Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bak_stymuluvannja.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Динаміка наявності та ефективності використання трудових ресурсів ск «Дружба» Котелевського району, 2005-2007 рр.

Показники

Роки

Відхилення 2007 р. до 2005 р.

2005

2006

2007

(+,-)

%

Середньорічна чисельність працівників, чоловік

317

258

215

-102

-32,18

в тому числі зайняті в с.-г. виробництві

241

196

148

-93

-38,59

з них у рослинництві

74

63

45

-29

-39,19

у тваринництві

167

133

103

-64

-38,32

Ними відпрацьовано за рік, тисяч люд. год.

361,4

280,3

277,7

-83,723

-23,17

в т.ч. у рослинництві

111,0

90,1

84,4

-26,54

-23,92

у тваринництві

250,4

190,2

193,2

-57,182

-22,83

Відпрацьовано на одного працівника за рік, люд. днів

253

218

243

-10

-3,95

в т.ч. у рослинництві

287

218

257

-30

-10,45

у тваринництві

238

218

237

-1

-0,42

Коефіцієнт використання запасу праці

0,259

0,181

0,199

-0,06

-23,17

Отже в СК «Дружба» Котелевського району в 2007 р. працювало 215 осіб в тому числі задіяні в сільськогосподарському виробництві були 148 осіб, з них в галузі рослинництва – 45 осіб, в галузі тваринництва -103 особи. Виходячи з даних таблиці 2.7 за період 2005-2007 рр. у підприємстві спостерігається тенденція до зниження основних показників використання трудових ресурсів, так кількість працівників зменшилась на 102 чоловіки або 32,2 %, це зумовлено в першу чергу відтоком трудових ресурсів з сільської місцевості в урбанізовані міста, кризою галузі тваринництва, а також підвищенням використання наявних трудових ресурсів, тобто підвищення їх продуктивності; в тому числі кількість працівників у рослинництві зменшилась на 29 чол. або 39,19 % , у тваринництві – на 64 чол. або 38,3 %.

Зменшився також обсяг затрат праці по підприємству - людино-годин відпрацьованих за рік. Так, всього по галузях зменшення склало 113 тисяч людино-годин або 3,2 %; в тому числі у тваринництві – 56 тисяч людино-годин або 7,6 %, у рослинництві – 57 тисяч людино-годин або 33,5 %, це вказує на зниження ефективності використання трудових ресурсів. Коефіцієнт використання запасу праці зменшився на 0,06 і у 2007 році склав 0,199, що не є досить високим показником. Середньорічна чисельність працівників зайнятих у виробництві продукції тваринництва значно більша за частку працівників зайнятих у виробництві продукції рослинництва і становлять відповідно 138 чоловік і 55 чоловік. Така різниця пояснюється тим, що в галузі тваринництва виникає значно більша необхідність в використанні трудових ресурсів, ніж в рослинництві.

СК «Дружба» є колективним підприємством, що функціонує на основі об’єднання паїв засновників. Система нормування оплати праці, що діє в підприємстві підпорядкована законодавству України, та внутрішнім нормативним документа, що забезпечують регулювання відносин при встановленні норм виробітку та розрахунку оплати праці

Одним із документів яким керується підприємство в своїй роботі є Галузева угода між Міністерством аграрної політики України, галузевими об’єднаннями підприємств та Профспілкою працівників агропромислового комплексу України на 2006-2008 роки. Відповідно до п.1.5 Угоди її положення і норми поширюються на всіх юридичних та фізичних осіб - роботодавців, які за основним видом діяльності належать до аграрного сектора економіки, та є обов'язковими для дотримання в колективних договорах і при вирішенні питань регулювання соціально-економічних і трудових відносин.

Відповідно до Закону України "Про оплату праці" форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат, а також розмір часткової виплати заробітної плати натурою, але не більше 30 відсотків нарахованої (ст. 23 Закону України "Про оплату праці" із змінами до нього) встановлюються підприємством у колективному договорі із дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, Генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Умови мотивації і стимулювання праці працівників СК «Дружба» зазначені у Положенні про оплату праці, яке розроблене на основі Галузевої угоди. Для підвищення зацікавленості працівників у збільшенні виробництва продукції, підвищенні її якості, встановлюють розцінки за вироблену продукцію, чи отриману виручку від реалізації продукції. Для цього розробляють норми виробітку та обслуговування, включені в перелік норм, обов’язкових для застосування.

Положення про оплату праці розроблено з дотриманням основних чинних законодавчих і нормативних актів з оплати праці: Конституції України, Кодексу законів про працю України, законів України „Про оплату праці”, „Про колективні договори і угоди” та ін.

Норми праці (норми часу, виробітку, обслуговування, чисельності) встановлюються на базі Міжгалузевих єдиних та типових норм і нормативів, розроблених та затверджених Мінпраці України, Галузевих типових норм і нормативів, розроблених і затверджених Мінагрополітики України, а також місцевих нормативів.

Підставою для нарахування бухгалтерією заробітної плати працівникам підприємства є первинні бухгалтерські документи з обліку праці та розрахунок її оплати, а також первинні бухгалтерські документи, які підтверджують обсяг виконаних робіт, виробленої продукції, наданих послуг, підписані керівником виробничого підрозділу, галузевим спеціалістом, обліковцем та економістом господарства.

У бухгалтерію на початку року подаються зразки підписів керуючих сільськогосподарськими дільницями, начальників бригад, керуючих фермами, обліковців та інших осіб, які підписують первинні документи для нарахування заробітної плати.

Джерелом коштів на оплату праці працівників СК «Дружба» є частина доходу та інші кошти, одержані внаслідок господарської діяльності кооперативу.

Витрати на оплату праці складаються з: фондів основної та додаткової заробітної плати; інших заохочувальних і компенсаційних виплат.

Нарахування заробітної плати провадиться згідно з тарифними ставками, відрядними розцінками, схемами посадових окладів, умовами виплати надбавок, доплат, премій, винагород, заохочувальних компенсаційних виплат, визначених у розділах Положення про оплату праці.

Директор кооперативу не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, визначені в даному Положенні.

У СК «Дружба» організація оплати праці всіх категорій працівників провадиться па основі застосування міжгалузевих, галузевих та місцевих норм праці (норм виробітку, часу, обслуговування, чисельності).

Норми праці встановлюються на невизначений термін і діють до моменту їх перегляду у зв'язку зі зміною умов, на які вони розраховані.

Норми виробітку (норми часу) і норми обслуговування, які використані при розрахунку розцінок у додатках, передбачають: справний стан машин, механізмів і пристроїв; вчасне постачання виробництва електроенергією; безпечні умови праці; сприятливі природнокліматичні умови.

При невідповідності зазначених умов директор коперативу за погодженням з профспілковим комітетом приймає рішення щодо зменшення затверджених норм праці.

У СК «Дружба» протягом року розробляють і застосовують місцеві тимчасові норми праці на період освоєння нових робіт, впровадження нової техніки на основі проведених хронометражних спостережень.

Директор кооперативу повідомляє працівників про запровадження нових і зміну діючих норм праці і не пізніше ніж за місяць до початку їх дії.

На підприємстві оплату праці здійснюють за погодинною, відрядною, погодинно-преміальною, відрядно-преміальною та акордно-преміальною системами за індивідуальними та колективними формами організації праці.

Конкретні розміри, тарифних ставок відрядних розцінок, посадових окладів, а також надбавок, доплат, премій, винагород визначаються в наступних Положенні про оплату праці та деякі з них наведені у додатках В, Д, Е, Ж.

Заробітна плата працівникам підприємства нараховується в грошовому виразі. Виплачується у вартісній та натуральній формі двічі на місяць (авансом і остаточний розрахунок.

У рослинництві виконуються ручні, механізовані та стаціонарні роботи. Оплата праці працівників на зазначених роботах провадиться за: відрядною, відрядно-преміальною та погодинною системами.

Крім того, на окремих видах робіт застосовуються доплати та надбавки за:

  • якість виконаних робіт;

  • стислі строки проведення робіт;

  • за роботу у важких і шкідливих умовах праці;

  • за інтенсивність праці.

Преміювання за:

  • за перевиконання плану виробництва продукції;

  • за економію витрат.

При розрахунку розцінок застосовуються тарифні ставки, тарифні сітки згідно з Положенням про оплату праці з типових галузевих збірників та нормативи, які встановлюються в господарстві з урахуванням стану техніки на основі проведених хронометражних спостережень.

Умови та розміри оплати праці на всіх роботах у рослинництві визначені в таблицях та розрахунках які є невід’ємною частиною Положення і можуть змінюватися лише за згодою сторін.

За роботу в нічний час (з 22 до 6 год) провадиться доплата в розмірі 40% годинної тарифної ставки (за кожну годину). Робота у святковий та неробочий день оплачується у подвійному розмірі.

Час простою не з вини працівника (якщо працівник повідомив начальника бригади або інших службових осіб про початок простою) оплачується з розрахунку 2/3 тарифної ставки.

Працівникам, зайнятим на роботах із засобами захисту рослин від шкідників, хвороб і бур'янів та на роботах із застосуванням рідкого аміаку у зв’язку з шкідливими .умовами праці тарифні ставки і посадові оклади підвищуються на 12 %.

Надбавки до тарифної ставки і посадового окладу виплачуються за фактично відпрацьований час на цих роботах.

Трактористам-машиністам при виконанні польових робіт за суміщення обов'язків причіплювача виплачується надбавка в розмірі 20 % тарифного заробітку. Перелік робіт, на яких допускається суміщення професій і робіт без причіплювача:

  • оранка причіпними плугами;

  • культивація причіпними культиваторами;

  • боронування самостійне;

  • культивація просапних культур причіпними культиваторами;

  • загрібання сіна тракторними граблями ГПТ-14,5;

  • скошування зернових причіпними жниварками.

Трактористам-машиністам до заробітку на механізованих роботах, які оплачуються по тарифних ставках трактористів-машиністів, встановлюються надбавки в розмір: трактористам-машиністам І класу - 20%, ІІ класу - 10 %.

Стимулювання та матеріальна відповідальність трактористів-машиністів за економію (перевитрату) палива і мастильних матеріалів:

  • за економію палива і мастильних матеріалів проти встановлених нормативів за умови дотримання агротехнічних вимог та якості робіт механізаторам виплачується премія в розмірі 70% вартості зекономлених палива і мастильних матеріалів, начальнику бригади - 10 %;

  • за перевитрату з вини механізаторів палива і мастильних матеріалів на підставі договору матеріальної відповідальності з нього утримається 100 % перевитраченого палива, але не більше його середнього місячного заробітку.

Розмір економії, перевитрати палива та мастильних матеріалів визначаються на основі даних бухгалтерського обліку після закінчення виконаного комплексу робіт (сівба, обробіток, збирання).

Оплата праці в тваринництві провадиться за відрядною, відрядно-преміальною та погодинною системами.

Основним категоріям працівників у тваринництві оплата праці провадиться за центнер (одиницю) виробленої продукції, за обслуговування тварин, за виконання окремих робіт, які не ввійшли при розрахунку в навантаження працівника.

Розцінки за продукцію визначаються виходячи з норми виробництва продукції та тарифного фонду оплати праці, встановленого відповідно до тарифної сітки на ручних роботах у тваринництві.

Норма виробництва продукції розрахована виходячи з реальної продуктивності худоби та птиці по періодах року (літній, зимовий). Враховано фактично досягнуту продуктивність за останні три роки та стан кормової бази.

Норми обслуговування визначені відповідно до паспортизації ферм та на основі типових галузевих збірників.

У тих випадках, коли не з вини працівника надходження продукції в даному місяці зменшується до розмірів, при яких заробіток становить менше тарифної ставки відповідного розряду, йому виплачується 100 % годинної тарифної ставки за відпрацьовані вданому місяці години.

Праця тваринників, які безпосередньо зайняті на обслуговуванні бруцельозної, туберкульозної худоби, оплачується за тарифними розцінками, підвищеними на 15 %.

Праця тваринників, які обслуговують худобу на відгінних пасовищах, оплачується за тарифними ставками, підвищеними на 40 %. Умови оплати праці та розцінки за місячну норму праці в тваринництві додаються.

Працівникам тваринництва до заробітку на роботах, які оплачуються по розцінках за вироблену продукцію, встановлюються надбавки в розмірі: І класу - 20%, ІІ класу - 10%.

Керівникам і спеціалістам підприємства оплата праці встановлюється в штатному розписі, затвердженому керівником господарства відповідно до схеми посадових окладів (додаток Е).

Керівник на свій розсуд встановлює окремим працівникам надбавки за інтенсивність праці, особливий характер роботи або високі досягнення в праці.

Преміювання керівників і спеціалістів галузі тваринництва провадиться щоквартально в розрахунку на 1 грн. оплати праці по посадових окладах по середньому розміру всіх видів різних доплат і премій (у відсотках) до тарифного фонду оплати праці), нарахованих працівникам тваринництва за квартал.

Керівникам і спеціалістам галузі рослинництва та загальногосподарського управління премії нараховуються раз на рік за середнім розміром усіх видів різних доплат і премій, нарахованих працівникам підприємства за рік (у відсотках від їх тарифного фонду оплати праці).

За недоліки в роботі зазначені працівником можуть бути повністю або частково позбавлені премії, а працівники, яким було винесено „догану”, позбавляться премії повністю.

Повне або часткове позбавлення премії оформляється наказом керівника (рішенням правління) за погодженням і профспілковим комітетом.

Працівникам, які пропрацювали в господарстві менше шести місяців, премії не нараховуються і не виплачуються.

Премії працівникам, які відпрацювали неповний рік у зв'язку з призовом до Збройних сил, переведенням на іншу роботу, вступом до навчального закладу, переходом на пенсію та з інших поважних причин, виплачується пропорційно до відпрацьованого часу.

При особливих умовах керівництво підприємства практикує зниження норм виробітку на певний період часу. Наприклад, на період освоєння нової техніки, технології виробництва, організації виробництва і праці можуть встановлюватись тимчасові норми виробітку, часу та обслуговування на строк до трьох місяців. Для молодих трактористів-машиністів, які закінчили професійно-технічні училища або курси і зайняті на механізованих роботах чи ремонті тракторів, сільськогосподарських машин, а також для загальноосвітньої школи з виробничим навчанням, або тим, що пройшли навчання безпосередньо на виробництві, зменшуються норми виробітку на 40% на протязі перших трьох місяців. Для жінок-механізаторів, які працюють на тракторах, комбайнах і складних сільськогосподарських машинах, норми виробітку встановлюють на 10% нижче, ніж чоловікам-механізаторам.

Дана практика дозволяє молодому працівнику поступово, без емоційної напруги, пов’язаною з неможливістю працювати нарівні з більш досвідченішими робітниками відразу ж, освоїти на практиці здобуті знання і навички, стимулює їх досягти загально прийняті норми виробітку, а то й перевищити її, а, отже, збільшити продуктивність своєї праці.

У підприємстві періодично проводяться хронометражні обстеження, що дають підстави для можливих змін у нормах виробітку. Дані зміни проваджують постійно діючі комісії на чолі з головним економістом.

Враховуючи особливо важливе значення проведення збирання врожаю дирекція може встановлювати підвищені розцінки по оплаті праці членів кооперативу, які зайняті на збиранні врожаю. При цьому розцінки трактористам-машиністам збільшуються до 60%, а всім іншим працівникам, зайнятим на збиранні урожаю, до - 15%.

З метою підвищення матеріальної зацікавленості працівників в ефективному веденні господарювання, встановлені наступні види преміювання:

а) всім членам кооперативу, які виробили встановлений мінімум вихододнів виплачується надбавка за безперервний стаж роботи, у відсотках від річного заробітку ( таблиця 2.8).

Таблиця 2.8

Розмір надбавок за безперервний стаж роботи у СК «Дружба»

Безперервний стаж роботи в господарстві, роки

Частка надбавки до річного заробітку, %

Від 2 до 5

8

від 5 до 10

10

від 10 до 15

13

Понад 15

16

б) працівникам тваринництва, які виробили понадпланову продукцію виплачується 10% вартості понадпланової продукції;

в) працівникам, які зайняті на внесенні гербіцидів і отрутохімікатів проводиться матеріальне стимулювання в розмірі 100% відрядного заробітку;

г) працівникам, які зайняті на вирощуванні цукрових буряків, виплачується згідно з встановленим порядком;

д) працівникам, які зайняті на посадці та догляді овочевих культур виплачується премія в залежності від виконання щоденного завдання.

У практиці виробничої діяльності підприємства часто виникають ситуації, які вимагають досить стислих строків виконання робіт, від яких значною мірою залежить якість зібраної продукції. До них належать захист рослин від шкідників і хвороб, збирання врожаю та ін.

Працівникам, які добросовісно виконують свої обов’язки, виробляють встановлений мінімум трудової участі, у відповідності з Статутом та Правилами внутрішнього розпорядку, надається щорічна відпустка із збереженням місця роботи і посади.

При направленні працівників на навчання чи курси підвищення кваліфікації, за ними зберігається середньомісячна оплата праці і оплачується вартість проїзду до місця навчання і назад.

Таким чином, на підприємстві приділяється значна увага стимулюванню праці. Керівництво прагне мати у складі підприємства якомога більше висококваліфікованих спеціалістів, матеріально заохочують працівників підвищувати власну кваліфікацію, підтримують бажання працівників поглиблювати і удосконалювати свої професійні знання.

Керівництво підприємства прагне стимулювати підвищення продуктивності праці, якості виконуваних робіт шляхом преміювання, різних надбавок до заробітної платні, а також впровадженням штрафних санкцій за невиконання покладених на працівника завдань і обов’язків, або неналежне їх виконання, брак.

Але поряд з цим, у підприємстві приділяють менше уваги стимулюванню якості продукції, її підвищення, удосконаленню виробничого, технологічного процесу, впровадженню нововведень. Зовсім не приділяється увага моральному стимулюванню, що є досить дієвим і важливим мотиваційним чинником.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]