 мм, маса 1670 – 3270 кг;

  • добрива (сульфат амонію) - розміри LхBхН = 1600х1200х1160 - 1360 мм, маса 1270 - 1870 кг.

У стосах і тюках перевозяться волокнисті матеріали або вироби з них. Волокнисті вантажі спресовуються в стоси, потім обшиваються матеріалом і стягаються металевими стяжками. Стоси мають форму паралелепіпеда із двома опуклими гранями.

У тюках перевозиться не спресований матеріал.

У трюмі судна стос укладають уздовж поперечних перегородок до льяльного скосу. Над льяльным скосом зазор між стосом і бортом заповнюють прокладочним матеріалом. Стоси укладають впритул один до одного, а порожнечі заповнюють твердою сепарацією.

Катно - бочкові вантажі

До цієї категорії вантажів відносяться бочки, барабани, рулони і балони.

Бочки металеві виготовляють звареними або прокатаними з видавленими поясами твердості або обручами з фасонного заліза. За формою виготовлення бочки діляться на циліндричні та конічні. Металеві бочки виготовляються циліндричної форми, а дерев'яні - конічної.

Дерев'яні бочки залежно від призначення діляться на заливні і сухотарні.

У заливних бочках перевозять рідкі або напіврідкі продукти. На денці бочки або в бічній клепці роблять пробку. При завантаженні заливні бочки укладають так, щоб пробка розташовувалася зверху.

Сухотарні бочки призначені для перевезення сухих харчових продуктів, порошкоподібних продуктів хімічної промисловості.

Фанерні барабани виготовляють із тришарової клеєної фанери і використовують для перевезення харчових продуктів і хімічних порошків. Ємкість таких барабанів від 10 до 100 літрів, маса від 15 до 175 кг.

Металеві барабани мають ємкість від 50 до 200 літрів, виготовляють їх з листового заліза, маса таких барабанів до 250 кг, вони призначені для перевезення плавких речовин і сухих хімічних продуктів.

У рулонах, як правило, перевозять папір і картон.

Катно-бочковий вантаж укладають горизонтально або вертикально залежно від виду вантажного місця і застосовуваної технологічної схеми завантаження. Якість завантаження всього вантажу в трюмі залежить від правильності укладки першого ярусу вантажу. Горизонтальну укладку бочок рекомендується починати із середини трюму до бортів поперечними рядами. Покладені в такий спосіб бочки становлять перший ярус, що розташовується паралельно пайолу. Кожна бочка першого ярусу повинна опиратися на підкладки з м'якого дерева перетином 50х50 мм з таким розрахунком, щоб її середня частина не опиралася на пайол, а була вільно підвішеною. Денця бочок у сусідніх рядах повинні точно збігатися між собою. При цьому поздовжні ряди повинні бути прямими, а бічні - не додержуватися кривизни бортів судна. Якщо конструкція судна не дозволяє укласти бочку, то це місце пропускається. Всі порожнечі, що утворились по бортах і у кутах повинні заповнюватися сепарацією.

Це робиться з тією метою, щоб вирівняти поверхню ярусу і не допускати зрушення вантажу в бічному напрямку.

Кожну бочку другого ярусу опуклою частиною укладають у поглиблення між чотирма бочками першого ярусу. Після укладання другого ярусу знову заповнюють сепарацією вільні простори. Якщо не виконати ці умови, то може відбутися ушкодження бочок нижнього ярусу, що виступають із ряду, внаслідок надмірного тиску на них верхніх рядів.

При укладці бочок на торець (рис. 3.8) у першу чергу завантажують підпалубні простори, при цьому перші ряди встановлюють уздовж поперечних перегородок. На перший ярус бочок вистилається суцільний настил дощок товщиною 20 - 30 мм і довжиною не менш 2 м. Поверх цієї сепарації встановлюється другий ярус.

При укладці дерев'яних бочок з вантажем на торець допускається таке висота укладки: 100 літрові - до 11 ярусів; 120 - 150 літрові - до 9 ярусів; 200 - 250 літрові - до 8 ярусів.

Барабани з кабелем доцільно розміщати на просвіті люка, а якщо партія цього вантажу велика, то барабани розміщаються по всій площі палуби трюму (твіндеку). Вони укладаються на утворюючу і розклинюються для запобігання руху. Барабани із тросом укладаються на торець.

Висота укладання барабанів із тросом не повинна перевищувати трьох ярусів, але таке укладання доцільно виконувати тільки на просвіті люка.

На рис. 3.9 представлена схема укладки і закріплення рулонів смугової сталі.

При завантаженні балонів на палубу укладається суцільний шар сепарації з дощок або фанери, кожні 5 балонів нижнього ярусу розклинюють прокладками із брусків товщиною 50 мм, а самі балони укладають на утворюючу поперек судна. Борта судна на висоту укладання балонів закриваються сепарацією з дощок товщиною 30 мм або фанерою товщиною 10 мм, а загальна висота укладання не повинна перевищувати 5 ярусів.