Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OTVETY_EKZAMEN_-_kopia.doc
Скачиваний:
87
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
739.58 Кб
Скачать
  1. Ситуативне завдання: створити модель колективного листа.

  2. Аналітичні жанри - спільне і відмінне від жанрів інформаційних.

  3. Кіно-рецензія.

Кінорецензія - жанр журналістики і критики, тематична різновид жанру рецензії. Кінорецензія є критичним відгуком на твір кіномистецтва. Автор кінорецензії - кінокритик.

Перша кінорецензія з'явилася в американському тижневику Variety в 1907 році.

У кінорецензії завжди зазначаються:

жанр фільму;

автор сценарію і постановник

ключові актори і їх герої;

в який час і де відбуваються події;

короткий опис зав'язки;

якщо в основі фільму лежить літературний твір, то необхідно порівняти режисерський задум з літературним твором;

якщо фільм є самостійним твором, порівняйте його з тими, що ви дивилися раніше, вкажіть на подібності та відмінності;

основні переваги і недоліки фільму;

особисте враження.

  1. Ситуативне завдання: створити модель журналістського розслідування.

  2. Взаємоперехід, взаємопроникнення жанрів.

Основною тенденцією сучасних журналістських жанрів є їх взаємопроникнення, взаємозбагачення. Так, часто інформаційні за своєю природою матеріали набувають аналітичного, постановочного звучання. Окремі аналітичні жанри за своїми мовностилістичними та лексико-зображальними засобами наближуються до художньо-публіцистичних жанрів.

Важливо пам'ятати, що в "чистому" вигляді багато жанрів не так вже й часто зустрічаються на газетних шпальтах, у телевізійних і радіопрограмах. Раз у раз ми бачимо, як жанри видозмінюються, взаємопроникають один в одного - це явище називається дифузією. На "стику" жанрів часом точніше відображаються складні життєві відносини, драматичні колізії нашого часу.

Але наскільки б складною не була "конструкція" журналістського твору, в його основі завжди можна виявити більш прості елементи - основні жанрові форми.

  1. Літературна рецензія.

Рецензія - один з основних і найбільш знайомих нам жанрів літературної критики. Літературна рецензія вельми стисла, струнка і гармонійна. При цьому відрізняється особливою ємністю і змістовністю.

Виділимо основні принципи написання рецензії:

 Полярність вашого викладу. Як і критична стаття, рецензія потребує того, щоб ви показали не тільки недоліки твору, але і його явні (або приховані) сильні сторони. Повірте, вони є в кожному об'єкті. Все залежить лише від того, чи готові ви їх побачити.

Об'єктивність. Тут вже велика кількість емоцій ні до чого. Ви вправі висловити свою думку, але воно має підкріплюватися здоровими аргументами, збудованими в логічній послідовності. Фактичність. Все має ґрунтуватися на реальних фактах. Ніяких голослівних звинувачень і думок, нехай ви в них і тричі впевнені. Підкріплюйте свої роздуми науковими дослідженнями, спирайтеся на знання літературознавства. Проявіть себе знаючим людиною, а не торговцем сумнівною лавки. Широта. Розглядайте твір з різних точок зору. Розглядайте різні боки написаного. Не зациклюйтеся на тому, що видно і так. Спробуйте заглянути глибше в задум автора, поставте себе на його місце. Чому він так написав? Що він хотів висловити, але не зміг?

Рефлексія. Адекватно оцінюйте свої можливості і здібності. Чи маєте ви право на різке засудження або нав'язливі рекомендації? Завдання рецензента: розкрити сильні та слабкі сторони роботи. Уникайте прямолінійності і однозначності. Завжди залишайте місце для вільних роздумів на ту чи іншу тему. Рідко, коли є тільки чорні і білі тони. Все наше життя - це спектр всіляких відтінків. Будьте розсудливі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]