Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Bak_stymuluvannja.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Показники та критерії оцінки чинників, що впливають на розмір кту

Показники

Норми коригування КТУ

Чинники, що підвищують КТУ

Підвищення продуктивності

+0,1

Бездоганне виконання технологічних процесів

+0,1

Зразковий санітарний стан робочого місця

+0,05

Зразковий санітарний стан тварин

+0,05

Чинники, що знижують КТУ

Поява на робочому місці у нетверезому стані

-0,5

Наявність чинників прогулів

-0,1-0,2

Запізнення на роботу

-0,2

Ігнорування правил дисципліни

-0,2

Для тваринників, за котрими індивідуально закріплюються групи і від яких окремо ведеться облік продукції, застосовується коефіцієнт продуктивності праці чи виробітку, який обчислюється в розрахунку на одиницю робочого часу. Коефіцієнт визначається за відношеннями показника по групі тварин даного працівника до середнього по колективу або нормативної величини.

За результатами досліджень було виявлено, що найбільш ефективно кадрова політика функціонує, за умови, що вона гармонійно об’єднує комплекс стимулюючих впливів та мотиваційного управління персоналом, при базовому характері мотиваційної політики.

Отже, визначимо основні положення системи оптимальної мотивації та механізму оптимального стимулювання праці.

У першу чергу направленість системи мотивації праці повинна відповідати стратегії кадрового управління, а стратегія кадрового управління повинна вписуватись в загальну стратегію діяльності підприємства.

Система мотивації СК “Дружба” повинна:

  • враховувати особливості зовнішніх, по відношенню до організації, умов: трудове та інше законодавство, ситуацію на ринку праці та загальні економічні умови країни чи регіону, середній рівень життя, культурні, національні традиції, загальноприйняті норми поведінки;

  • включати в себе, як частину, механізм оптимального стимулювання праці;

  • забезпечувати адекватну мотивацію працівника до праці в організації та до кола своїх професійних задач, заохочувати діяльність, цінну для організації;

  • заохочувати відповідність нормативним вимогам (вимоги дисципліни, корпоративної культури);

  • заохочувати виконавчий та управлінський порядок;

  • сприяти становленню професійно-функціонального духу працівників, створювати рівні матеріальні та моральні можливості для представників різних функцій та формувати розуміння співробітниками належності їх завдань до загальних завдань організації;

  • сприяти формуванню конструктивних взаємовідносин між працівниками та підрозділами;

  • підтримувати зацікавленість працівників у безконфліктній взаємодії.

Як уже зазначалось, поряд з конструктивною системою мотивації, на підприємстві має існувати механізм оптимального стимулювання праці. Визначимо основні принципи, що його формують.

У першу чергу необхідно заохочувати відповідність працівника вимогам дисципліни, корпоративної культури, виробничим, технологічним та іншим нормам та одночасно попереджати випадки порушення наведених норм. Разом з тим система стимулювання праці повинна заохочувати раціоналізаторську (творчу, інноваційну) активність персоналу.

При побудові ієрархії акцентів стимулювання повинні враховуватись наступні чинники: стадія життя організації, традиції, стратегія подальшого розвитку, спрямованість корпоративної культури, характер кадрової політики, пріоритети розвитку організації тощо.

Одночасно не слід забувати, що механізм оптимального стимулювання повинен адекватно реагувати на зміни внутрішніх та зовнішніх умов та з певною періодичністю переглядатися на предмет відповідності цим умовам.

Напрями вдосконалення механізму стимулювання аграрного підприємства повинні розроблятися з врахуванням результативних виробничих показників, за підсумками роботи за рік та узгоджуватися з профспілковим комітетом.

Необхідною умовою також є забезпечення гласності умов оплати праці, порядку виплати допомог, надбавок положень про преміювання, виплати винагород, інших заохочувальних і компенсаційних виплат. Про запровадження нових норм чи зміну чинних норм праці повідомляти працівників не пізніше як за 2 місяці до їх запровадження.

Трудова дисципліна на підприємстві забезпечується створенням необхідних умов для нормальної високопродуктивної роботи. Адміністрація повинна оптимально організовувати працю працівників, забезпечувати трудову і виробничу дисципліну, неухильно додержуватись законодавства про працю і правил охорони праці, уважно ставитись до потреб і запитів працівників, поліпшувати умови праці та побуту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]