Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MSGT.pdf
Скачиваний:
1561
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
11.35 Mб
Скачать

Основи заãальної ãістолоãії

міжклітинну речовину й перетворюються на остеоцити. В ре- зультаті перетинчастого остеогенезу формується грубоволок- ниста кісткова тканина, яка заміщується пластинчастою.

Розвиток кісткової тканини на місці хрящової моделі відбува- ється так. В охрясті хрящової моделі розростаються кровоносні судини, і його клітинні елементи диференціюються не в хондро- бласти, а в остеобласти, в результаті чого охрястя перетворюєть- ся на окістя. Остеобласти продукують кісткову міжклітинну ре- човину, внаслідок чого навколо хрящової моделі утворюється кі- сткова манжетка, що призводить до порушення живлення та звапнення хряща. Через кісткову манжетку в хрящову модель вростають кровоносні судини з клітинами мезенхіми, остеоблас- ти і остеокласти. Остеокласти руйнують хрящову тканину. При цьому в ній виникають порожнини, на стінках яких остеобласти продукують міжклітинну речовину і перетворюються на остеоци- ти. В результаті цих процесів утворюється кісткова тканина, яка заміщує хрящову. У порожнинах кліток із мезенхіми утворюєть- ся кістковий мозок.

Регенерація кісткової тканини відбувається за рахунок остео- бластів.

Запитання для самоконтролю

1. Класифікація і функції сполучної тканини. 2. Склад крові. Будова та функції її клітин. 3. Чим відрізняється пухка сполучна тканина від щільної? 4. Міжклітинна речовина волокнистої сполучної тканини, її склад, будова і зна- чення. 5. Будова пухкої сполучної тканини та її значення. 6. Особливості будови щільної сполучної тканини. Що вона утворює? 7. Жирова тканина, її будова, різновиди та функції. 8. Особливості хімічного складу і будова хрящової ткани- ни. 9. Будова кісткової тканини, її класифікація та значення. 10. Розвиток кіст- кової тканини.

3.3. М’язова тканина

Мязова тканина в процесі історичного розвитку багатоклі- тинних організмів виникла пізніше від епітеліальної та сполуч- ної. Її складові елементи мають здатність до збудження і скоро- чення. Завдяки цим властивостям мязова тканина здійснює ру- хові процеси всередині організму (рух крові та лімфи, скорочення серця, транспортування вмiсту органiв травлення тощо), а також переміщення організму або його частин у просторі. До складу елементів мязової тканини входять спеціальні органели міофі- брили, утворені актиновими (тонкими) та міозиновими (товсти- ми) міофіламентами. Міофіламенти побудовані зі скоротливих

99

Розділ 3

білків актину й міозину. Під час збудження міофіламенти фо- рмують актиново-міозиновий комплекс. При цьому актинові мі- офіламенти переміщуються між міозиновими, що спричинює скорочення. До складу мязової тканини крім скоротливих еле- ментів входить також пухка сполучна тканина, в якій розміщені кровоносні й лімфатичні судини та нерви. Залежно від будови, функції та локалізації мязову тканину поділяють на гладку і поперечно-посмуговану.

Гладка м’язова тканина

Гладка мязова тканина утворює мязові оболонки більшості трубчастих внутрішніх органів, а також знаходиться в шкірі, стромі селезінки та лімфовузлів. Структурно-функціональною одиницею цієї тканини є

 

клітина міоцит (рис.

 

3.9). Міоцити мають

ве-

 

ретеноподібну

форму,

їх

 

довжина коливається від

 

20 до 100 мкм. У центрі

 

міоцитів

знаходиться

 

паличкоподібне

ядро.

 

Поблизу нього розміщені

 

органели

 

загального

 

призначення

та

вклю-

 

чення глікогену і міогло-

 

біну. Скоротливий апа-

 

рат

міоцитів

представ-

 

лений актиновими й мі-

 

озиновими

міофіламен-

 

тами, які у клітині в

 

розслабленому стані ма-

 

ють

поздовжній

напря-

 

мок.

Оболонка міоцитів

 

складається

 

з

власне

 

плазмолеми та базальної

 

мембрани, до якої при-

 

кріплюються колагенові,

 

ретикулярні та еластич-

Рис. 3.9. Схема будови гладкої мязової

ні волокна.

 

 

 

 

тканини:

Міоцити сполучаються

1 міофіламенти; 2 міоцит; 3 ядро; 4

один з одним переважно

пухка сполучна тканина; 5 нерв; 6 гемо-

капіляр; 7 оболонка міоцита

щілинними контактами і

100

Основи заãальної ãістолоãії

формують пучки, що складаються з 10 – 15 клітин. Навколо пуч- ків розміщена пухка сполучна тканина, в якій є кровоносні, лі- мфатичні судини та нервові волокна. Нервове волокно досягає пучка і закінчується на одному з міоцитів. Пучки міоцитів обєднуються в пласти (шари), які розділені значними прошар- ками пухкої сполучної тканини.

Гладка мязова тканина скорочується повільно і ритмічно. Період одного скорочення триває від 3 с до 5 хв. Такий тип ско- рочення називають тонічним. Скорочення гладкої мязової тка- нини мимовільні, вони не піддаються контролю свідомості.

Гладка мязова тканина розвивається з мезенхіми. Її регене- рація відбувається в результаті поділу міоцитів, а також з клітин сполучної тканини міофібробластiв.

Поперечно-посмугована м’язова тканина

Поперечно-посмуговану мязову тканину поділяють на скеле- тну і серцеву.

Зі скелетної мязової тканини побудовані скелетні мязи, мязи язика, глотки, гортані, вушної раковини, очного яблука та ін. Структурно-функціональною одиницею цієї тканини є мязове

волокно. Мязові волокна

 

це симпластичні стру-

 

ктури

циліндричної фо-

 

рми

із

заокругленими

 

кінцями.

 

Вони

мають

 

видимі під світловим мі-

 

кроскопом

почергово

 

розміщені у поперечному

 

напрямку темні й світлі

 

смужки,

завдяки

яким

 

ця мязова тканина має

 

назву

 

 

поперечно-

 

посмугованої (рис. 3.10).

 

Довжина мязових воло-

 

кон коливається

від 0,1

 

до 15 см, а ширина від

 

15 до 150 мкм.

 

 

Мязове волокно скла-

Рис. 3.10. Скелетна

дається

із

саркоплазми

мязова тканина:

(цитоплазми), численних

2 на поперечному розрізі; 3 ядра; 4

ядер і сарколеми (оболо-

1 мязові волокна на поздовжньому розрізі,

темні смужки; 5 світлі смужки; 6 сарко-

нки). Ядра розміщені на

лема; 7 ендомізій з кровоносними судинами

101

Розділ 3
периферії волокна безпосередньо під сарколемою. Їх може бути від кількох десятків до кількох сотень. Вони мають округлу або овальну форму, яка при скороченні змінюється.
До складу саркоплазми входять гіалоплазма, органели загаль- ного призначення, спеціальні органели міофібрили і вклю- чення. З органел загального призначення добре розвинені мі- тохондрії та агранулярна саркоплазматична (ендоплазма- тична) сітка. Включення представлені вуглеводами (глікоген), ліпідами й пігментним білком (міоглобін). Сарколема склада- ється з двох шарів: внутрішнього власне плазмолеми і зов- нішнього базальної мембрани. Плазмолема електрично по- ляризована. На її внутрішній поверхні підтримується негатив- ний потенціал, на зовнішній позитивний. У вигляді попере- чних трубочок вона впинається в саркоплазму, де контактує з елементами саркоплазматичної сітки і проводить нервові імпу- льси. Базальна мембрана за допомогою ретикулярних і тонких колагенових волокон щільно зєднується зі сполучною ткани- ною, що оточує мязові волокна. Між плазмолемою і базальною мембраною знаходяться камбіальні клітини мязових воло-
кон міосателітоцити.
Міофібрили займають цент- ральну частину саркоплазми і орієнтовані вздовж волокон. Во- ни складаються з міофіламентів і мають характерну поперечну смугастість, яка зумовлена на- явністю в них почергово розмі- щених темних і світлих дисків. Темні й світлі диски окремих міофібрил розміщені на однако- вому рівні й загалом зумовлю- ють поперечну посмугованість мязових волокон. Ділянки тем- них і світлих дисків міофібрил мають різну будову та оптичні властивості (рис. 3.11).
Світлі диски утворені актино- вими міофіламентами. Для них
характерне одинарне промене-
Рис. 3.11. Будова міофібрил скелет- заломлювання, через що їх на- ної мязової тканини:
А анізотропний диск; І ізотроп- зивають ізотропними (І-диски).
ний диск; Z Z-лінія (телофрагма); Посередині І-дисків знаходиться М М-лінія (мезофрагма). Електро- Z-лінія (телофрагма), до якої од-
нна мікрофотографія (за Хакслі)
102

Основи заãальної ãістолоãії

ним кінцем приєднуються актинові міофіламенти. Їх вільні кінці заходять в А-диски.

Темні диски сформовані міозиновими міофіламентами. Вони мають подвійне променезаломлювання, і їх називають анізо- тропними (А-диски). В центрi А-дисків знаходиться світла Н-зона, а посередині неї темна М-лінія (мезофрагма), з якою одним кінцем зєднуються міозинові міофіламенти. Їхні проти- лежні кінці утворюють периферійні ділянки А-дисків. У цих ді- лянках між міозиновими філаментами розміщені й актинові. Разом вони утворюють в А-дисках зони перекриття. Лише в Н-зо- нах А-дисків актинових міофіламентів немає.

Структурною одиницею міофібрили є саркомер ділянка міо- фібрили, розміщена між двома телофрагмами.

Скорочення мязових волокон відбувається так. Нервовий iмпульс через нервові волокна досягає плазмолеми волокон і зу- мовлює її деполяризацію. Хвиля деполяризації через систему поперечних трубок передається до елементів саркоплазматичної сітки, внаслідок чого з останньої в саркоплазму виходять йони Са2+, під впливом яких утворюється актоміозиновий комплекс. При цьому актинові міофіламенти переміщуються між міозино- вими, що спричинює скорочення саркомерiв мiофiбрил i загалом волокна. Внаслiдок скорочення зони перекриття в А-дисках збіль- шуються, а І-диски та Н-зони А-дисків стають вузькими, під час сильного скорочення вони взагалі зникають і міофібрили мають темний колір. Коли потенціал дії зникає, йони Са2+ переходять із саркоплазми в елементи саркоплазматичної сітки, актоміози- новий комплекс руйнується і мязові волокна розслаблюються. Для здійснення скорочення використовується енергія АТФ.

Мязові волокна залежно від будови та кiлькостi пігментного білка мiоглобiну поділяють на червоні, білі та проміжні. Червоні волокна містять більше міоглобіну та мітохондрій, ніж білі. Вони здатні до тривалої активності. Білі волокна скорочуються швид- ко, однак швидко й втомлюються, оскільки не можуть отримува- ти достатню кількість енергії. Промiжнi волокна займають сере- днє положення мiж червоними й бiлими.

Мязові волокна обєднуються пухкою сполучною тканиною в пучки І порядку, які, в свою чергу, утворюють пучки ІІ порядку. Останні формують мязи. Прошарки сполучної тканини, які ото- чують пучки І порядку, називають ендомізієм, пучки ІІ порядку

перимізієм, мязи епімізієм. В них розміщені кровоносні й лімфатичні судини та нерви.

103

Розділ 3

Скорочення скелетної мязової тканини і побудованих з неї мязів довільні, швидкі та сильні. Такий тип скорочення нази- вають тетанічним. Однак скелетна мязова тканина швидко вто- млюється і не може перебувати в стані скорочення впродовж та- кого часу, як гладка.

Скелетна мязова тканина розвивається з міотомів сомітів ме- зодерми. В своєму розвитку вона проходить міобластичну стадію та стадії мязових трубок і волокон. Регенерація скелетної мязової тканини здійснюється за рахунок міосателітоцитів та розщеплення мязових волокон.

Серцева мязова тканина утворює середню оболонку стінки серця міокард. Вона побудована з клітин серцевих міоцитів (кардіоміоцитів). Кардіоміоцити розміщуються ланцюжком один над одним, сполучаються своїми кінцями і утворюють структури, подібні до мязових волокон. Місця контактів кардіоміоцитів у ланцюжку називають вставними дисками. Паралельно розміще- ні кардіоміоцити зєднуються анастомозами і утворюють єдину скоротливу систему. Кардіоміоцити залежно від будови і функції поділяють на робочі (типові) та провідні (атипові).

Робочі кардіоміоцити забезпечують скорочення серця. Вони мають циліндричну форму і поперечну смугастість. Їх довжи- на коливається від 50 до 120 мкм. Робочі кардіоміоцити скла- даються із саркоплазми, одного або двох ядер, розташованих у центрі саркоплазми, і сарколеми. В саркоплазмi є органели загального призначення, особливо добре розвинені мітохондрії та включення глікогену й пігментного білка міоглобіну. Сарколема складається з власне плазмолеми й базального шару. Плазмолема впинається в саркоплазму і контактує з елементами саркоплазматичної сітки. Скоротливий апарат робочих кардіоміоцитів представлений міофібрилами, що роз- міщені в периферичних ділянках саркоплазми. Вони мають таку саму будову, як і міофібрили мязових волокон скелетної мязової тканини.

Провідні кардіоміоцити утворюють провідну систему серця, яка генерує нервові імпульси і передає їх до робочих кардіоміо- цитів. Будова провідних кадіоміоцитів подібна до будови робо- чих. Однак вони мають більші розміри, ексцентрично розміщені ядра і мало міофібрил. Останні не мають певної орієнтації, в звязку з чим посмугованість провідних кардіоміоцитів виражена слабко або її зовсім немає.

Серцева мязова тканина розвивається з вісцерального листка несегментованої мезодерми. Вона не містить камбіальних елеме-

104

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]