Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MMM.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
401.92 Кб
Скачать

ПОЛТАВСЬКА ДЕРЖАВНА АГРАРНА АКАДЕМІЯ

Кафедра “Безпека життєдіяльності”

Охорона праці в галузі

НАВЧАЛЬНІ матеріали та довідкові дані

до виконання розділу

«Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях»

у дипломних роботах

для студентів ОКР «Спеціаліст», «Магістр»

Методичні вказівки розроблені доцентом Федоровим М.І.,

доцентом Вістак М.Л.

Обговорені на засіданні кафедри БЖД

Протокол N___ від ______ 2011 р

Полтава-2011

1. Зміст розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях»

Навчальні матеріали розроблені на основі методичних рекомендацій щодо виконання розділу в дипломних роботах «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях», затверджених на засіданні кафедри БЖД протокол №9 від 03.03.2011 року та затверджені на засіданнях науково-методичних рад факультетів академії.

Кінцевим підсумком з підготовки студентів ОКР «Спеціаліст», ОКР «Магістр» є виконання розділу в дипломних роботах (проектах). Матеріали розділу носить об’єднаний вигляд та включають матеріали з двох дисциплін «Охорона праці в галузі» та «Цивільний захист».

Включення розділу до дипломних робіт (проектів) студентів визначено Наказом Міністерства освіти і науки України, міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків чорнобильської катастрофи, Державним Комітетом України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду від 21.10.2010 р. № 969/922/216. Назва розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях»

Цей розділ невід’ємно і логічно повинен бути пов’язаним з темою дипломної роботи (проектом), а його головною метою є закріплення одержаних знань і навиків:

- з охорони праці – з функціонування системи управління охороною праці (СУОП), реалізації стратегії управління, яка забезпечує створення безпечних і здорових умов праці, а також з розробки шляхів, методів, засобів, пропозицій, спрямованих на безпечне функціонування потенційно небезпечних об’єктів (ПНО), контролю за небезпечними виробничими факторами, зменшення ризиків виникнення небезпечних ситуацій, захисту виробничого персоналу та населення у разі виникнення аварій, надзвичайних ситуацій;

- з цивільного захисту – розробка пропозицій щодо захисту населення, об’єктів господарювання, галузей АПК в умовах надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру, а також розробка заходів, що можуть включатися до «Плану дій цивільного захисту населення на об’єкті в умовах НС».

Об’єм розділу, як правіло, не повинен перевищувати 10% від загального об’єму дипломної роботи .

Розділ включає вступ, основну частину, висновки й пропозиції.

Недопустимо у розділі подавати загальні висловлювання, переписувати нормативні документи: положення, правила та інше (посилання та витяги з них є доцільними).

У розділі повинні бути посилання на діюче законодавство з охорони праці, цивільного захисту, нормативи, стандарти, СН, СНіП, на основну і додаткову літературу.

Розділи на перевірку представляються не пізніше 15-20 діб до захисту ДР.

2. Навчальні матеріали та довідкові дані щодо написання розділу «Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях»

Матеріали розділу ДР з охорони праці та цивільного захисту населення необхідно безпосередньо пов’язувати з темою та змістом дипломної роботи. Тому студент під час виробничої практики повинен ознайомитися зі станом виробничих приміщень, умовами праці, матеріалами атестації робочих місць, колективним договором (угодою по охороні праці та соціальним питанням), комплексним планом покращення умов праці, показниками статистичної звітності підприємства по формі 7-ТНВ, а також з 5-річним планом його економічного та соціального розвитку і річним виробничо-фінансовим планом, з планом ліквідації аварійних ситуацій (ПЛАС), планом дій цивільного захисту населення на об’єкті господарювання. При необхідності він може звернутися за консультацією до головного спеціаліста галузі (інженера, механіка, агронома, ветлікаря, зоотехніка, економіста, бухгалтера), інженера з охороні праці та в профспілковий комітет.

У відповідності з темою дипломної роботи та вказівок викладача окремі питання можуть бути виключені або розроблятися додатково.

Ураховуючи, що багато тем ДР безпосередньо не пов'язано з конкретним підприємством, організацією, галуззю, необхідно розглядати проблеми охорони праці, цивільного захисту населення за конкретними показниками об'єкту дослідження.

Дослідження проводяться в населеному пункті, приміщеннях, лабораторіях, виробничих ділянках, фермах, наукових земельних ділянках, на виробничому та лабораторному устаткуванні та інше.

Тому можливий розгляд проблем охорони праці з точки зору аналізу і оцінки умов праці, травматизму і захворюваності, мікроклімату, вентиляції, опалювання, освітлення, електробезпеки, розробці заходів пожежної безпеки, заходів безпеки по професії або виду робіт (досліджень), наявності шкідливих і небезпечних факторів (фізичних, хімічних, біологічних, психофізіологічних), їх впливи на людей, довкілля, оцінка ризиків виникнення небезпечних ситуацій, розробка заходів щодо їх зменшення або усунення на основі ПЛАС і Типової схеми по стадійного аналізу виникнення і розвитку можливих аварій, аналіз і оцінка надзвичайних ситуацій техногенного та природного, характеру.

Рис.1. Структура положення про СУОП

Вимоги законодавчих і нормативних актів з охорони праці

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]