Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bak_stymuluvannja.doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

97

ЗМІСТ

ВСТУП 4

РОЗДІЛ 1 6

ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ СТИМУЛЮВАННЯ ПРАЦІ ПЕРСОНАЛУ аграрних підприємств 6

1.1. Стимулювання та мотиваційний процес: сучасне розуміння, основні положення 6

1.2. Еволюція поглядів на мотивацію та стимулювання праці 15

1.3. Правове регулювання оплати праці в аграрних підприємствах 27

РОЗДІЛ 2 37

Стан та напрямки удосконалення системи стимулювання праці в СК „Дружба” Котелевського району 37

2.1. Організаційно-економічна характеристика підприємства 37

2.2 Основні складові існуючої системи стимулювання праці в підприємстві 44

2.3 Аналіз чинників, що визначають ефективність системи стимулювання 55

2.4. Напрямки вдосконалення системи стимулювання працівників 63

РОЗДІЛ 3 72

Охорона праці 72

РОЗДІЛ 4 80

Екологічна експертиза 80

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ 88

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 92

ДОДАТОК

ВСТУП

В умовах нестабільного соціально-економічного стану сільського господарства відбуваються й психологічні зміни у свідомості людей, у системах їх цілей, цінностей та мотивів. У сільському господарстві встановлюються нові економічні та правові регулятори відносин аграрних підприємств з державою, партнерами, змінюються й внутрішньовиробничі відносини між керівництвом і підлеглими та між самими працівниками.

У цих умовах дослідження динаміки діючого механізму стимулювання та матеріальної орієнтації працівників допомагає знаходити найбільш ефективні методи індивідуального та групового впливу з метою отримання найбільшої віддачі від використання праці з підвищенням її продуктивності, зайнятості та поліпшення задоволення потреб.

Недосконалість механізму матеріальної та моральної заінтересованості працівників села ослаблює їхню творчу активність, трудову дисципліну, знижує кваліфікаційний та культурний рівень. Розробка системи стимулів і мотивів приводить до підвищення заінтересованості працівників у результатах сільськогосподарського виробництва. Тому в сучасних умовах переважне значення має матеріальна основа мотивації праці в сільському господарстві.

Стимулювання праці завжди була в полі зору науковців, спеціалістів і практиків та знайшла належне відображення в наукових працях багатьох зарубіжних учених-економістів, а саме: А. Сміта, В. Петті, Д. Рікардо, Р. Мальтуса та інших. Значний внесок у дослідження питань стимулювання та оплати праці зробили такі вчені, як: Л. Абалкін, І. Берзінь, А. Воронцов, В. Козловський, В. Медведєв, А. Мороз, А. Пересада, Г. Погосян, Н. Рабкіна, Н. Римашевська. Особливе значення для розкриття даної теми мають дослідження вітчизняних учених О.А. Бугуцького, В.С. Дієсперова, Г.Т. Завіновської, Н.С. Квасникової, А.М. Колота, Ю.М. Краснова, В.М. Лича, Л.О. Ломовських, І.І. Лотоцького, А.В. Македонського, В.П. Мартьянова, П.Т. Саблука, Л.П. Червінської та інших.

При всій важливості проведених досліджень окремі аспекти проблеми формування матеріальної основи стимулювання праці в сільському господарстві залишаються недостатньо опрацьованими. Так, потребує уточнення економічний зміст матеріальної основи оплати праці. В сільському господарстві не забезпечено економічних умов відновлення довіри працівників до стимулювання праці. Недостатньо досліджені фактори впливу на рівень оплати праці працівників аграрних підприємств. Потребує вдосконалення система організації оплати праці.

Метою дослідження даної дипломної роботи є - аналіз системи мотивації та стимулювання персоналу на підприємстві та пошук шляхів та резервів по її вдосконаленню. Для досягнення поставленої мети потрібно проаналізувати її складові: суб'єкти, об'єкти, принципи, функції, види, форми й методи посилення.

Об’єктом дослідження є сільськогосподарське підприємство СК „Дружба” Котелевського району Полтавської області.

У процесі дослідження було використано аналітичні, графічні та математичні методи дослідження. При вирішенні поставлених завдань на різних етапах роботи застосовувались також специфічні методи та прийоми дослідження: абстрактно-логічний, статистичний, монографічний, балансовий, індексний, варіантних розрахунків, графічний, економіко-математичні методи, оптимізаційні прийоми та інші.

За нормативну базу були взяті закони України, методичні посібники, періодична преса, наукові статті та підручники. Джерелами інформації виступали: інформаційно-аналітичні збірники Держкомстату України, матеріали Котелевського районного управління сільського господарства, бухгалтерська документація СК „Дружба” Котелевського району Полтавської області, дані первинного обліку, власні спостереження автора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]