Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bak_stymuluvannja.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Розділ 3 Охорона праці

Одним із важливих шляхів створення здорових, безпечних та високопродуктивних умов праці є розробка та впровадження системи управління охороною праці (СУОП), функціональними ланками якої є відповідні структури державної законодавчої та виконавчої влади різних рівнів, управлінські структури товариств, трудові колективи, професійні спілки, добровільні громадські об’єднання працівників і спеціалістів з охорони праці. Ефективне функціонування цієї системи можливе при наявності прямих і зворотних зв’язків між її окремими ланками та чітким виконанням повноважень щодо питань охорони праці в межах кожної окремої ланки в системі.

Положення про систему управління охороною праці сільськогосподарського кооперативу «Дружба» є нормативним актом із системи управління охороною праці на рівні товариства, встановлює порядок упровадження й функціонування системи управління охороною праці з метою виконання правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження здоров'я та працездатності людини в процесі праці при додержанні принципу пріоритету життя і здоров’я працівників по відношенню до результатів виробничої діяльності господарства.

Матеріали, викладені в Положенні, можуть бути використані при навчанні та підготовці СК «Дружба» до атестації з питань охорони праці.

Система управління охорони праці установлює основні положенні по управлінню охороною праці, оцінці її стану в підрозділах та дотримання вимог охорони праці спеціалістами й працівниками, і розповсюджується на діяльність всіх підрозділів служб товариства, керівників усіх рівнів товариства, а також на процеси формування безпечних, нешкідливих та високопродуктивних умов праці.

В основу розробки положення покладемо Закон України «Про охорону праці», методичні основи і теоретична концепція про управління охороною праці.

Система управління охорони праці є цільовою підсистемою загальної системи управління кооперативом. Ця система повинна при організації й функціонуванні виробничих процесів забезпечувати підготовку, прийняття й реалізацію організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на збереження здоров’я й працездатності працівників у процесі праці на виробництві.

Персонал СК «Дружба», включаючи керівників, проходить інструктаж із питань охорони праці, пожежної безпеки і технології робіт. Залежно від характеру і часу проведення інструк­тажі поділяються на: вступний, первинний, періодичний (повтор­ний), позаплановий, цільовий.

Усі види інструктажів проводяться у формі співбесіди і роз'яс­нень особами, які пройшли спеціальне навчання і перевірку знань з питань, з яких проводиться інструктаж. Результативність інструкта­жів контролюється особою, яка проводить інструктаж в досліджуваному господарства.

Вступний інструктаж проводитися під час прийо­му на роботу (постійну або тимчасову), а також з особами, які при­були у відрядження, на практику або навчання.

Вступний інструктаж проводиться особами, на яких покладені ці обов'язки, із використанням наочних посі­бників і технічних засобів навчання. Програма вступного інструкта­жу повинна містить питання, що стосуються особливостей даного об’єкта з погляду охорони праці і пожежної безпеки, і затверджується технічним керівником.

Первинний інструктаж проводиться під час приймання на роботу (постійну або тимчасову), призначення на нову посаду або зміни робочого місця, а також із працівниками інших підприємств і організацій (відрядженими, студентами-практикантами), якщо вони будуть брати безпосередню участь у виробничих процесах.

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосе­редньо на робочому місці безпосереднім керівником або призначе­ною ним особою. Програма первинного інструктажу містить питання, які стосуються виробничих особливостей та інструкції з хорони праці і пожежної безпеки для даної посади (робочого міс­ця). Програма первинного інструктажу затверджується технічним керівником.

Повторні – інструктажі для виконання робіт з підвищеною небезпекою проводяться раз в 3 місяці таким чином, щоб протягом кварталу охопити всі питання первинного інструкта­жу, а протягом року — усі питання технології виконання робіт і пожежної безпеки. Для інших робіт періодичні інструктажі проводяться не рідше ніж один раз на півріччя, а з пожежної безпеки – один раз на рік.

Повторні інструктажі проводяться безпосереднім керівником у робочих умовах з метою підвищення рівня знань правил і інструкцій, недопущення повторення порушень, що мали місце раніше, охорони праці, пожежної безпеки, виробничої і трудової ди­сципліни. Програма періодичного інструктажу містить пи­тання правил і інструкцій щодо технічної експлуатації, охорони праці, пожежної, ядерної і радіаційної безпеки (для АЕС), в обсязі знань, обумовлених посадовою інструкцією, а також характером ви­конуваної роботи і порушень, що мали місце у роботі устаткування. Програма періодичного інструктажу затверджується технічним ке­рівником.

Позапланові інструктажі проводяться безпосереднім кері­вником на робочому місці в таких випадках:

  • після набуття чинності нових або перероблених документів;

  • після змін у складі устаткування або в технологічному процесі;

  • після порушень працівником правил технічної експлуатації або охорони праці;

  • за вимогою посадових осіб органів державного регулювання і нагляду;

  • після перерви в роботі понад 30 днів - для робіт із підвищеною небезпекою і понад 60 днів — для інших робіт.

Цільовий інструктаж проводиться у разі: виконання робіт за нарядом або розпорядженням;

  • виконання разових робіт, безпосередньо не пов'язаних із поса­довими обов'язками або обов'язками за спеціальністю;

  • ліквідації аварій, стихійних лих;

  • проведення різноманітних заходів, екскурсій.

Результати вступних інструктажів фіксуються в журналах вступних інструктажів, результати первинних, періодичних (повтор­них) і позапланових інструктажів - у журналі інструктажів на робо­чому місці, цільових – у нарядах-допусках та інших документах за рішенням керівництва.

Фінансування заходів з охорони праці у СК «Дружба» здійснюється за рахунок фонду оплати праці і коштів господарської діяльності. Фонд охорони праці формується із розрахунку не менше 0,5 % виручки від реалізації продукції. На підприємстві кошти вже вказаного фонду використовуються тільки на виконання заходів, що забезпечують доведення умов і безпеки праці до нормативних вимог або підвищення існуючого рівня охорони праці на виробництві і не можуть використовуватись на інші заходи, безпосередньо не пов’язані з покращанням умов і підвищенням рівня безпеки на виробництві (табл. 3.1).

З аналізу даних таблиці 3.1, в підприємстві підвищились затрати на охорону праці в 2007 р., порівняно з 2005 р. на 3520 грн. або 30,7 %. До загальних затрат включають затрати на номенклатурні заходи (зменшилися на 425 грн. – 8,7 %), на засоби індивідуального захисту (зросли на 3715 грн. – 57,5%) та на лікувально-профілактичні заходи (збільшилися на 230 грн. – 24,2%). СК «Дружба», як і більшість сільськогосподарських підприємств, сплачує відрахування у Фонд соціального страхування від нещасних випадків у розмірі 0,2 % від фонду заробітної плати, а також відрахування в Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витрати, зумовлені народженням та похованням, які збільшилися в 2007 р., порівняно з 2005 р., на 322 грн. або 48,9 %, що пов’язано із збільшенням розміру самого об’єкту оподаткування.

Таблиця 3.1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]