Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Основи цитолоãії

Розділ 1

ОСНОВИ ЦИТОЛОГІЇ

1.1. Клітина. Клітинна теорія. Хімічний склад і фізико-хімічні властивості протоплазми

Поняття про клітину. Організм тварин побудований з мікро- скопічних елементів клітин та їхніх похідних. До останніх на- лежать міжклітинна речовина, симпласти і синцитії.

Клітини та їхні похідні утворюють тканини, з яких побудовані окремі органи, що морфологічно і функціонально обєднані в апарати й системи. Тканини і органи є складними системами, які повязані взаємодією окремих клітин і підпорядковані нерво- вій та гуморальній регуляції. Апарати й системи органів форму- ють єдиний цілісний організм, який якісно відрізняється від су- ми клітин, що його утворюють.

Наука, що вивчає біологію клітини, має назву цитології (від гр. cуtos комірка і logos учення). Цитологія вивчає будову і функцiї клітин, адаптацію клітин до умов навколишнього сере- довища, їх реакцію на дію різних чинників та патологічні зміни клітин.

Клітинна теорія. Першим виявив клітини англійський фізик Роберт Гук у 1665 р. Він розглядав під мікроскопом зрізи кори пробкового дуба і помітив, що вона складається з окремих комі- рок, які він назвав клітинами (лат. cellula). Р.Гук вважав, що клітини це пустоти або пори між волокнами рослин. Пізніше М.Мальпігі (1671 – 1675), Н.Грю (1671), Ф.Фонтана (1671), спо-

стерігаючи рослинні обєкти під мікроскопом, підтвердили дані Р.Гука, назвавши клітини міхурцямий пухирцями”.

Значний внесок у розвиток мікроскопічних досліджень рос- линних і тваринних організмів зробив А.Левенгук (1632 – 1723). Дані своїх спостережень він опублікував у книзі Таємниці при- роди” (1695). Ілюстрації до цієї книги чітко демонструють клі- тинні структури рослинних і тваринних організмів. Однак А.Левенгук не уявляв собі описані морфологічні структури як

11

Розділ 1

клітинні утвори. Його дослідження мали випадковий, не систе- матизований характер.

Упродовж XVII – XVIIІ століть та в першій половині XIX ст. було накопичено численні розрізнені відомості про клітинну бу- дову рослинних і тваринних організмів.

Г.Лінк (1804) і Г.Травенаріус (1805) своїми дослідженнями показали, що клітини це не пустоти, а самостійні обмежені стінками утвори.

Я.Пуркіньє (1830) встановив, що складовою частиною клітин є протоплазма. Р.Броун (1831) описав ядро, як постійний компо- нент клітин.

Найвагоміший внесок у розвиток цитології в першій половині ХІХ ст. зробили представники наукових шкіл, які очолювали Я.Пуркіньє (1787 – 1869) і І.Мюллер (1801 – 1858). Учень І.Мюл-

лера Т.Шванн (1810 – 1882) проаналізував дані літератури про клітинну будову рослин і тварин, зіставив їх з власними дослі- дженнями і опублікував результати в праці Мікроскопічні до- слідження про відповідність у структурі та рості тварин і рослин” (1839). У ній Т.Шванн показав, що клітини є елементарними живими структурними одиницями рослинних і тваринних орга- нізмів. Вони мають загальний план будови і виникають єдиним шляхом. Ці тези стали основою клітинної теорії, яка до цього ча- су є одним із найвизначніших відкриттів у біології. Клітинна те- орія докорінно вплинула на розвиток біології. Вона довела єд- ність живої природи і показала структурну одиницю цієї єдності, якою є клітина.

Інтенсивний розвиток цитології в ХІХ і ХХ століттях підтвер- див основні положення клітинної теорії і збагатив її новими да- ними про будову та функції клітин. У цей період було відкинуто окремі неправильні тези клітинної теорії Т.Шванна, а саме, що окрема клітина багатоклітинного організму може функціонувати самостійно, що багатоклітинний організм є простою сукупністю клітин, а розвиток клітин відбувається з неклітинної бластеми”. Наукові дані, отримані цитологами, ембріологами та фізіолога- ми, показали, що клітини багатоклітинних організмів є його складниками, вони мають загальні принципи будови, проте вони не однакові, а різні. Їх різноманітність зумовлена специфікою виконуваних ними функцій. Життєдіяльність окремої клітини багатоклітинного організму за його межами неможлива, оскіль- ки діяльність окремих клітин та їхніх угруповань підпорядкова- на єдиному цілому. Було встановлено, що клітини розмножують- ся шляхом поділу.

12

Основи цитолоãії

У сучасному вигляді клітинна теорія включає такі основні по- ложення:

1.Клітина є найменшою одиницею живого, якій притаманні всі властивості, що відповідають визначенню живого”. Це обмін речовин і енергії, рух, ріст, подразливість, адаптація, мінливість, репродукція, старіння і смерть. Усі неклітинні структури, з яких крім клітин побудований багатоклітинний організм, є похідними клітин.

2.Клітини різних організмів мають загальний план будови, який зумовлений подібністю загальноклітинних функцій, спря- мованих на підтримання життя власне клітин та їх розмножен- ня. Різноманітність форм клітин є результатом специфічності виконуваних ними функцій.

3.Розмноження клітин відбувається шляхом поділу вихідної клітини з попереднім відтворенням її генетичного матеріалу.

4.Клітини є частинами цілісного організму, їхні розвиток, особливості будови та функції залежать від усього організму, що

єнаслідком взаємодії у функціональних системах тканин, орга- нів, апаратів і систем органів.

Визначення клітини змінювались залежно від пізнання їх будови та функції. За сучасними даними, клітина це обмеже-

на активною оболонкою, структурно впорядкована система біо- полімерів, які утворюють ядро і цитоплазму, беруть участь у єдиній сукупності процесів метаболізму і забезпечують підтри- мання та відтворення системи в цілому.

Протоплазма та її хімічний склад. Речовину, яка утворює клі- тину, називають протоплазмою. До її складу входить більшість відомих хімічних елементів. З них 99,9 % — макроелементи і 0,1

%мікро- та ультрамікроелементи. Основними макроелемен- тами протоплазми є C, H, O і N. Вони становлять 96 % усіх мак- роелементів. 3,9 % макроелементів це S, P, K, Ca, Na, Cl, Fe та ін. До мікро- і ультрамікроелементів належать Cu, Co, Zn, Mn, Ni, Sr, Ba, Be, I, Pb, Zi, F та ін.

Окремі клітини, тканини та органи різняться між собою скла- дом і кількістю елементів. Так, у кістках багато Са і Р, у щитопо- дібній залозі І, в крові — Fe, в печінці — Cu, в шкірі — Sr. Ці відмінності визначають і особливості їхньої будови та функції.

Усі елементи, з яких побудована протоплазма, потрапляють в організм із зовнішнього середовища в результаті обміну речовин. Однак їх кількість у протоплазмі здебільшого не відповідає кі- лькості та поширенню цих елементів в окремих зонах земної ко- ри. В останній, як відомо, переважають О, Si, Al, Na, Ca, Fe, Mg і P.

13

Розділ 1

Хімічні елементи, що входять до складу протоплазми, утво- рюють складні органічні та неорганічні речовини, які взаємоді- ють між собою і беруть участь у біологічних процесах. Пізнання будови цих речовин, їх взаємодії та взаємодії структур, які вони утворюють, є ключем до розкриття таємниць життєвих процесів клітини.

Органічні речовини це переважно полімери. Їхні молекули мають велику молекулярну масу. Вони складаються з простих речовин, які називають мономерами. Останні, сполучаючись у певній послідовності один з одним, формують довгі ланцюги, на яких відбуваються складні хімічні реакції. Зміна послідовності сполучених мономерів та просторового розміщення полімерних ланцюгів призводить до зміни властивостей протоплазми.

До основних органічних речовин належать білки, нуклеїнові кислоти, нуклеотиди, ліпіди та вуглеводи.

Білки становлять 10 – 20 % сирої маси протоплазми. За хіміч- ним складом вони є сполуками С (50 %), О (25 %), N (16 %), Н (8 %), S (0,3 – 2,5 %). До складу окремих білків можуть входити й деякі інші макро- та мікроелементи. Більшість білків склада- ються лише з амінокислот. Такі білки називають простими, або протеїнами. До них належать альбуміни, глобуліни, молочний казеїн, еластин, фібриноген, колаген, міозин, актин та ін. Якщо до складу білків крім амінокислот входять небілкові структури, їх називають складними, або протеїдами. Останні поділяють на глікопротеїди сполуки білків з вуглеводами (глікозаміноглі- кани); нуклеопротеїди сполуки білків з нуклеїновими кисло- тами; фосфопротеїди сполуки білків із залишками фосфатної кислоти (казеїноген, вітеленін, вітелін, пепсин); ліпопротеїди сполуки білків з ліпідами (елементарна біологічна мембрана) і хромопротеїди сполуки білків з пігментними речовинами (ге- моглобін, родопсин, міоглобін).

Залежно від форми білки поділяють на глобулярні та фібри- лярні. Глобулярні білки мають кулясту, овальну або еліпсоподіб- ну форму молекул (білки молока, антитіла, ферменти). Для фіб- рилярних білків характерна ниткоподібна форма молекул (міо- зин, кератин волосся).

Білки виконують численні функції в організмі тварин. Осно- вними з них є структурна, обмінна, захисна та акцепторно- транспортна. Структурна функція білків зумовлена тим, що во- ни є складовими частинами всіх компонентів клітини. З білків побудований скоротливий апарат клітин (актин, міозин, тубу- лін). Білки входять до складу ферментів, що є каталізаторами реакцій, які забезпечують обмін речовин. З білків глобулінів по-

14

Основи цитолоãії
будовані антитіла, які формують загальний імунітет. Білки, що входять до складу гемоглобіну й міоглобіну, здатні приєднувати і переносити кисень. В окремих випадках білки можуть бути джерелом енергії (глюконеогенез).
Нуклеїнові кислоти це ДНК (дезоксирибонуклеїнова кис- лота) і РНК (рибонуклеїнова кислота). ДНК входить до складу хроматину ядра клітин. Невелика її кількість міститься також у мітохондріях. ДНК є носієм генетичної інформації. Вона реалізує цю інформацію, створюючи апарат білкового синтезу. РНК здій- снює синтез білка. Вона міститься в ядрі, цитоплазмі і поділяєть- ся на інформаційну, транспортну та рибосомальну. Всі види РНК синтезуються на молекулах ДНК.
Нуклеїнові кислоти побудовані з нуклеотидів. До складу нукле- отидів входять вуглеводи, азотисті основи та залишок фосфорної кислоти. Вуглеводи в молекулі ДНК представ- лені дезоксирибозою, в РНК рибозою. До складу ДНК і РНК вхо- дять чотири нулеотиди.
Кожен з них включає крім вуглеводів та зали- шків фосфорної кислоти одну з чотирьох азотис- тих основ: двох пурино- вих аденіну (А) і гуа- ніну (Г) і двох піриміди- нових тиміну (Т) і ци- тозину (Ц). У РНК за- мість цитозину до складу одного з нуклеотидів вхо- дить азотиста основа урацил (У). Під час утво- рення молекули нук- леїнових кислот нуклео-
тиди сполучаються один з одним за допомогою Рис. 1.1. Схема будови молекули ДНК:
І у випрямленому стані; вуглеводів і залишків ІІ у спіралізованому стані: фосфорної кислоти, утво- А аденін; Д дезоксирибоза; Г гуанін;
Т тимін; Ф фосфат; Ц цитозин; 1 фо- рюючи ланцюги. сфатновуглеводний ланцюг; 2 водневий Молекула ДНК скла- звязок між азотистими основами; 3 межі окремого нуклеотиду ДНК; 4 азотисті основи, дається з двох спіраль- сполучені водневими звязками; 5 вісь моле-
них ланцюгів, нуклео- кули ДНК
15

Розділ 1

тиди яких сполучаються один з одним через азотисті основи (рис. 1.1). При цьому аденін сполучається тільки з тиміном, а гуанін

з цитозином. Такі звязки називають комплементарними.

Вокремі періоди життєвого циклу клітин ДНК може самовід- творюватись, або бути матрицею, на якій формуються молекули РНК. Процес самовідтворення починається з розриву звязків між азотистими основами ланцюгів, внаслідок чого подвійний ланцюг молекули ДНК ділиться. До кожного з ланцюгів на ос- нові комплементарних звязків приєднуються вільні нуклеотиди з навколишнього середовища. У результаті цього утворюються дві однакові молекули. Цей процес називають редуплікацією. Він лежить в основі збереження генетичної інформації та її пе- редавання під час поділу клітин.

РНК складається тільки з одного ланцюга нуклеотидів, які мають негативний заряд. Її молекула має вигляд витягнутого ланцюга, який може збиратися в складки. Утворення молекул РНК починається після розєднання подвійного ланцюга моле- кули ДНК. До нуклеотидів одинарного ланцюга ДНК з навко- лишнього середовища за правилом комплементарності приєд- нуються вільні нуклеотиди, тільки до аденіну замість тиміну приєднується урацил. Між приєднаними нуклеотидами форму- ється звязок, після чого сформована молекула РНК відділяється від ДНК. Вона несе в собі інформацію про послідовність сполу- чення нуклеотидів і бере участь у синтезі білка.

У протоплазмі крім нуклеотидів, з яких утворюються молеку- ли нуклеїнових кислот є нуклеотиди, що містять кілька залиш- ків фосфорної кислоти. До них належать аденозинтрифосфорна кислота (АТФ). Під дією ферментів від АТФ відщеплюються окремі залишки фосфорної кислоти. Цей процес супроводжуєть- ся виділенням енергії, яка використовується для забезпечення всіх фізіологічних процесів клітин. Таким чином, АТФ є акуму- лятором і переносником енергії. Крім АТФ таку функцію вико- нують також інші нуклеотиди: трифосфати уридину, цитидину та гуанозину (УТФ, ЦТФ, ГТФ).

Ліпіди становлять 2 – 3 % сирої маси протоплазми і за хіміч- ною природою є сполуками Карбону, Оксигену і Гідрогену (С, О і Н). Вони складаються з гліцерину і жирних кислот. До їх складу можуть входити й інші речовини. Ліпіди виконують структурну функцію. Вони входять до складу елементарних біологічних мембран клітин і стероїдних гормонів. Крім того, ліпіди є важ- ливим енергетичним матеріалом. Під час їх окиснення утворю- ється значна кількість енергії.

16

Основи цитолоãії

Вуглеводи становлять 1 – 1,5 % сирої маси протоплазми. Во- ни, як і жири, є сполуками Карбону, Оксигену і Гідрогену. В жи- вій речовині вуглеводи містяться у вигляді моноцукридів (глю- коза, галактоза, фруктоза) та їх сполук: олігоцукридів (цукроза, мальтоза, лактоза) та поліцукридів (глікоген). Вуглеводи є енер- гетичним матеріалом. Вони виконують також структурну функ- цію, входячи до складу оболонки клітин, міжклітинної речовини, нуклеїнових кислот, секрету багатьох залоз, утворюють окремі біологічно активні речовини (гепарин).

Неорганічними речовинами протоплазми є вода і мінеральні речовини.

Вода становить 70 – 80 % сирої маси протоплазми. У живій речовині вона перебуває у вільному і звязаному стані. Вода у вільному стані є розчинником. У вигляді розчинів у клітину надходять різні речовини і виділяються з неї продукти обміну. Вільна вода є середовищем, у якому відбуваються численні біо- хімічні реакції. Вона ж запобігає перегріванню клітин. Звязана вода утворює сольватні оболонки макромолекул різних речовин. Втрата води живою речовиною призводить до зниження і при- пинення біологічних процесів, які в ній відбуваються.

Мінеральні речовини становлять 5 – 6 % сирої маси прото- плазми. Разом з іншими речовинами вони беруть участь в обміні речовин. Найпоширеніші в організмі тварин солі фосфатної, су- льфатної, карбонатної (вугільної) та хлоридної (соляної) кислот. Мінеральні речовини у вигляді розчинів підтримують кислотно- основний стан, що визначає реакцію середовища, в якому відбу- ваються життєві процеси в клітинах. Вони зумовлюють осмотич- ний тиск, від якого залежить транспорт речовин із навколиш- нього середовища в клітину і навпаки, а також їх переміщення в клітині. Мінеральні речовини впливають на колоїдний стан протоплазми. Вони входять до складу багатьох органічних спо- лук (фосфоліпіди, нуклеопротеїди) і ферментів. У кістковій тка- нині мінеральні речовини виконують механічну функцію, нада- ючи їй міцності.

Фізико-хімічні властивості протоплазми. Протоплазма безбарвна речовина з густиною 1,03. Її фізико-хімічні властивос- ті визначаються станом речовин, з яких вона утворена. Біль- шість речовин протоплазми перебувають у стані колоїдних роз- чинів, тільки окремі речовини у стані істинних розчинів. Ко- лоїдний розчин є двофазною системою, що складається з розчин- ника дисперсійного середовища і колоїдних часточок дис- персної фази. Дисперсійне середовище утворює вода, а дисперс- ну фазу макромолекули органічної речовини. Останні мають

17

Розділ 1

здатність до полімеризації й агрегації. Агрегація молекул відбу- вається в результаті адсорбції, що лежить в основі багатьох жит- тєвих процесів, які відбуваються в клітині, зокрема в процесах дихання та живлення клітин. В адсорбованому стані виявляєть- ся дія й більшості ферментів. Колоїдні часточки називають мі- целами. Вони мають однойменний заряд і сольватну оболонку.

Колоїдні розчини протоплазми перебувають у двох фазах, які переходять одна в одну, — гель і золь. У фазі гелю колоїдний розчин щільніший. Його міцели в результаті агрегації формують просторові ґратки, в комірках яких знаходиться дисперсійне се- редовище. У фазі золю міцели відокремлюються одна від одної, колоїдний розчин стає текучим. Зміна фаз колоїдних розчинів протоплазми залежить від її функціонального стану та дії чин- ників зовнішнього середовища. Так, під час формування мітотич- ного веретена клітин, утворення псевдоподій щільність колоїдів збільшується, а в разі зміни температури зменшується.

Колоїдні системи протоплазми лабільні, їх білкові та ліпідні міцели формують структурну основу клітин. У разі ущільнення протоплазми утворюються нові білкові міцели, формуються звязки між ними, що лежать в основі регенеративних процесів клітин.

Якщо в колоїдний розчин потрапляють електроліти, настає процес коагуляції (зсідання). При цьому міцели злипаються і випадають в осад. Якщо дія коагулянту сильна, то процес коагу- ляції стає незворотним, що призводить до загибелі клітин. Яви- ще коагуляції настає і тоді, коли міцели втрачають заряд.

У колоїдних розчинах може відбуватися процес коацервації. При цьому міцели втрачають зовнішній шар сольватної оболон- ки і зєднуються за допомогою її внутрішніх шарів. У результаті цього утворюються великі агрегати коацервати, які не сполу- чаються між собою. Коацервати мають рідку консистенцію. Їх формування часто спостерігається при потраплянні в клітини сторонніх речовин, що є захисною реакцією клітини.

Запитання для самоконтролю

1.Дайте визначення, що таке клітина. 2. Хто вперше виявив клітини?

3.Основні положення клітинної теорії, їх обґрунтування. 4. Хімічні елементи протоплазми. Що вони в ній утворюють? 5. Будова і функції білків, ліпідів і вуг- леводів. 6. Нуклеїнові кислоти. 7. Неорганічні речовини протоплазми, їх склад і значення. 8. Фізико-хімічні властивості протоплазми.

18

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]